Koles - fräsch snabbmat

 

En ny snabbmatsrestaurang vid namn Koles har slagit upp dörrarna längst ned på Slottsskogsgatan åt älven till. Här serveras sallader, hamburgare och lite andra enklare rätter från måndag till söndag i en mycket fräsch och nyrenoverad lokal. Det mesta smakar bra men det där lilla extra kan saknas ibland


Koles ligger i den lokal i korsningen Slottsskogsgatan och Carnegiegatan där ett antal närbutiker huserat under årens lopp, sist hette affären Tempo innan närbutiksepoken slutligen gick i graven. Nu är lokalen helt ombyggd och nyrenoverad och mycket snygg och proper. Inredningen är enkel och stilren och kan nästan upplevas som lite för klinisk, men med tiden kommer det säker att bli lite hemtrevligare känsla när verksamheten satt sig. Läget kan också kännas lite udda. För även om Koles inte ligger i utkanten av Majorna på något vis, känns det inte som ett ställe där matsugna människor slinker in i förbifarten på samma naturliga vis som om det legat vid t.ex. Mariaplan, Stigbergstorget eller Chapmans torg. Men å andra sidan så kanske det är just ett Koles som behövs på stället för att få området lite mer levande. Framtiden får helt enkelt utvisa hur det är med den saken.

 

Snabbmat med hälsostuk

Maten på Koles består som sagt mest av olika sallader och hamburgare. Utan att det poängteras så får man uppfattningen att man satsar på lite bättre, finare och hälsosammare snabbmat än de mer typiska snabbmatshaken. En direkt konkurrent torde vara Nikolinas på Karl Johansgatan som också serverar samma typ av mat. Koles sallader är ganska rikliga och smakar helt okej, alla ingredienser är fräscha och salladerna görs raskt medan man väntar. Dock kan det där lilla extra saknas och det kan kännas lite för mycket som standardsallader enligt typ A. En liten miss är också att inget bröd serveras till. Hamburgarna spelar dock i en lite högre division. Mycket sallad och gott bröd och en mångfald olika alternativ, från mexikanska och haiwainska varianter till enklare basburgare finns att beställa. Burgarna här är klart mycket bättre än i ett vanligt gatukök. Dock når man inte samma höjder som burgarna på t.ex. Red Lion och Götas men å andra sidan är ju priset väsentligt lägre. Prisnivån ligger för övrigt på 55 - 65 kronor för de flesta rätter vilket ju är helt okej. Kaffe och lite bakverk finns också för de som vill fika eller ta sig en kopp efter maten.

 

Summering

Koles är en trevlig bekantskap med fina lokaler. Personalen är gästvänliga, maten fräsch och priserna helt okej. Hit går man kanske främst för hamburgarna som är bra och finns i ett stort antal varianter, sallader finns också men samma sallad kan du hitta på många andra ställen och för deras skull finns det egentligen ingen anledning att ta sig hit. Största konkurrenten i Majorna är utan tvekan Nikolinas som har i princip samma koncept. Frågan är om det finns rum för två så pass lika ställen som bara ligger ett par kvarter från varandra. Vad svaret är på den frågan får framtiden utvisa, men det skulle inte förvåna om något av ställena får ändra lite på inriktningen för att positionera sig lite klarare i ett segment för att klara konkurrensen.

 

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-07-03

Foto H. Johan Lundin


http://creativecommons.org

 

 

god hamburgare i majorna, göteborg

Hamburgarna finns i många olika varianter och håller

klart bättre standard än de vanliga gatuköken.

 

Koles håller till i en nyrenoverad och minimalt

 inredd lokal på Slottsskogsgatan

 

slottsskogsgatan i majorna