Göteborgs Karate
Kai fyller 50 år

 

I dagarna firar Göteborgs Karate Kai 50 år vilket gör klubben till en av de äldsta i landet. Jubileet firas med stort partaj samt med utgivandet av en bok om klubbens historia vilket i mångt och mycket till stor del handlar om karatens historia i Sverige. Klubben har genom åren fått fram många kända utövare men viktigast är kanske den fostrande roll klubben haft för de många unga som tränat genom åren.

Göteborgs Karate Kai grundades 1965 av den i Ungern födde Attila Mészáros. I början huserade klubben inne i centrala Göteborg men efter diverse flyttar finns man nu sedan 1983 i en lokal nere vid Tysklandsterminalen i Majorna. Attila Mészáros ledde klubben själv de första åren men i takt med att klubben växte blev detta honom övermäktigt att kombinera med arbete och familj. 1977 rekryterade Attila den bland karateutövare legendariska walesaren Howard Collins till klubben som huvudinstruktör på heltid, en position han fortfarande har idag nästan 40 år senare. 1980 flyttar Attila till Stockholm på grund av yrkesmässiga orsaker men kombinationen av Howard Collins och duktiga klubbledare har gjort att klubben fortfarande är en av landets största och har ett renommé som få kan mäta sig med vare sig i eller utanför Sverige.

 

Vill du läsa mer om klubben så har Majorna.nu tidigare skrivit en artikel du kan hitta här. Klubbens egen hemsida hittar du här: www.gkksweden.com. Du kan också följa klubben på Facebook.
Majorna.nu säger stort GRATTIS och önskar föreningen lycka till i framtiden.Text: Tobbe Johansson | 2015-06-12

Kyokushin, 50 år på den yttersta sanningens väg, jubileumsbok, karate kai, göteborg, majorna

Jubileumsbok utgiven i samband med att Göteborgs Karate Kai fyllde 50 år

Attila Mészáros, karate, sverige, historia, göteborg, majorna, howard collins, karatelegender,
Klubbens förgrundsgestalter Attila Mészáros och Howard Collins, i slutet av 1970-talet


Lars Gunnar Björklund, tv, karate, Göteborgs karate kaiPå bilden syns Attila Mészáros och den legendariske TV-reportern Lars-Gunnar Björklund i samtal över en tegelsten som förmodligen var på väg att krossas. Detta skall vara den första TV-inspelningen av karate på svensk mark, 1967.

Frölunda torg, göteborg, karateuppvisning, göteborgs karate kai
Göteborgs Karate Kai på Frölunda torg 2014. På bilder ser vi Fredrik Johansson och Howard Collins visa upp slag- och blockeringstekniker för publiken och förbipasserande.