Restaurang Kavala tar

Majorna till Medelhavet

 

Souvlaki, moussaka, pasta och andra grekisk- italienska specialiteter. Den undanskymda restaurangen Kavala tar medelhavet till Majorna på ett föredömligt sätt.

Den grekisk/italienska restaurangen Kavala belägen vid Hängmattan på Karl Johansgatan 7 öppnade sina dörrar i februari 2007 då man övertog den något insomnade restaurangen Sassis lokaler. En ny stor smaklös skylt pryder utsidan, men några direkt synliga förändringar har inte skett invändigt. Det är samma tungt medelhavsinspirerade scenografi och i högtalarna ljuder grekiska toner. Stället är rent, fräscht och mysigt och det enda i Majorna man väntar vid entrén för bordsplacering.

Precis som under Sassis dagar är det dock en restaurang som för en tämligen undanskymd roll. Ingen gillar en överfylld restaurang, men vid de senaste besöken har vi varit nästan ensamma i lokalen, vilket ger en något ödslig känsla.

 

Al la carte

Kavalas meny består av två avdelningar, en grekisk och en italiensk. Rätterna vi botaniserat bland håller samtliga god standard, men den grekiska känns klart intressantast. Önskas förrätt så finns ett flertal grekiska alternativ som inte behöver innebära att notan börjar skena. Särskilt prisvärd är den grillade halloumin för drygt tre guldtior. Har du aldrig prövat denna cypriotiska delikatess kan det vara läge att göra det här.

Vid senaste besöket gav vi oss på Moussakan, bestående av potatis, auberginer, köttfärs och béchamel serverad med grönsaker och tzatsiki. Rätten som sådan är klanderfri men står sig ändå inte riktigt vid en jämförelse med konkurrenten Efesos längre ner på Karl Johansgatan. Fast kanske ska de inte jämföras, deras moussaka skiljer sig en hel del mot varandra i tillagningsform och det är förstås en smaksak vilken variant man föredrar.

Den italienska delen av menyn är något avstympad, då man i dagsläget inte har någon riktig pizzabagare bland personalen. Pizzarätterna som skulle vara vedugnsbakade på syditalienskt vis är med andra ord strukna från menyn.

Vegetarianer har ett inte några större valmöjligheter, vilket är en brist. Även för fiskälskare kan man tycka att köket borde kunna erbjuda mer, Köket har satsat på skaldjur i form av kokta musslor, kokta räkor samt kräftor i olika varianter. Men vanliga fiskrätter saknar man i det närmaste helt. Ugnsbakad lax fanns tidigare men verkar numera vara borttagen. Avsaknaden av fisk kan tyckas lite märkligt med tanke på att namnet Kavala är hämtat från en grekisk ort, berömd för sin färska fisk.

 

Lunch

Vardagar mellan 11-15 serverar Kavala dagens lunch från en fast meny, bestående av ett antal utvalda grekiska och italienska rätter.  I lunchen ingår som brukligt sallad, bröd, dricka samt kaffe. Priset är 65 kronor vilket får anses vara standard för Majorna. Rätterna som sådana behöver inte skämmas för sig, men känns inte riktigt idealiska som lunchmat. Framförallt är det inget ställe man besöker regelbundet för lunchintag.

 

Dryck

Husets vin finns för 39 kronor glaset och 159 kronor flaskan. Utöver detta erbjuder man runt ett dussin andra sorter, vinpriserna varierar här mellan 180 och 360 kronor. Ett klart godkänt utbud.

Ölpriserna är vid en jämförelse med övriga restauranger i stadsdelen exceptionellt höga. Dessutom är utbudet oerhört blygsamt. En vanlig Åbro fatöl kostar 39 kronor, ungefär detsamma betalar du för en 33 cl flasköl. Sortimentet består av två ljusa grekiska öl, Alpha beer och Marathon. Den sistnämnda har dock varit slut vid samtliga besök vi gjort. Vidare finns Mexikanska Corona och Åbro mellanöl på flaska. Lite mer kan man begära.

 

Föredömlig service

Kavala får en stor estetisk eloge för rätterna som alltid är mycket prydligt upplagda. Dessutom är portionerna generösa. Prismässigt är man också helt okej med varmrätter från 75 kronor och uppåt. Vill man slå på med en trerättersmeny finns ett stående erbjudande för 150 kronor.

Kavala erbjuder också ett flertal av sina rätter som hämtmat till något reducerade priser. En bonus förstås. Pizzorna står med på hämtmats-listan och kanske dyker de upp framöver.

En riktigt stor eloge får man också för sin föredömliga service, bland den främsta i hela Majorna. Som gäst känner man sig alltid väl mottagen och personalen är både hjälpsam och social utan att vara påträngande.

 

Omdöme

Kavala är en utpräglad matrestaurang och inget ställe man går med sina vänner för att dricka några öl. Och matmässigt står den sig riktigt bra gentemot sina konkurrenter. Miljön är ren och ordnad och även om stilen inte är helt i vår smak så trivs man i den lugna sköna atmosfären. Maten serveras prydligt, väldigt prydligt. Portionerna är väl tilltagna och personalens service är ett föredöme. Lite tunt med fisk och vegetariska alternativ. Men stället är i det stora hela klanderfritt och vi rekommenderar varmt att göra ett besök!


● Skön och stillsam miljö.

 ● Generellt sett mycket hög klass på maten.

 ● Eloge för mycket prydligt upplägg av rätterna!

● Fantastiskt föredömlig personal, med en perfekt balans

               mellan social och hjälpsam men icke påträngande!

● Tunt och dyrt utbud av öl.

 ● Fortfarande inga pizzor som menyn lovar....

 ● Lite dåligt med fisk och vegetariska alternativ

 ● Känns lite ödsligt vissa kvällar


Text & Foto: H. Johan Lundin | 2008-04-15
http://creativecommons.org

Kavala, grekisk restaurang i majorna. karl johansgatan djurgårdsgatan göteborg
Grekisk mat - Göteborg