Nikolinas

 

Nikolinas Bar vid Chapmans torg håller i det stora hela normal standard, men känns något fräschare och bättre än de flesta andra snabbmatställen i Majorna. Är man i krokarna, är hungrig och har aningen bråttom - ja då är detta definitivt ett fullgott alternativ. Dessutom undrar jag om något ställe kan erbjuda fler varianter av hamburgare än Nikolinas.

 

Nikolinas Bar på Karl Johansgatan 63 tillhör ett av riktigt etablerade snabbmatställena i Majorna. Samtliga dagar i veckan håller man öppet till klockan 21.00 och har såväl servering som avhämtning. Mellan 11-14 har man även ett luncherbjudande, vilket i princip innebär en liten rabatt på utvalda rätter samt en dricka. Kaffet får man i regel på köpet oavsett när man handlar.

 

Makalöst stort hamburgarsortiment!

Utbudet är väl tilltaget, med nästan ett dussin sallader och ofantligt många kombinationer av hamburgare. Vidare finns Falafel, salladsburgare, fyllda rullar och ett par olika varianter av Kebab. Maten tillagas snabbt och serveras vid bordet om du hunnit sätta dig. Smakmässigt rör det inte sig om någon sensation, Nikolinas följer snabbmatsmallen för den här typen av ställe till punkt och prick. Samtidigt finns det inget direkt att anmärka på maten och vid en jämförelse med Mac´s gatukök en bit ner på gatan framstår det som rena gourmetupplevelsen.

Precis som det relativt nyöppnade Koles på Slottsskogsgatan några kvarter bort, får man känslan av att det är en lite sundare inriktning på maten här än i ett vanligt traditionellt gatukök.

Egentligen är det kanske fel att säga att Nikolinas följer snabbmatsmallen. Man skiljer definitivt ut sig med sina talrika och i bland lite udda kombinationer av hamburgare. Vad sägs om en Nikolinas Special: hamburgare, bröd, blandad sallad, lök, stekt ägg och paprikasås. Eller en Onionburgare innehållande hamburgare, bröd, blandad sallad, stekt lök, dressing och bearnaisesås. På en annan variant återfinns en curry-banansås. Priserna för de enklare varianterna startar strax under 40 kronor och dricka och pommes går att köpa till för 20 kronor.  Det bör också nämnas att Nikolinas erbjuder ett sundare alternativ i form av salladsburgare. Det finns en handfull olika sorter med bland annat skinka & pasta, tonfisk eller kyckling & ris. Till detta läggs rikliga mängder grönsaker av olika slag.

 

Goda sallader

Salladerna har en framträdande roll bland utbudet.  Portionerna är generösa och brukar kunna komponeras lite efter önskemål. Tonfisksalladen är en personlig favorit, men de flesta varianter som prövats har utan att sticka ut känts fräscha och smakat bra. Bröd ingår om så önskas och dryck kan köpas till för en tia.

En rätt som annars rekommenderas är kycklingrullen. Dessa finns även som  kebab- eller falafelvariant. Och för en liten extra slant kan man be personalen proppa i rikliga mängder fetaost.

 

Lokal och personal

Lokalen fyller sin funktion, men är tämligen mörk och fantasilöst inredd. Det finns även en smal uteservering med spårvagnar och trafiken från Karl Johansgatan dånande alldeles bredvid. När det gäller personalen, så lämnar den inget att klaga på, men sticker å andra sidan inte heller ut på något vis.

Om Nikolinas märker av någon konkurrens från nya snabbmatsstället Koles på Slottsskogsgatan låter jag vara osagt, däremot kan man lugnt påstå att de båda ställenas utbud har tydliga likheter. Så vilket väljer man? Koles lokal är avsevärt trevligare, och burgarna kanske snäppet bättre. Men Nikolinas sallader är definitivt att föredra och utbudet av rätter är större här. Prismässigt ligger de ungefär på samma nivå, och i slutändan är det nog helt enkelt så att geografisk placering avgör valet var man hamnar.

 

Summering

Sammantaget håller Nikolinas ganska god standard, bättre än de flesta andra snabbmatställen i Majorna. Är man i krokarna, är hungrig och har aningen bråttom - ja då är detta definitivt ett fullgott alternativ.  Förövrigt så drivs numera även klassikern Jeffreys pub på andra sidan gatan av samma ägare.

 

 

Text & foto: Johan Lundin | 2008-07-14

Fler liknande artiklar finner du här:
http://creativecommons.org