Sandarnas stenålderslekaplats

 

Många av stadens lekplatser är slitna och i stort behov av både upprustning och nytänk. I Sandarna invigdes nyligen en mycket föredömlig lekplats som lämpar sig för barn i flera olika åldrar.

Majornas och framförallt Sandarnas yngsta invånare har berikats med en ny, mycket fin lekplats. Den har byggts med temat "Från stenålder till nutid", vilket knyter väl an till platsens historia. Sandarna är ett känt arkeologiskt område, med rikligt av fynd från stenåldern. Platsen där den anlagts, anses så historiskt värdefull att park- och naturförvaltningen var tvungna att söka tillstånd av Länsstyrelsen för att schakta inför bygget.

 

Fokus på stenåldern

Lekplatsen innehåller de vanliga elementen i form av gungor, klätterställningar och sandlåda. Men utformningen skiljer sig en del mot hur det brukar se ut och platsen är även tänkt att fungera som en form av utomhusklassrum för de yngre klasserna.

Här finns handsnidade träskulpturer av djur som var vanliga på stenåldern, som vildsvin och hund. Sandlådan kantas av stenar och har utformats så att den skall likna en gammal gravsättning. I utkanten av lekplatsen finns en stenlabyrint och en lång tidslinje där man kan gå eller krypa genom historien, från istiden till nutid.

 

Trygg och stimulerande miljö

Förutom att det är en fin och stimulerande lekplats så känns den också väldigt trygg och barnvänlig. Det kan ju låta som en självklarhet att den skall kännas barnvänlig, men så är inte alltid fallet och denna sticker verkligen ut i sin uppbyggnad. Underlaget består i stor utsträckning av gummiasfalt och konstgräs och sakerna känns bra utformade. Framförallt är det en lekplats som lämpar sig väl för barn i flera olika åldrar, här kan även de minsta krypa runt och leka utan föräldrarna drabbas av ett nervöst sammanbrott.

Det blir ju inte heller sämre av att lekplatsen har en synnerligen fin inramning, med närliggande grönska och en härlig utsikt över Majorna och älven.

 

Den nya lekplatsen invigdes den 26 augusti 2013 av stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård och arkeologen Ulf Ragesten. Projektledare för den har Elisabeth Lindgren, landskapsarkitekt på park- och naturförvaltningen, varit.

Ett synnerligen föredömligt projekt, som fler borde ta efter!

 

 

Text & foto: H Johan Lundin | 2013-08-29


http://creativecommons.org

träskulptur, barn

På lekplatsen finns bland annat handsnidade träskulpturer
av djur som var vanliga på stenåldern.

 

 


Stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård och arkeologen Ulf Ragesten från Göteborgs stadsmuseum inviger lekplatsen den 26 augusti 2013

lekplats, majorna, göteborg, sandarna, stenåldersboplats, arkeologi,

lekplats, majorna, göteborg, sandarna, stenåldersboplats, arkeologi, gunga

barn, lära sig krypa, egard wangel, wangel, göteborg