En "stor stark" i Majorna

 

Under första kvartalet 2012 valde vi att lägga fokus på den svenska specialiteten "Stor stark", ett tema som gav oss en utomordentligt bra anledning att dricka lite prestigelös kall öl på väg hem från jobbet. Vi har framförallt kikat på dagsformen när det gäller priser och atmosfär men också vägt in tidigare erfarenheter av mat, service och annat. Det är ingen heltäckande guide utan mer lite halvspontana nedslag i stadsdelen. Framförallt saknas en rad asiatiska restauranger som ju annars är ett fenomen i sig när det gäller billig öl.

Lite ursäktande måste det avslutningsvis också sägas att de flesta på Majorna.nu under normala omständigheter föredrar att beställa in en god öl före en billig. Men tackar nej till en stor stark gör vi inte! Skål!.

VÄSTERHUS

Karl Johansgatan 11

Pris: 33 kronor, Falcon 0.4

 

Atmosfär:

Ska man gå på jakt efter en billig öl i Majorna så känns det ofrånkomligt att inte besöka legendariska Västerhus på Karl Johansgatan. Som sunkhak och alternativt ställe är Västerhus känt över hela Göteborg, även om det i ärlighetens namn inte är vad det en gång varit. Efter bland annat ägarebyte, renovering och en upprensning bland det allra värsta klientelet så har stället standardiserats en smula. Den som vill gå på ett riktigt sunkigt hak idag skall nog i stället bege till Persikogården bakom Bengans på Stigbergstorget, också känt som Opiumhålan. Där har 'slöddret' om man får använda det ordet, tagit över helt och hållet. Men visst finns gamla Västerhus atmosfär kvar, inmurat i väggar och tak och speglat i sina flitigt återkommande besökare.

Denna söndageftermiddag när vi beger oss hit viner en kall hård vind från hamnen, men väl innanför dörren är det varmare. Det dunkar av dålig 90-talstechno och stället är lite oväntat nästan halvfullt, företrädelsevis av äldre män som törstar efter en återställare efter lördagens bravader.

Få ställen kan mäta sig med Västerhus om man bara vill sätta sig och dricka en anspråkslös öl i en anspråkslös miljö. Här behöver man inte be om ursäkt för att man är törstig och här finns alltid någon annan som mår sämre än en själv. Prisnivån är mycket föredömlig, inte minst för en stor stark som kostar 33 kronor. Näst billigast i vårt test. Är du hungrig så föreslår vi dock att du går vidare till någon annan pub...

 

 

MAJORNAS KROG

Karl Johansgatan 72

Pris: 36 kronor, Falcon 0.4

 

Atmosfär:

Majornas krog är en skön gammal trotjänare mellan Chapmans torg och Carl Johans kyrka. Med säkert 25 år på nacken har man genom åren byggt upp en ganska stor skara stammisar av olika slag och skapat en skön mix av lagom sunkig kvarterskrog och mycket underskattad restaurang. Dagens lunch tillhör Majornas bästa och deras kvälls- och helgerbjudande är ofta riktig prisvärda. Det visas även en hel del sport på storbildsskärm.

Nu var det dock öl vi kom för att dricka den här gången och runt halv sju en solig onsdag i mars stiger vi in lokalen. Här har inget nämnvärt ändrats så länge någon av oss kan minnas. Det är en rustik, halvsliten trämiljö som så att säga fyller sitt ändamål. Bemötandet är som alltid mycket trevligt och vi konstaterar snabbt att ölen fortfarande håller en hygglig prisnivå. 36 kronor för en stor stark är inte billigast, men ändå godkänt. Tyvärr är sortimentet för den som vill dricka lite godare öl ganska begränsat och inte särskilt billigt. Av bara farten passar vi på att dricka ytterligare två öl och får under tiden bekräftat att man verkligen tar hand om sina gäster och har en bra relation med sina stammisar.

Majornas krog är definitivt ett ställe vi rekommenderar för den som bara är ute efter ett par billiga öl eller en bit mat i en trevlig miljö!

 

 

HEMMAPLAN

Karl Johansgatan 92

Pris: 35 kronor, Falcon 0.4

 

Atmosfär:

Som sportbar är Hemmaplan sedan många år ohotad i Majorna, men där utöver lämnar stället en hel del att önska. Denna kväll är lokalen nästan helt tom på folk och det enda som syns i sportväg är en tennismatch och två fotbollsmatcher som visas i monitorerna ovanför bardisken. Utan ljud och mest för syns skull känns det som. Inräknat oss och ett par trötta figurer vid spelautomaterna sitter det sammanlagt 11 personer i lokalen. Detta speglar ett av Hemmaplans största problem, är här inte någorlunda många besökare så blir den stora lokalen enormt ödslig och mörk. Förr om åren var stället känt som ett riktigt partyställe som lockade stora skaror från hela stan, framförallt på helgkvällarna. Nu har man landat lite mitt emellan allting, man har inte den genuina kvarterskrogskänslan,  inte den riktiga partyfaktorn och på matfronten når man verkligen inga höjder. Det hela speglas tyvärr också i personalen som ofta kan kännas lite trött.

 

Trots sina brister så fyller Hemmaplan ändå sin funktion. Som nämnt är man fortfarande bäst på sport och är det en större match som visas så kan det vara riktigt trevlig stämning i lokalen. Dessutom brukar de kunna ordna med visning av specifika matcher om man ber dem. Ett annat plus är att man har öppet längre än de flesta av sina konkurrenter, och när man tröttnat på sin kvarterskrog så är detta trots allt ett alternativ att ramla in på och svepa några extra onödiga öl. Partyfaktorn finns fortfarande här, om än inte lika utpräglat och ofta som förr i tiden. Att man dessutom är konsekvent och inte stänger innan utsatt tid (vilket förekommer på flera andra håll) är förstås ett plus. En eloge också för det väl tilltagna ölsortimentet, i Majorna är det bara Red Lion som kan mäta sig med dem. Då testet egentligen handlar om stor stark så bör det väl nämnas att en Falcon 0.4 kostar 35 kronor vilket är billigt för ett sådant här ställe. Nu hoppas vi på en uppryckning framöver, för Hemmaplan har en betydligt större potential än det vi ser idag!

 

 

IPANEMA

Bangatan 8

Pris: 49 kronor , Heineken 0.4

 

Atmosfär:

Att Bangatan äntligen fått en restuarang värd namnet och som dessutom lyckats överleva är vi mycket glada över. God mat, bra stämning och trevlig personal gör att man gärna återkommer hit. För den med tunn plånbok som bara är ute efter att dricka några öl är det dock på tok för dyrt. Förvisso är det inget ölhak eller ställe där man direkt hänger i baren (även om det fungerar ganska bra att göra det) men 49:- för en stor stark är väl tilltaget med Majornamått mätt. Och för den som är intresserad av lite godare öl är utbudet dessutom direkt katastrofalt.

Ett ställe som Ipanema skall förstås inte recenseras utifrån sin öl, utom främst från den mat man serverar med bravur. Man har fått bra omdömen i bland annat GP och de gånger vi har ätit här har vi varit mycket nöjda. Ska man gå hit och dricka en öl så rekommenderas att titta in en fredags- eller lördagskväll då det ofta råder en livlig atmosfär. Har du tur så dansas, sjungs och spelas det på instrument runt om i lokalen på ett lite osvenskt och upplyftande sätt. Hatten av för Ipanema som enligt rykten också ska börja visa lite fotboll framöver!

 

 

SILVERKÄLLAN

Älvsborgsgatan 31

Pris: 30 kronor, Falcon 0.4

 

Atmosfär:

I ett landshövdingehus på Älvsborgsgatan 31 ligger den klassiska kvarterskrogen Silverkällan, här finner man Majornas just nu billigaste öl! 30 kronor för en stor stark och därmed på sätt och vis vinnare av testet.

Silverkällan drevs fram till ganska nyligen av två sympatiska bröder. Även om både lokalen och gästerna var slitna så var servicen ypperlig och maten bland den mest prisvärda i hela Majorna. Länge serverades en mäktig och god lunchbuffe som bestod av en mix av asiatisk och svensk mat. Det fanns också extremt prisvärda helgmenyer, ofta med utgångspunkt i klassisk husmanskost. Ändå var dock känslan att stället sakta men säkert var på väg mot ett slut. Först försvann lunchen, därefter en av bröderna och plötsligt varnades man av tillståndsmyndigheten. Kanske tröttnade man på att dag efter dag tappa upp billig öl till samma kunder och att i en evig loop lyssna på deras berättelser. Idag drivs Silverkällan (såvitt vi förstår) i ny regi och är liksom inte riktigt detsamma. Kvar finns bara ett slitet klienter av människor och en halvskabbig lokal.

Vid vårt besök är här knappt ett dussin besökare, det är en ålderstigen och tydligt alkoliserad publik där alla verkar känna varandra på ett eller annat sätt. Lukten från någon av dem är dessutom direkt motbjudande. Lite trevande beställer vi in en öl och sätter oss i det bortre av de två rummen.

 

Det kan förstås finnas en viss charm med en halvsliten och otidsenlig inredning på en kvarterskrog, exemplena på dåliga restaueringar som förstört atmosfären är många. Men här känns det kanske som om man borde riva ut allting och börja om. Idag känns lokalerna slitna, fula och inte speciellt hygienska. Ett nedgånget ställe är förstås svårare att hålla fräscht, men sådana detaljer som att borden är dåligt avtorkade och att fönsterkarmar, lister och annat är dammigt är inte okej. Dessutom är ventilationen usel och ofta ligger stekosen som en dimma över de båda rummen. Menyn är också något som kanske är dags att se över, även om det är billigt så känns den överlag väldigt ointressant och gammal.

Hårda ord kan tyckas, men stället som sådant har annars goda förutsättningar att åter bli något trevligt. Krogen har ett bra läge i ett landsghövdingehus nära Mariaplan. Och att det är indelat i två lagom stora rum med fönster både mot gatan och gården är förstås ett plus. Nya tag!

 

 

RED LION

Mariagatan 11

www.redlion.se

Pris: ?

 

Atmosfär:

Red Lion är i flera hänseende den bästa av alla pubar i Majorna, en personlig favorit med hygglig mat, bra stämning, quiz, engelsk fotboll och fantastiskt trevliga ölsorter. Men i det här testen drar vi ett stort svart streck över omdömet. Vi testade att beställa en stor stark med vetskapen om att de inte gillar den frågan. Svaret vi fick var allt annat än trevligt och vi valde faktiskt att lämna lokalen. Oförskämd snobbism klarar vi oss utan! Räkna dock med att vi är tillbaka snart och sörplar i oss ett par kalla ale, tyska Bitburger eller någon ny spännande sort från gästkranen.

Vi blundar för den här fadäsen och ser det hela som ett olycksfall i arbetet.

 

 

PLANKAN KÖK & BAR

Kommendörsgatan 12B

www.plankan.nu

Pris: 44 kronor, Norrlands guld 0.4

 

Atmosfär:

Det är förvånandsvärt mycket folk i båda rummen på kvarterskrogen Plankan Kök & Bar när vi stiger in helt vanlig vindpinad tisdagskväll i februari. Plankan med sin rustika trämiljö är belägen vid korsningen Allmänna vägen och Kommendörsgatan.

Stället fick svidande kritik senast GP var på besök och till viss del är vi benägna att hålla med i vad de skrev. Det kan vara lite si och så med servicen och matutbudet känns uppriktigt ganska tunt och inte alltid så spännande. Är man ute efter riktigt billig öl är grannkrogen Västerhus ett bättre alternativ. En stor stark kostar hela tio kronor mer här och är näst dyrast i vårt test. Faktum är att det är billigare att beställa en halvliters flaska än en stor stark. Fast då får man och andra sidan en Lucky Star, som om möjligt är ännu fattigare på smak än det Norrländska guldet i kranen. Plankan kniper dock några extra poäng då man för några kronor extra kan beställa in ett flertal goda sorter på fat.  Vid detta besök fanns såväl Starobrno , Samuel Adams och två varianter av Sitting Bulldog från Visby bryggeri. Dessa betalar man mellan 45-48 kronor beroende vad klockan är.

Denna kväll gick vi hem i tid, annars brukar man kunna uppleva en viss stress ganska långt innan själva stängningen. Sista beställningen tas långt innan utsatt stängning och man får känslan av att personalen helst ser att man snabbt tömmer glasen och lämnar lokalen så de kan släcka och låsa.

Plankan har sina brister, men är i det stora hela ändå en mycket trevlig kvarterskrog med ett lite annat klientel än de flesta andra av pubarna i Majorna. Oftast råder en lugn och behaglig atmosfär som lämpar sig utmärkt för konservation eller för att läsa sin tidning över en kall öl.

 

 

HENRIKSBERG

Stigbergsliden 7

www.henriksberg.se

Pris: 39 kronor, Pripps blå 0.4

 

Atmosfär:

Vill man gå ut i Majorna med lite större partyambitioner är på sätt och vis gamla anrika Henriksberg i Stigbergsbacken det enda alternativet. Visst förekommer det större tillställningar på Musikens hus och visst kan det vara festligt på Red Lion eller bra drag nere vid Röda Sten, men som vardagligt partyställe står Henriksberg ändå i en klass för sig själv. Tyvärr. Om det är något vi önskar i Majorna så är det fler ställen med klubbar, bra spelningar och en jämn och bra ström av besökare. På Henriksberg, med tillgång till tre olika våningar,  annordnas det klubbar nästan varje dag under veckan. Dessutom finns det tillgång till bland annat biljard, dart och vissa dagar även musik-quiz, storbildsskärm och rundpingis. Det är utan tvekan betydligt mer folk i rörelse här en någon annastans i Majorna, vilket delvis förklaras av att det kommer folk från hela Göteborg.

För en Stor stark får man betala 39 kronor och då får man en gammal hederlig, halvtrist Pripps blå. Men med tanke på omständigheterna är detta trots allt en överkomlig summa. Det lite halvsnikna garderobstvånget känns däremot lite onödigt och gör ju i ärlighetens namn faktiskt ölen lite dyrare, ska man bara besöka puben på nedanvåningen så borde detta inte vara nödvändigt. På nedanvåningen i den väl tilltagna puben finner man en ganskla växlande publik, något yngre än genomsnittet för Majorna och möjligen också lite mer "alternativ".

Henriksberg är definitivt ett ställe vi är glada över att ha i Majorna!

 

 

 

RESTAURANG EVERGREEN

Karl Johansgatan 26

Pris: 35 kronor, Pripps blå 0.4

 

Atmosfär

Asiatiska restauranger har förutom att servera asiatisk mat också en benägenhet att förvandlas till rena ölhak dit vanligt folk till sist drar sig från att gå. Taiwanesiska Evergreen på Karl Johansgatan är väl inte riktigt där, men en betydande andel av besökarna är normalt sett här för att dricka öl och den mesta av maten man säljer verkar vara dagens lunch och take away. Även om det finns betydligt sämre ställen att gå till så känns lokalen inte särskilt mysig att sitta i, framförallt är den på tok för stor. Vid vårt besök kan man räkna besökareantalet på en hand och ingen av dem ger så att säga direkt sken av att vara matgäster. Besöket känns ödsligt och blir det mest kortvariga i testet. Lite undrande är man ju kring hur restaurangen, som funnits i många år, kan gå runt?

Kanske saknar vi den förkärlek som krävs för att förstå charmen med billig öl på asiatiska restauranger, men här känns det inte speciellt roligt att sitta. Varken som matgäst eller ölkonsument. Är man såld på spelmaskiner så finns det dock ett par sådana i ett av hörnen, där kan man spela bort sina pengar i lugn och ro.

Det skall slutligen nämnas att ölen är ganska billig, 35 kronor för en stor stark är bland det billigare i Majorna. Nämnvärt är också att det under helgerna serveras en Helgspecial med två olika rätter för sympatiska 89 kronor.

 

 

OLD TOWN BAR & RESTAURANG

Godhemsgatan 7

www.oldtown.se

Pris: 35 kronor, Spendrup

 

Atmosfär:

I ett landshövdingehus mitt emot Slottskogskolonin finner man sedan några år tillbaka Old Town Bar & Restaurang. Old Town har via lite olika namn, koncept och ägare stabiliserats till en ordinär kvarterskrog för invånarna kring Godhem, Lugnet och Ekedal. Servicen har varierat en del under våra tidigare besök, men denna lördageftermiddag blir vi riktigt trevligt bemötta. Vi slår oss ner vid den långa bardisken och beställer in varsin stor stark för 35 kronor och konstaterar glatt att det visas engelsk ligafotboll på en tv i ett av hörnen. Personalen brukar annars visa matcher efter önskemål, vilket förstås är ett plus i våra ögon.

Old Town ligger för den som inte bor runt hörnet lite avsides och är kanske inget ställe man springer benen av sig för att gå till. Men för närboende eller den som har vägarna förbi är det ett fullgott alternativ att dricka förhållandevis billig öl på. Inredningen som går i svart och vitt känns lite opersonlig men är ändå rätt okej och förhöjs av den långa bardisken och ett gigantiskt gammalt fotografi över Haga.

Är man hungrig så serveras det hyggliga stenugnsbakade pizzor från 65 kronor och hamburgare från 89 kronor. Annars har man lite oväntat, främst fokus på indisk mat med konkurrenskraftiga priser. Notera att om du är tidigt ute så är det happy hour mellan 16.00 och 19.00 under vardagarna, ölen kostar då endast 29 kronor. Tyvärr stänger man redan klockan 23.00 på vardagar och 24.00 på helger, lite tidigt för en pub av det här slaget.

 

 

UTANFÖR TESTET

Vi besökte ytterligare tre ställen under vårt test, men då dessa saknade  alternativet 'stor stark' är de inte med i texten ovan.

Klippans pizzeria är ett ökänt ölhak på Älvsborgsgatan dit en mycket törstig publik gärna söker sig redan under eftermiddagarna. Ölen är billig, men säljs endast på flaska och stället som sådant känns inte särskilt lockande.

Da Marco vid Mariaplan är en riktig långkörare som varit med under flera decennier, ett ställe som uppfyller i princip alla kriterier en halvsunkig kvarterskrog skall ha. Här har man dock valt att servera en pint för 39 kronor i stället för en vanlig stor stark (det skall för sakens skull tilläggas att det inte är en riktig pint utan 0.5 cl). Da Marco är okej för ett besök då och då, pizzorna håller hygglig standard men därutöver borde man nog se över sin meny en aning.

Vi besökte också den trevliga och mycket charmiga Tapasbaren vid Mariaplan. Här fanns som väntat endast liten öl på flaska att tillgå, däremot fanns det massor av goda smårätter att frossa i. Ett ställe vi rekommenderar!

 

 

Text & foto: Johan Lundin | 2012-04-18

 http://creativecommons.org

STOR STARK

En stor stark är i Sverige ett glas starköl av opreciserat märke, i allmänhet ljust lagerölfat...  Det "stora" är dock en relativ enhet: På 1970- och 80-talet var en 'stor stark' 56,8 cl, d.v.s. en engelsk pint. Den krympte under 90-talet till 40 cl. På enstaka krogar (mestadels i Stockholm) har den under 2000-talet ytterligare degenererat till en 35 centiliter stor öl. I övriga Sverige kan storleken variera mellan 40-50 cl beroende på krogens klientel och prisklass.

Källa: Wikipedia

Bartender, Göteborg, Majornas krog, majorna, bardisk

Det är få ställen i Majorna som har trevligare personal än Majornas krog på Karl Johansgatan. För en Stor stark får man betala 36 kronor, inte billigast men ett bra pris.

 

 

Restaurang västerhus, Majorna, Göteborg, krog, pub, krogar, öppettider

 Legendariska Västerhus i Hängmattan hade näst billigast öl i vårt test


starköl, historia, öl, mellanöl, tuborg, fatöl

Falcon Export dominerar i kranarna i Majorna. För den som vill dricka lite finare öl är utbudet överlag ganska skralt, tyvärr.Den brasilianska restaurangen Ipanema är ett trevligt inslag på Bangatan.

God mat, trevlig personal men också dyrast öl i testet. 49 kronor.Stor stark, fredagsfylla

Sverige dricker vi drygt 50 liter öl om året per person,
en betydande andel av detta är en så kallad "Stor stark"stammis, krog, majornas krog, majorna, göteborg
Trogen besökare på Majornas krog

 

 

old town, göteborg, krog, majorna, kungsladugård

Old Town har efter lite olika turer och ägarbyten nu stabiliserat sig som en ordinär och halvtrevlig kvarterskrog för invånarna kring Lugnet och Ekedal.

 

 

pripps blå, fatöl

På Henriksberg och Evergreen innehåller en stor stark gamla hederliga Pripps blå

 

 

taiwanesisk mat, taiwan, evergreen, restaurang evergreen, kaptensgatan,

 I en av Majornas mest överdimensionerade lokaler vid korsningen Kaptens- gatan och Karl Johansgatan finner man taiwanesiska restaurangen Evergreen.pissoar
Herrarnas toaletter har en märklig förmåga att bli ganska sunkiga. Här syns Henriksbergs toalett som tillsammans med västerhus stod för de mest ofräscha vid våra besök.


Majornas billgaste öl finner man just nu på den klassiska kvarterskrogen Silverkällan på Älvsborgsgatan. Deras övriga sortimentent är dock under all kritik.

För inte så länge sedan serverades det magnifik husmankost på Silverkällan. Idag känns  stället däremot inte speciellt lockande att äta på. Kanske är en restaurering på sin plats?


red lion, mariaplan, majorna, göteborg

Red Lion är en av Majornas bästa och trevligaste pubar, men i det här testet gjorde man bort sig ordentligt. Vi har dock överseende och rekommenderar definitivt ett besök!