Klippandagarna 2013

 

Första helgen i september bjöds det på musik, porterprovning, hantverk, rundvandringar, uppvisningar och föredrag vid Klippans kulturreservat. Majorna.nu strosade runt där några timmar under lördagen och kan inte annat än konstatera att det är ett mycket trevligt evenemang som förtjänar en betydligt större publik.

Klippandagarna är ett tvådagarsevenemang som brukar äga rum i slutet av augusti eller början av september varje år, arrangerat av föreningen "Bevara Södra Älvstranden". Vi var på plats nästan hela lördagen och fick uppleva en rad trevliga inslag. Klippan är ett område som andas historia från flera olika tidsepoker, och evenemanget knyter väl an till detta.

 

Bland caroliner och andra tidsresenärer

Klippandagarnas största behållning är de militärhistoriska föreningarnas närvaro och förstås deras uppvisningar. Jag var inte helt på det klara med exakt vilka föreningar som deltog, men två av de större var i alla fall "Gustav II Adolfs Fotfänika" och "Bohus Elfsborgs Caroliner". När man ser dem är det ganska uppenbart att det rör sig om erfarna föreningar som under flera års tid slipat på detaljerna för att bli så tidsenliga som möjligt i sin utrustning och i sitt uppträdande.

"Gustav II Adolfs Fotfänika i Göteborg" är en ideell förening som tagit till sin uppgift att sprida kunskap om liv och leverne i 1600-talets Sverige.

 "Bohus Elfsborghs Caroliner" har valt att lägga tyngdpunkt på den svenska stormaktstiden mellan 1650-1718, men även andra tidsepoker förekommer i deras repertoar. En av huvudmålsättningen är att visa alla aspekter av Carolinernas liv, inte bara det på slagfältet.

Precis efter den gångtunnel som leder in till Klippan från Karl Johansgatan fanns under helgen ett stort militärt läger anlagt. Lägret var öppet så att besökarna kunde gå runt och få en inblick i hur livet kunde te sig. Här fanns hästar, fruar, barn, redskap, lägereldar och mycket annat. Allt i tidsenlig utstyrsel.

Under tidigare år har flera olika slag gestaltats under Klippandagarna, detta brukar vara evenemangets huvudattraktion. I år var upplägget lite annorlunda, då man med skådespel försökte spela upp "Freden i Knäred". Tyvärr var vi tvungna att lämna strax före detta ägde rum, så hur det gick får vi låta vara osagt.

 

Historisk prägel

Det var inte bara kulturföreningarna och deras militärer som satte en historisk prägel på tillställningen. Här fanns också en del utklädda privatpersoner och en rad lokala hantverkare med lite ålderdomlig inriktning. Själv fastnade jag lite extra i Etnologiska  institutionens monter där det gick att göra riktigt fina bokfynd och i Lions monter där det såldes hemgjorda, spännande senapsvarianter. Det fanns också möjlighet att gå på guidad rundvandring i området, åka med den gamla fina "Färjan 4" samt ta del av föreläsningar.

För den som uppskattar sång och musik så uppträdde "Göteborg Flottans män" och inne på den så kallade Bruksgården uppträdde trubaduren Magnus Bagge vid ett par olika tillfällen. I den sköna trädgården serverades även god fika för en rimlig peng, så vi valde att sätta oss ner vid ett bord och lyssna en stund.

Barnaktiviteterna var inte så många, men att få rida på kavalleriets hästar var en uppskattad grej.

 

Porterprovning

Ett inslag som lockade oss var porterprovningen vid det gamla porterkaret utanför Novotel, "Kungens kanna" som det kallas. För en överkomlig slant fanns det möjlighet att stiga in i den runda lilla byggnaden och prova olika sorters porter under ledning av "Porter Drinkers Association". Värdarna från porterklubben var utstyrda i bonjourer och höga hattar!

Porterproven startade varje heltimme och var tydligen väldigt populära, för det var tyvärr fullsatt varje gång vi försökte komma in. Det finns dock möjlighet att testa på denna ädla dryck även vid andra tillfällen under året. Mer information om Porterklubben som grundades redan 1937 finner du här: www.porter.se

 

S:ta Birgittas kapell

Det så vackert belägna S:ta Birgittas kapell var öppet under hela helgen och vid flera tillfällen bjöds det förutom gudstjänst på sång och musik.

Den så kallade Skinnareklippan där kapellet är uppfört är verkligen historisk mark och antas ha givit namn åt området Klippan, större delen av berget är dock sedan länge bortsprängt. Det var David Carnegie d.y. som lät anlägga kapellet 1857 åt sina arbetare. Sitt namn har det fått efter det irländsk-skotska helgonet Brigid av Kildare. Mer om kapellet finner du här.

 

Dåligt marknadsfört

Vi brukar försöka vara på plats när det sker något större evenemang i Majorna, men just Klippandagarna har vi haft en tendens att alltid missa. I bland har detta berott på oss själva, men det har genomgående varit en dålig marknadsföring av evenemanget de senaste åren. Detta gäller inte minst på Internet.

Klippandagarna är i flera hänseende ett underskattat evenemang som förtjänar betydligt fler besökare. Förvisso hittade en hel del besökare hit trots det lite ostadiga vädret, men hade man synts lite mer så är jag övertygad om att evenemanget skulle lockat avsevärt fler.

Vi tackar för ett mycket trevligt inslag i Majornas och Göteborgs kulturliv! På återseende nästa år!

 

 

Text & Foto: Johan Lundin | 2013-09-04
http://creativecommons.org

 

 

trubadur, göteborg, majorna, klippans kulturreservat

Klippandagarna, program

Majorna.nu

Fotokavalkad

caroliner, karoliner, Bohus Elfsborgs Caroliner, 1600-tal, göteborg, göteborgs historia, majorna, klippan, militärhistoria, krigshistoria,

karoliner, stormaktstid, sverige, 1600-tal, göteborg, älvsborg

Svensk stormaktstid, svensk stormakt, gustav II adolf, krig, 1600-tal, göteborg, göteborgs historia, klippandagarna

karoliner, svenska stormaktstiden, 1600-tal, göteborg, sveriges historia, göteborgs historia, älvsborgs fästning, trettioåriga kriget, stormakt,

knyta knopar, tekning, historia, rep, traditioner, klippandagarna

klippandagarna, chokladhjul, lotteri, lions, göteborg

hantverk i majorna, majorna, klippans kulturreservat, kulturreservat, konsthantverk, kultur, klippandagarna

regn, göteborgsväder, sveriges regnigaste plats, mest nederbörd, göteborg, paraply

Gamla uniformer, lajvare, lajva, nybörjare,

pripps blå, klippan, röda sten

hemgjord senap, hemlagad senap, senap, recept, egen senap,

prattund, klippandagarna, pensionärer

Klippandagarna är en förbisedd kulturattraktion som äger rum första helgen i september varje år. Förutom underhållning finns det möjligheter att handla hantverksprodukter och träffa människor som brinner för sitt intresse. Självklart finns det också enklare mat och fika att tillgå.

 

 

 

varmkorv, varm korv, korv, majorna, klippandagarna, korv i bröd, korvkiosk, göteborg, klassisk korvkiosk

s:ta birgittas kapell, sankta birgittas kapell, bröllop, boka, abonnera, klippan, röda sten, majorna, göteborg

veteranbil, bröllop, röda sten, klippan, carnegie arbetarbostäder, arbetarbostäder, göteborg,

trubadur, majorna, trubadur i majorna, carnegie, arbetarbostäder, klippan, klippans kulturreservat, klippandagarna

Kaffeservering, fika, klippan, röda sten, majorna, göteborg

hantverksmässa, göteborg, majorna, hantverkare, hantverk

klippandagarna, klippan, majorna, röda sten, göteborg, evenemang, sommar,

ångbåt, ångbåtar, göteborg, hamn, göteborgs hamn, eduard melin, eriksberg, ångbåtsbryggan, brygga,

svenska kyrkan, göteborg, majorna, s:ta birgittas kapell,

kvinnohistoria, historiska datum, datum, klippandagarna, majorna, göteborg, 1600-tal, lajvare, genus, 1700-tal, rollspel,

rollspel, lajv, lajvare, göteborg, 1600-tal, 1700-tal, historia,

gammal kanon, gustav den II adolf, fotfänika, göteborgs historia, 1600-tal, majornas historia, kanon, rollspel, lajvare
Föreningen Gustav II Adolfs Fotfänik a i Göteborg grundades sommaren 1996 och bestod ursprungligen av 12 historieintresserade personer. Föreningen har medverkat under många år på Klippandagarna och dramatiserat olika historiska händelser.

gammal svensk soldat, soldat, gustav II adolfs fotfänika, rollspel, lajvare, prova på, göteborgs historia, göteborg,

klippandagarna, klippan, kulturreservat, rollspel, lajvare, Gustav II Adolfs Fotfänika, o Bohus Elfsborgs Caroliner", göteborg

 

krigshistoria, svensk krigshistoria, 1600-tal, göteborg, stormaktstiden, göteborgs historia, älvsborgs fästning, älvsborgs slott, gamla älvsborg

bohus elfsborgs karoliner, karoliner, tältläger, slagfält, stormaktstiden, sveriges historia, göteborgs historia, majornas historia

svensk soldat, soldat, 1600-tal, karoliner, fotfänika, regemente, krigshistoria, sveriges historia, majornas historia, göteborgs historia,

sjömagasinet, restaurang, klippan, majorna, göteborg, priser, öppettider, boka bord, recension

Volvo pv, pv, volvo historia
Klippan och Röda sten är ett område som lämpar sig ypperligt för promenader, här samsas historia och nutid, kultur och natur på ett skönt och alldeles lagom organiserat vis.