Konditori Chapman –

klassiker på Chapmans torg

 

Sedan 1962 har Konditori Chapman serverat kaffe, bakverk och smörgåsar för invånarna kring Chapmans torg. En klassiker med dofter från en svunnen tid.


Konditori Chapman tillhör Chapmans torgs inventarier. Redan 1962 öppnades verksamheten. Konditoriet har alltså funnits här ända sedan området fick sin nya karaktär i början på 60-talet. Konditoriet har genomgått ett par ägarebyten och nuvarande företag har drivits av Bengt-Olof och Majvor Landestorp sedan 1990.

Miljön är ungefär som den förväntas vara på ett konditori av det här slaget, möblerna är ljusa och  funktionella och stället andas lite gammaldags med en tydlig prägel av 1900-talets folkhemsbygge. Några dramatiska förändringar har inte skett genom åren, tidigare hade man dock endast servering i det innersta av de båda rummen, medans försäljningen skedde i det främre.

Så här beskrev Rune Oxelvist Konditori Chapman 1998:

"Det är ett slags "Ikeasvensk" kafémiljö, typisk för de nya konditorier som kom fram under 1960-talet i takt med att stormarknader och köpcentra började växa upp"

 

Brygkaffe och hembakat

Som brukligt på konditori erbjuds det en rad klassiska bakverk och mackor. På Chapman finner man vetebröd, wienerbröd, konditoribitar, choklad-doppade kakor och mäktiga bakelser. Baguetterna är av klassisk stil med köttbullar och rödbetssallad, räkmackor finns naturligtvis också att tillgå. Dessutom har man återförsäljning av hembakade bullar, matbröd, frallor, baguetter och smörgåsar. Här finns också landgångar, snittar, olika tårtvarianter och smörgåstårtor för beställning.

Länge gick det bara att beställa vanligt hederligt bryggkaffe på Chapman.  Serverat i vita enkla koppar med fat, så som det bör på ett konditori. Socker på bit och en liten kanna med kaffegrädde återfinns förstås bland tillbehören. Denna klassiska serveringsform dominerar fortfarande men idag finns även enklare espresso och lattevarianter att tillgå.

 

Majornas godaste Kokosbollar

Bakverken håller överlag god standard, men många av dem är oerhört mastiga. Kanske lite för mastiga. Grädde och smör är inget man verkar snåla med i sina recept. En extra liten eloge för de saftiga, kakaorikliga kokosbollarna. Majornas godaste? Inte omöjligt! En annan favorit är prinsesstårtan, bland de bättre jag prövat faktiskt. Dock kunde man variera utbudet något mer, det är ungefär samma utbud från gång till gång.

Semlor är ett bakverk som brukar ha tendens att jämföras och betygsättas, utan att vara experter på området kan vi konstatera att Chapmans höll tämligen god kvalitet när vi testade dem.

Förutsatt att man kommer hyfsat tidigt på dagen så erbjuder Konditori Chapman i regel en ganska välfylld varudisk där man återfinner det mesta som förväntas finnas på ett konditori av detta slag.

● Bra service och lugn miljö

 ● Stilig och klassisk interiör

 ● Skönt med ett alternativ till de 'vanliga' caféerna

 ● Tämligen brett sortiment med hembakade bakverk och bröd


● Sortimentet kan vara något utplockat sent på dagen

 ● Kaffet håller inte riktigt måttet.
Text & foto:  Johan Lundin | 2008-04-29

Teckning:  Rune Olofsson

 

Kontakt / info

Konditori Chapman

Chapmans torg 3A

Tel: 031-14 58 05

www.chapmanskonditori.se


http://creativecommons.org


Konditori Chapman startade redan 1962, samma år som fastigheten uppfördes av Källfelts Byggnads AB.


Kundkretsen är präglad av medelåders och äldre besökare, men också en yngre kundkrets tittar in för en kopp kaffe i den klassiska konditorimiljön på Chapmans torg

 Konditori Chapman i Juletid,  tecknad av Rune Olofsson 1993 och

hämtad ur boken 'På Kafé i Göteborg - Kalejdoskopisk Rapsodi'.