Julköttbullar

 
Köttbullar äter vi svenskar flitigt året runt. Trots detta har det även en självklar plats på våra festliga julbord. Just av den anledningen, kan det vara en god idé att ge dem en lite annorlunda och julanpassad smakton. Vi provstekte en lyckad variant där vi tillsatt nejlika och kryddpeppar. Kryddor som på köpet sprider en härlig doft i köket.


Ingredienser

1 kilo nötfärs

1 medelstor lök

3 dl mjölk

2 ägg

8 msk ströbröd

2 msk potatismjöl

2 tsk salt

1 tsk malen nejlika

2 krm malen svartpeppar

1 krm malen vitpeppar

1 krm malen kryddpeppar

+ margarin till stekning

 

 

Gör så här:

1.  Blanda ströbröd, potatismjöl, salt, kryddor och mjölk i en bunke.

     Låt det svälla ungefär 15 minuter.

2. Finhacka löken och bryn den lätt i en stekpanna.

3. Tillsätt lök, ägg, färs och blanda smeten väl.

4. Rulla och bryn köttbullarna på medelstark värme

 

Köttbullarna går utmärkt att tillaga i förväg och frysa in.
Spana också in vårt recept från 2015 här

 

 

Text & recept: Johan Lundin | 2013-11-16

Illustration: Tom Browning

Fler inspirerande recept finner du här


http://creativecommons.org

jultomte i köket, tomtegröt