Notiser 2008-2011

 

Korta notiser publicerad på

Majorna.nu 2008-2011.2011-12-30

EVAS PIANOBAR STÄNGER

Enligt uppgifter är Evas Pianobar vid Chapmans torg på väg att ersättas av en ny italiensk restaurang. Om det är i ny eller i samma regi har inte framgått.

www.evaspianobar.se

 

2011-11-26

NY BUTIK MED BARNKLÄDER I MAJORNA

'100 years Barnkläder' är en ny barnklädesbutik i Kungsladugård/Majorna. Butiken som öppnade i November 2011  kör på en egen nisch och säljer bara tidlösa och gammaldags barnkläder. Man har samlat ihop barnkläder från Nordens alla hörn, allt mycket välsytt och i fina material. Du finner butiken på Slottskogsgatan 52

 

2011-10-11

CAFÈ OCEANEN - NY REGI

Idag öppnar Café Oceanen på Stigbergstorget i ny regi. Stort fokus kommer läggas på hembakat. Öppet måndag till torsdag fram till 22.00.

 

2011-11-07

GRATISBUTIKEN I MAJORNA

På torsdagar kan man besöka Gratisbutiken på Carnegiegatan. Butiken är som den låter helt gratis och bygger på ideellt arbete. Här kan du byta, skänka eller ta med dig något du gillar. I butiken finns kläder, leksaker, husgeråd, böcker och mycket annat. En del av kläderna som lämnats in skänks vidare till ett barnhem och en skola i Konguta i Estland.

gratisbutiken

2011-10-04

SUSHI PÅ BANGATAN

Bangatan har berikats med ett nytt sushiställe vid namn 'Sakura Sushi Cafe'. Därmed kan vi konstatera att majornaborna nu sammanlagt har fem ställen att välja bland. En äldre artikel om några av dessa finns här

 

2011-10-02

EKOLOGISKA VAROR PÅ ALLMÄNNA VÄGEN

Lime är en nyöppnad butik på Allmänna vägen som säljer närodlade produkter. Sortimentet består bland annat av grönsaker, rotfrukter och frukt från Björlanda Prästgård. De säljer också lammkött och ägg från djur på gården samt en del övriga kravmärkta matvaror.

Butiken ägs av Göteborgs Räddningsmission och all vinst går till deras sociala arbete i Göteborg, en anledning god nog att gå dit och handla!

Mer info:

www.facebook.com/limegoteborg

www.raddningsmissionen.se/plats/bjorlanda

 

2011-09-08

OBSERVATORIET I SLOTTSKOGEN RÄDDAS

Det klassiska observatoriet i Slottskogen har länge haft ekonomiska problem och flera gånger har pengar skjutits till i sista sekunden för att rädda det från konkurs. Nu har dock den rödgröna majoriteten i Västra Götalandsregionens kulturnämnd bestämt sig för att ta ett mer långsiktigt ansvar för dess framtid och vill avsätta  mellan 40-80 000 kronor om året.

Observatoriet har funnits sedan 1929 och tar bland annat emot besök från skolor i och runt Göteborg. Förutom teleskop har observatoriet utställningar och bildvisningar. Källa GP

 

2011-09-01

NYA LÖPARBANOR PÅ SLOTTSSKOGSVALLEN

Klassiska Slottsskogsvallen får nya löparbanor till en kostnad av sju miljoner kronor. De gamla banorna är från 1973 och har under senare tid fått utstå en hel del kritik för att vara slitna och i det närmaste omöjliga att reparera.

 

gunder hägg

Gunder Hägg (t.h.) sätter nytt världsrekord på distansen en engelsk mil på Slottsskogsvallen sommaren 1942. Världsrekordtiden är 4.06,2

 

2011-09-01

GÖTEBORGS INTERNATIONELLA KONSTBIENNAL (RÖDA STEN)

Utifrån temat Pandemonium: Art in a Time of ’Creativity Fever’ presenterar curator Sarat Maharaj, tillsammans med ett curatoriskt team Göteborgs 6e Internationella Konstbiennal. Utgångspunkten är ett genuint intresse för Göteborg som stad och därmed stadens specifika historia och sammanhang, likväl som frågor vilka diskuterar biennalen som utställningsformat och konst som kunskapsproduktion.

Konstbiennalen presenterar i år ett gediget program med workshops, seminarier och visningar. Huvudarea för biennalen är Röda Sten konsthall i Majorna. Det hela pågår mellan 10 september – 13 november.

För mer information:

www.rodasten.com & www.goteborg.biennal.org

 

2011-08-31

NYTT UNGDOMSHUS I MAJORNA

Djurgårdsskolan i Majorna blir nytt ungdomshus i höst. En större renovering har pågått under en längre tid, bland annat kommer den fristående gymnastiksalen att byggas om till en konsert- och arrangemangslokal. En längre artikel om projektet finns att läsa på DirektPress.

 

2011-08-30
MAJORNAS PARFYMERI STÄNGER

Majornas Parfymeri slår igen. Den lilla butiken Majornas Parfymeri vid Chapmans torg skall slå igen för gott och har 50% rabatt på hela sortimentet under tiden. Anledningen ryktas vara kraftigt höjda hyror. Vad som skall ersätta butiken är ej klart.

 

2011-08-30

KONST PÅ KAFÉ KULTUR

På det trevliga Kafé Kultur på Bangatan 6 pågår just nu en konstutställning med konstnärinnan Kesia. Mer info om henne finner man här: www.kesia.net

 

SOMMARSTÄNGT PÅ MUSIKENS HUS

Café Hängmattan och Musikens hus har sommarstängt från och med 18 juni och öppnar igen måndagen den 22 augusti kl. 11.30 med lunchbuffé www.musikenshus.se

 

CYKELSTRÅK I MAJORNA

Ett sammanhängande cykelstråk mellan Djurgårdsgatan och Mariaplan. Det är en av Trafikkontorets satsningar för att underlätta för cyklisterna i Majorna under de närmaste åren.

Läs mer på 'Ekologisk Stadsdel Majorna'

www.majeko.se

 

NY TAPASRESTAURANG

En ny Tapasrestaurang är på väg att öppna inom kort vid Maria Plan, vägg i vägg med Kafé Marmelad och Cum Pane - Ekologisk bakverkstad. Bakom verksamheten står Red Lion och Marmelad.

 

ALKOHOLRÄTTIGHETER PÅ SOPPCAFEET

Numera går det bra att sätta sig ner och dricka en öl på Soppcaféet mitt emot Musikens hus.

 

BALOO´S LIVS BYGGER UT

Baloo's livs på Chapmans torg tar nu över lokalen där 'Minzo but different' tidigare sålde kläder. En ny större butik är med andra ord att vänta.

www.chapmanstorg.se

 

BANGATAN - RIVNINGSHOTAT

Den gamla tegelfastigheten från år 1900 på Bangatan 10 riskerar att rivas efter många års dåligt underhåll. En Facebook-sida har skapats i protest och har i dagsläget en bra bit över 2000 medlemmar. Facebook

 

SKIVHALLEN MAJORNA - NY BUTIK

I affärslokalen på Älvsborgsgatan där Kinarum låg (mellan Götas och Silverkällan) så skall Skivhallen Majorna öppna inom kort.


SJÖFARTSMUSEET

Sjöfartsmuseet har öppnat ett helt nytt våningsplan - där våra besökare kan uppleva och utforska livet under, ovan och vid vattenytan! Man har även lanserat sin nya och omarbetade hemsida

www.goteborg.se/wps/portal/sjofartsmuseet

 

VÄSTERHUS FORTSATT STÄNGT
Västerhus har haft stängt under ett par veckor då man saknar spriträttigheter. Ägarbyte har angivits som orsak men med tanke på hur lång tid som gått så känns det oklart vad som händer framöver.

 

MAJORNAS BIBLIOTEK NYTT PROGRAM
Majornas bilblioteks vårkalender finns nu att ladda ner i Pdf-format från deras hemsida.

Länk: Majornas bibliotek

Sinnet är ett tämligen nytt vegetariskt café på Gamla Varvsgatan, alldeles i närheten av Sjöfartsmuseet. Förutom att fika kan man äta  dagens soppa för 40 kronor eller besöka stället i samband med deras många trevliga konsert-arrangemang. Sinnet säljer också produkter från Rebel Sport och  PANIK!. Mer info finns på deras hemsida och på Facebook.

www.lokalsinnet.se

www.facebook.com/sinnet

 

St:GERMAIN - NYTT CAFÉ

St-Germain är ett nytt trevligt franskinspirerat Café/Creperie som öpnnat på karl Johansgatan, precis bredvid Palles gatukök. Ett trevligt och välbehövligt inslag i stadsdelen tycker Majorna.nu

Länk: Facebook Fanpage

 

THE WOMB

23 Seconds Netlabel - Majornas virtuella skivbolag har släpp nytt material med The Womb från England. The Fourth Wall går att ladda ner helt kostnadsfritt: www.23seconds.org


the womb, indie, music, 23 seconds

www.alandriscoll.com/thewomb

 


INGEN NY KROG I MAJVIKEN
Flame på Karl Johansgatan stängde tidigare i höstas och kommer inte ersättas av någon ny pub. Lokalen håller nu på att byggas om för att sedan användas av boende i Majviken.

 

NYA BOSTÄDER PÅ GRÅBERGET?
Nybyggnation på Gråberget? Ett stort antal förfrågningar om att bygga bostäder på Gråberget har kommit in till kommunen. Stadsbyggnads-kontoret anser att det finns förutsättningar att bebygga ett fåtal av de föreslagna platserna. För att göra en samlad bedömning av kompletteringsmöjligheterna kommer ett program att upprättas under hösten. Programmet kommer att belysa förutsättningarna för den nya bebyggelsen samt dess konsekvenser. Även upprustningsbehovet av allmänna platser och parker kommer att utredas. Notisen är hämtad från Ekologisk Stadsdel Majorna

 

FLER HUS VID VITA BJÖRN?
Wallenstam har planer på att uppföra ett nytt 8-våningshus vid området Vita Björn i Majorna. Det nya huset planeras att byggas på den bollplan som finns idag. En Facebookgrupp har startats som motreaktion.

 

CARINAS GARN UPPHÖR
Carinas Garn på Karl Johansgatan har upphört och säljer ut sina varor till nedsatt pris. Oklart vad som händer med lokalen.

 

CAFÉ KULTUR - NYTT CAFE PÅ BANGATAN
Café Kultur är ett nytt trevligt café som öppnat på Bangatan 6. Majorna.nu återkommer med recension framöver.BRASILIANSK RESTAURANG ÖPPNAR I MAJORNA

Ipanema heter den nya restaurangen som tar över efter Restaurang Buffalo (tidigare Restaurang Rhodos) på Bangatan.

 

KAMPANILEN BYTER TILL CAFÉ DEL MAR
Kampanilen, det klassiska  konditoriet på Karl Johansgatan verkar ha bytt namn. De gamla skyltarna hänger förvisso kvar men delar nu plats med Café Del mar.

 

23 SECONDS NETLABEL
23 Seconds Netlabel - Majornas virtuella skivbolag har släpp nytt material med Azoora från London, UK. Ep´n Tension går att ladda ner helt kostnadsfritt: www.23seconds.org

 

NAKAMA UPPHÖR
Sushistället Nakama bredvid Gröna Brunnen på Jaegerdorffsplatsen har slagit igen. Oklart vad som händer med lokalen.

 

REAGERA UPPHÖR
Reagera på Bangatan har stängt sin verksamhet för gott. Det är ännu oklart vad som händer med lokalen.

 

AKVARELLUTSTÄLLNING PÅ MAJORNAS BIBLIOTEK
På Majornas bibliotek pågår just nu en utställning med Bengt-Allan Olsson. Här kan du titta på akvarellmålningar med motiv från Majorna och övriga Göteborg. Tavlorna är även till försäljning.

 

KRÄFTSKIVA I MAJORNA

Evas Pianobar i Majorna kommer att arrangera en Kräftskiva i september. Prislappen ligger på 250 kronor. Majorna.nu återkommer med mer info framöver.

 

MUSIKENS HUS SOMMARSTÄNGT
Musikens hus & Café Hängmattan har sommarstängt och öppnar åter 23 augusti.

 

RED LION'S QUIZ GÖR SOMMARUPPEHÅLL
Red Lions poplära Quiz om måndagkvällarna gör ett upphåll hela sommaren för att återkomma i höst. www.redlion.se

 

DAGENS LUNCH PÅ RÖDA STEN
Röda Sten serverar numera dagens lunch mellan klockan 11-15. Man serverar även Kvällens husman efter klockan 15.00. Menyn finns på hemsidan: www.rodasten.com


SILVERKÄLLAN SLUTAR MED DAGENS LUNCH
Silverkällan på Älvsborgsgatan har slutat att servera lunch och öppnar numera klockan 14.00 i stället. Synd då deras buffé tillhörde Majornas främsta.

 

EVAS PIANOBAR är nu i full gång med sin verksamhet på Karl Johansgatan, granne med Hemköp och Hemmaplan.

 

CAFÉ ASTI vid korsningen Kaptensgatan / Karl Johansgatan har stängt på grund av renovering.

 

EVAS PIANOBAR heter en ny restaurang som öppnar inom kort på Karl Johansgatan. Stället kommer drivas i samma regi som grannpuben Hemmaplan. Majorna.nu återkommer med mer info inom kort.

 

TEATER SESAM och föreställningen "Bokens Hemlighet" kommer efter att ha turnérat runt om i landet nu tillbaka till Majorna. I februari öppnar de dörrarna till "Lilla Scenen" på Chapmans Torg 10. Mer info: www.teatersesam.se

 

CAFÈ KAMPANILEN på Karl Johansgatan 5 har fått ny ägare. Det gamla klassiska stället har målats om, fräschats upp och fått ett nytt större sortiment.

 

MAJORNAS BIBLIOTEK får ny och bättre ventilation. I samband med detta arbete kommer en del av böckerna att vara oåtkomliga. Man beklagar de olägenheter som kan uppstå under byggperioden 14 december till 23 januari.

 

RESTAURANG RÖDA STEN byter ägare och skepnad nu i December. Klubbar och servering är åter i gång i februari. www.rodasten.com

 

MAJORNAS BIBLIOTEK föreslås att flyttas från Chapmans torg till Sjöfartsmuseet. Det är S, MP, V och den politiske vilden Eva Obenius i Majorna som vill ge stadsdelschefen i uppdrag att undersöka förutsättningarna. I sådana fall skulle biblioteket vara gemensamt för invånarna i Majorna och Linnéstaden.

 

RESTAURANG MANANA har öppnat i Majorna. Tapasspecialisten återfinns på Karl Johansgatan 6, mitt emot Sjöfartsmuseet.

www.restaurangmanana.se

 

SJÖFARTSMUSEET har påbörjat en ombyggnation av det övre våningsplanet. Det hela är ett steg i en förnyelseprocess som pågått en längre tid. Bland annat kommer vi att få se nya uppdaterade basutställningar. Även ett livsänt "webbakvarium ingår i framtidplanerna. Övre våningsplanet beräknas åter öppna i början av 2011.  www.sjofartsmuseum.goteborg.se

 

LIDL på Stigbergstorget finns inte längre. Den tyska matvarukedjan stängde sina dörrar för gott den 16 september. Vad som kommer hända med lokalen är ännu inte känt.

 

RESTAURANG RHODOS på bangatan finns inte längre. I samma lokal har i stället Restaurang Buffalo nu öppnat. Majorna.nu återkommer med mer info om stället framöver.

 

DAHLHEIMER HUS har åter öppnat efter ombyggnationen och med det också Restaurang Fritz på andra våningen som bland annat serverar dagens lunch. Mer om ombyggnationen och invigningen av Dahlheimers Hus hittar du här här

 

KINARUM - INSPIRATION OCH INREDNING heter en ny butik som precis slagit upp portarna

i Indianos gamla lokaler, alltså mitt emellan Silverkällan och Inkstation på Älvsborgsgatan.

 

BUBBEL TRUBBEL heter en ny klubb som startar på Röda Sten i höst. Bakom klubben ligger Daniel Rehn som tidigare drivit den nu nedlagda klubben Skoldisco. Som besökare kan man förvänta sig en hel del tryckare, dessutom kommer det att speed-dejtas.

 

OLD TOWN heter ersättaren till Eviva vid korsningen Godhemsgatan och Slottsskogsgatan. Om restaurangen bytt inriktning och/eller inredning förrutom namnet är ej klart i denna stund. Vi får återkomma efter vi gjort ett besök.

 

RÅRÖRDA LINGON på Slottskogsgatan har åter öppnat med nya ägare. Lunch serveras från en

fast veckomeny samt numera även mat på helgerna. I övrigt säljs mackor och enklare rätter precis som innan.

 

JEFFREYS pub på Karl Johansgatan har bytt namn till Hemmaplan. I övrigt fortsätter verksamheten som tidigare i samma regi.

 

MAJORNAS CAFÉ verkar ha gått samma öde till mötes som Waynes Coffey gjorde i samma lokal.

 

HOUSE OF ORIENTAL DESIGN är en ny liten affär i hörnet av Älvsborgsgatan och Carnegiegatan där Esmeralda låg innan.

 

VÄSTERHUS riskerar att bli av med tillståndet! Ärendet är överklagat och i väntan på nytt beslut så kan man fortsätta servera alkoholhaltiga förfriskningar.

 

RÅRÖRDA LINGON, lunchrestauragen på Slottsskogsgatan, har stängt på grund av ägarbyte. Tyvärr meddelas inget datum när man åter öppnar.

 

THE CARRIEBEAN i Stigbergsliden har upphört. I nuläget är det okänt vad som kommer istället i lokalerna.

 

CAFÉ HÄNGMATTAN har sommarstängt fr.o.m. den 13 juni. Verksamheten startar åter den 17 augusti. Även konsertlokalens arrangemang ligger nere under juli.

Mer info musikenshus.se

 

NAKAMA heter det senaste tillskottet bland Majornas sushiställen. Nakama hittar du på Jaegerdorffsplatsen mellan Gröna Brunnen och Frälsningsarméns loppmarknad. Öppet måndag - fredag 11.00 - 16.00 medan det under helgerna är stängt.

 

CAFÉ STANNA på Allmänna vägen har slagit igen verksamheten. Fika kommer man dock fortfarande kunna göra då Café Biscotti öppnar inom kort i samma lokal.

 

RED LION Har till många törstiga själars glädje numera öppet en timme längre under både  fredagar och lördagar. Puben stänger 01.00. Red Lion

 

ATLANTIC MÖBLER på Karl Johansgatan 66-70 (mellan Spar Hotel och Restaurang Efessos) upphör inom kort. Så nu har du chansen att inhandla kitchmöbler (men även ordinära förstås) till en billig peng under utförsäljningen.

Vad som skall ersätta affären är okänt.

 

INDIANO på Älvsborgsgatan verkar ha gått i graven. Lokalen är tom och inga anslag säger nått om vad som hänt eller skall hända

 

VILDSVIN verkar vara är detta årets vilddjursupplevelse i Majorna. Förra året var det rävar. Vildsvinen finns tydligen i Svaleboskogen och har jagat en kvinna på Västra Kyrkogården Så ta er i akt! Mer att läsa om detta finns i GP (www.gp.se/vildsvin).

 

SANDARNAS MINIGOLF ÖPPNAR
Minigolfbanan vid Sandarna BK's klubbstuga öppnar under påskhelgen om vädret tillåter.

Ett vårtecken så gott som något! För er som vill fuskträna vid datorn så finns en guide här.


EVOKE - NY BUTIK

Evoke heter en ny liten affär som säljer ut rullbrädor, skejtkläder och andra skateboardprylar. Öppet sista lördagen i var månad mellan 12 - 19. Hittar dem gör du på Carnegiegatan 1 (cirka 50 m från Jaegerdorffsplatsen bakom Koles).

 

PROVKLÄDER
Provkläder säljs just nu ut i affären i hörnet längst ned i Stigbergsliden. Hur länge detta pågår vet vi inte så det är säker ett bra idé att gå dit ganska omgående....

 

RESTAURANG ISTANBUL UPPHÖR?
Restaurang Istanbul vid Stigbergstorget verkar ha stängt sin verksamhet tillsvidare. Orsaken är ännu okänd.

 

23 SECONDS NETLABEL
Majornas virtuella skivbolag 23 Seconds har släpp nytt material med Azeda Booth från Kanada. Ep´n Tubtrek finns att ladda ner helt kostnadsfritt www.23seconds.org

 

NYTT MISSBRUKSBOENDE I MAJORNA
På Lantvärnsgatan invigdes nyligen ett helt nytt hem för män med missbruksproblem. Här finns plats för 19 personer med eget boende.

 

RESTAURANG EVIVA UPPHÖR?
Restaurang Eviva har stängt för ombyggnad enligt de skyltar som sitter i fönstren. Ryktet säger dock att det är för gott. Vi återkommer när vi vet mer!  Vår recension från i höstas återfinns här.

 

SPELREHAB
Spelrehab heter ett nystartat företag i Majorna som sysslar med att hjälpa personer med spelproblem. Mer information hittar du på www.spelrehab.se

 

SEPAS - NY RESTAURANG
Sepas heter restaurangen som ersatt Great India vid Stigbergstorget. Den nya restaurangen  serverar indiska och persiska rätter både som lunch och a la carte. Inredningen är dock densamma som hängt med sedan den gamla ursprungliga kinakrogens dagar.

 

ESMERALDA UPPHÖR
Esmeralda, den lilla affären som syr och säljer sina egna alster i hörnet av Älsvborgsgatan och Carnegiegatan, skall flytta. Tyvärr vet vi inte var och inte heller exakt när. 50 % rabatt är det i vart fall på sortimentet och ny hyresgäst sökes till lokalen. Mer info i deras skyltfönster.

 

INDIE FRÅN HÖGSBO
If There Is Something är namnet på ett högintressant indie/electro-band från Högsbo. Deras nya album "Put Your Jacket On" är släppt som en gratis nedladdningsbar release på Majornasbaserade Netlabeln 23 Seconds. www.23seconds.org


THAIMASSAGE VID CHAPMANS TORG
Tidpunkten, det lilla urmakeriet vid hållplatsen Chapmans Torg har slagit igen. Lokalerna kommer att tas över av Saad's Thaimassage som nu håller på att bygga om.

 

Älvsnabbens hållplats vid Klippan byggs om under perioden 12 januari - 14 juni. Under tiden lägger den istället till vid Hamnens brygga 100 - 200 meter i riktning mot Stena Tysklandsterminal. Ombyggnaden vid Klippan innebär att det blir ny flytbrygga, nya vänthallar, cykelställ och belysnings.

 

NYTT CAFÉ PÅ KUSTTORGET
Stena Café och Salladsbar heter ett nytt ställe som är på väg att öppna i Finska Bageriets gamla lokaler vid Kustens Torg.

 

RESTAURANG IRAN BRANDSKADAT OCH STÄNGT
Restaurang Iran i Stigbergsliden har tillfälligt stängt för renovering efter en brand. Inget exakt datum är angivet när det åter öppnas utan snarast är det som anges.

 

RED LION BLIR STÖRRE
Red Lion bygger ut genom att flytta en vägg och får cirka 10 platser extra. Puben är öppen som vanligt under ombyggnaden som för övrigt är i det närmaste är klar.

 

GRATIS MUSIK FRÅN MAJORNA
23 Seconds Netlabel från Majorna fortsätter att släppa gratis musik i en aldrig sinande ström. Dynamo414 - Sixten EP,  Please - Suture Remixes och  Azoora -The Big Bang EP är de senaste tillskotten som finns att ladda hem kostnadsfritt. www.23seconds.org

 

TROLLTRUMMAN UPPHÖR OCH BLIR CAFÈ ASTI
Trolltrumman, den lilla antikaffären i gamla posthuset (nu Lidl) vid Stigbergstorget flyttar inom kort nedåt Karl Johansgatan och hamnar vid hållplatsen Kaptensgatan. I samband med flytten

byter man namn till Café Asti och blir således en kombination av en antikaffär och ett café.

 

SMÅDJURSKLINIKEN BYTER LOKAL
Smådjurskliniken har flyttat några hundra meter och återfinns numera i större och modernare lokaler på Karl Johansgatan 44. Alltså ett stenkast från Kaptensgatans hållplats i riktning mot

Karl Johanskyrkan. Se även: www.smadjurskliniken.se.

 

WAY OUT WEST
Way Out West i Slottsskogen återkommer även nästa år med en rad svenska och internationella band. Det populära arrangemanget kommer äga rum 14-15 augusti, samma vecka som Göteborgs Kulturkalas. Way Out West

 

NY KLÄD- OCH DESIGNBUTIK I MAJORNA
The Earth Collection heter en nyöppnad butik på Älvsborgsgatan 24. Enligt dem själva säljer man kläder i naturmaterial med respekt för människan och miljön i dansk design och keramik i egen design.

Öppet på onsdagar, torsdagar och fredagar.

 

MAJORNAS CAFÉ
Majorna Café är Cafe Maerna's nya namn (alltså det som var Waynes Coffee för någon månad sedan). Bra initiativ tycker vi på Majorna.nu som dessutom uppskattar den nya loggan eftersom den förra var direkt usel

 

GÖTAS KÖK & BAR FÅR NY ÄGARE
Götas Kök & Bar har fått nya ägare då de nuvurande köpt restaurangen Vasastan. Verksamheten verkar dock rulla på i samma spår.

 

CAFÉ MAELA - NYTT CAFÈ
Café Maela heter det nya kaféet på Kustgatan som inom kort kommer ersätta det kortlivade Wayne´s Coffee.

 

THE OAK UPPHÖR
Irländska puben The Oak vid Stigbergstorgt var allt som oftast folktomt och finns nu inte längre. Stället kommer framöver gå under namnet Istanbul, precis som föregångaren till The Oak gjorde.

 

SNOWFALL
23 Seconds Netlabel med sin bas i Majorna fortsätter att släppa gratis musik med hög kvalitet. Senaste släppet är f.d. Göteborgsbaserade Snowfall och deras lågmälda indiepop. Ep´n heter Sunrise & Sunset och finns att ladda ner på www.23seconds.org

 

SPANARN - MAJORNABLOGG
Spanarn bloggar om "trender och företeelser i vår ultraytliga samtid". Nyligen publicerade han text och foton från en höstpromenad i Majorna och Klippans kulturreservat. hygienkonsult.blogspot.com

 

WAYNES COFFEE HAR UPPHÖRT

Wayne´s Coffee har slagit igen och deras verksamhet i Majorna blev alltså inte så långvarig. Så fort vi vet återkommer vi med information om vad som skall komma istället.

 

NY BARNKLÄDESBUTIK PÅ ÄLVSBORGSGATAN
Evil On The Outside heter den barnklädesbutik som inom kort kommer att slå upp sina portar alldeles bredvid nyöppnade butiken Titta som likaledes den säljer barnkläder. Båda ligger på Älvsborgsgatan och sin lokal tar Evil On The Outside över efter den lilla antikaffären som slagit igen. Affären skall enl. egen utsaga satsa på "coola barnkläder". Mer info på www.evilout.se

 

RESTAURANG RHODOS ÄR TILLBAKA
Restaurang Rhodos på Bangatan har nu åter öppnat. Grekisk mat är det som kanske inte helt oväntat står på menyn. Rhodos serverar

lunch på dagen och a la carte på kvällen. Majorna.nu återkommer med recension.


NY LIBANESISK RESTAURANG I MAJORNA

Chateau Beirut heter den nya restaurang som öppnat på Karl Johansgatan, mitt emot Musikens hus. Majorna.nu återkommer med recension under hösten.

 

NYTT SÄRSKILT BOENDE INVIGS
Göteborgs stad bygger ett särskilt boende för kvinnor på Ostindiegatan 26, hörnet Kennedygatan. Boendet är till för kvinnor med så kallad samsjuklighet, vilket innebär att de både har psykisk funktionsnedsättning och beroende-problem. Huset ska rymma sex lägenheter och vara bemannat dygnet runt. Slutbesiktning förväntas i slutet av januari 2009 och inflyttning någon månad senare.

 

BESÖK VISANS VÄNNER
Visans vänner anordnar viscafé på Kustens hus under ett antal söndagar i höst. Det är öppen scen och vill du medverka, tala bara med scenvärden för dagen. För övriga går det bra att komma in på en kopp kaffe och lyssna. Huset med anor från 1780-talet ligger inte långt från Klippans kulturreservat. Mer info: www.visansvanner.com

 

BLOGGFROSSA
Bloggfrossa & mannen som blev trött är Majornas i särklass mest klassiska och läsvärda blogg. Sidan som drivs av MikeBike är just nu nominerad till en bubblarplats hos Tyskungen, hjälp honom med en röst här.

Besök även bloggfrossa.blogspot.com

 

CARINAS GARN - NY BUTIK
Carinas garn heter en nyöppnad butik på Karl Johansgatan 22b. Här säljer man förutom massor av garn även naturmaterial som ull, bomull, bambu och lin. Flera av produkterna finns som ekologiska. Varje torsdag mellan 17-21 har man även ett stickcafé i lokalen.

 

MER PENGAR TILL SKOLORNA
Stadsdelsnämnden Majorna har beslutat att satsa extra på grundskolorna. Total tar man 8 miljoner kronor av sitt överskott och ger till skolorna. Bland annat kommer trådlösa nätverk installeras.

 

NATTVANDRA?
Börja nattvandra i Majorna? Att nattvandra innebär att vuxna träffas för att gemensamt gå ut i samhället och möta våra ungdomar i deras verklighet. Man går inte ut med några pekpinnar utan vill finnas till hands och föregå med gott exempel. Genom att vara ute bland våra ungdomar kan det förhindra ev. våld, bötning, skadegörelse, olyckor etc. Många ungdomar har uttryckt att det känns bra och tryggt att nattvandrarna finns där. Föräldrar som vandrat tycker också att det är en fördel att veta hur det är ute och vad deras barn kan möta på. Under hösten vandrar man följande datum: 20/9, 24/10, 28/11 och 12/12

Mer info: www.nattvandraiml.se

 

BLI AV MED FARLIGT AVFALL
Farligt avfall hemma? Torsdagen den 25 september finns det möjlighet att bli av med farligt avfall samt el- och elektronikprodukter. Avfallet kan lämnas på Kungsladugårdsgatan 1, Mariaplan eller på Såggatan (Åv-plats, mitt emot 42-44)

Vid frågor ring Kretsloppskontoret: 031-368 00 00

 

HENRIKSBERG ÖPPNAR IGEN
Konkursdrabbade Henriksberg är åter i full gång med sin verksamhet. Man kör på ett tillfälligt utskänkningstillstånd tills den nya ägaren får sitt permanenta tillstånd. Förhoppningsvis slipper man nu fler driftstopp i verksamheten. www.Henriksberg.com

 

TITTA - NY BUTIK
Titta heter den butik som tar över Partylandets lokaler på Älvsborgsgatan. Så från och med den 30:e augusti kan man köpa ekologiska och rättvisemärkta grejer till barnen istället för vinsatser och spritessenser.

 

DAHLHEIMERS HUS STÄNGT HELA HÖSTEN
Dalheimers Hus är stängt för ombyggnation till hösten 2009 vilket således även gäller restaurangen.

Mer info finns att läsa på www.dalheimershus.goteborg.se

 

MILJÖPENGAR TILL MAJORNA
Göteborg får 12 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket till lokala klimatinvesteringar (Klimp). Drygt tre av dessa miljoner går till Hyresgästföreningen Västra Göteborgs dialogprojekt Ekologisk stadsdel Majorna. Läs mer om projektet här

 

SUGEN PÅ YOGA ELLER MEDITATION?
Kundaliniyoga & meditation på Kulturhuset Oceanen vid Stigbergstorget. Låter det intressant? Under hela hösten kommer man anordna öppna Drop-In-klasser för både nybörjare och avancerade.

Kundaliniyoga är en klassisk och traditionell yogaform. Den introducerades i väst mot slutet av 60-talet av Yogi Bhajan, mästare i Kundaliniyoga. Detta är en kraftfull och dynamisk yogaform med mycket rytm och rörelse.

Lärare: Sat Sangeet Singh med vänner.

Tid: Söndagar kl. 18:00 - 20:00, 7/9 t.o.m. 28/12.

Kostnad: 100 kr/gång. Prova på gratis första gången!

Mer info: www.oceanen.com &r www.matashakti.se

 

ANTIKAFFÄR FÖRSVINNER
Antikaffären Bästa Budet på Kommendörsgatan (strax intill Västerhus) flyttar till Skåne. Passa på att handla till 50% rabatt innan affären stänger för gott!

 

FLERA STÄNGDA RESTAURANGER
Restaurang Kavala på Karl Johansgatan har stängt för renovering. Detsamma gäller den indiska Restaurangen Tandoor vid Bangatan som byter namn till Röd Chilli. Vad som händer med Grekrestaurangen i samma kvarter är oklart, stället har varit stängt en längre tid och hänvisar till ägarbyte.

 

ALTERNATIV ALLSÅNG
Alternativ allsång på Röda Sten verkar vara över för den här säsongen. Vår artikel med information, reflektion och bilder från den lilla sommarsuccén går dock fortfarande att spana in här..

 

23 SECONDS NETLABEL
Majornabaserade nätbolaget 23 seconds släppte i dagarna en ny ep med en av Sveriges mest underskattade popgenier, Mikael Carlsson aka Homeland. Ep´n heter The Flood och kan laddas ner helt gratis. www.23seconds.org

 

HENRIKSBERG BÖRJAR MED QUIZ
Onsdagar på Henriksberg kommer framöver att innebära quiz-kväll i den ombyggda publokalen. Ämnena är musik och film, men den som inte känner för att fördjupa sin populärkulturella bildning är hjärtligt välkommen ändå. Då går det bra att bara hänga runt, dricka öl, lyssna på musik eller glo på storbilds-tv.

Öppettider 17.00-00.00, fri entré

www.henriksberg.com

 

JOHANSSON HÖRNA UPPHÖR
ohanssons Hörna har stängt för ägarbyte och skall enligt anslag åter öppna snart. När det sker kommer Majorna.nu att avlägga en visit och se hur hur det fungerar med den nya nya regin. Här kan du läsa en recension om hur stället sköttes av den gamla.

 

MUSIK HELA SOMMAREN VID MARIAPLAN
Kafé Marmelad har varje fredagskväll under julimånad musikunderhållning på sin uteservering. Först ut var trevliga indiepopbandet New Found Land, kommande program ser ut så här:

11/7 Mo Baresi (singer-songwriter från Berlin)

18/7 Ida Redig (akustisk popfömåga från granngården)

25/7 Hannah Tolf & Dick Ahlin (Blues/Jazz från Göteborg)

Marmelad har även en egen blogg där du kan läsa mer: kafemarmelad.blogspot.com/

 

INDIANO - NY BUTIK
Indiano är namnet på en nyöppnad affär på Älvsborgsgatan. I den gamla gottbodens lokaler kan nu kläder, konstföremål och annat tingel-tangel med indiansk anknytning införskaffas.

 

ALTERNATIV ALLSÅNG PÅ RÖDA STEN
llsång på Restaurang Röda Sten hålls varje torsdag 18 - 20. Enligt dem själva är det fråga om "Alternativ allsång med låtarna du faktiskt vill sjunga! Sången hålls ute vid sol och inne vid regn. Ett trevligt initiativ tycker Majorna.nu som varit där och sjungit med! www.rodasten.com

 

RÄVAR I MAJORNA
Flera rävungar har synts i Slottsskogen under våren och sommaren. Nu har en räv även skymtats på en bakgård mellan Majorna och Gamla Masthugget. Beslut om skyddsjakt har tagits. Läs mer på GP

 

DUVSLAG FÖRSTÖRDA
Ett tiotal duvor slogs ihjäl i ett duvslag i Majorna i helgen. Det var en makaber syn som mötte ägaren Göran Gustafsson. Läs mer på GP

 

GRATIS MUSIK
23 seconds Netlabel är ett Majornabaserat nätbolag vars musik finns tillgänglig för gratis nedladdning. Ett nytt kvalitetsalbum med Stockholmsmusikern Henrik Thomé aka '0 Musicians' släpptes  i dagarna. Albumet heter Play och rör sig inom det ambienta landskapet. Mer info och gratis nedladdning: www.23seconds.org

 

HENRIKSBERG MISTER SINA RÄTTIGHETER
Henriksberg har hamnat i riktigt blåsväder. Sociala resursnämnden har beslutat att den anrika krogen från 1871 blir av med alkoholtillståndet. Beslutet är överklagat och vi har god anledning att återkomma i ämnet snart. www.gp.se/henriksberg

 

SOMMARÖPPET PÅ MAJORNAS BIBLIOTEK
Majornas bibliotek har som ett led i att förbättra tillgängligheten, beslutat att hålla öppet hela sommaren. I sommar är därför biblioteket på Chapmans torg öppet alla vardagar 10-19, undantaget fredagar då man stänger 16.00. Majornas bibliotek

 

GOLDEN LEE FICK BESÖK AV GP
Golden Lee har sedan en tid tillbaka ny ägare och ny personal. I början av Juni var GT på besök och smakade av deras lunch. Läs artikeln i sin helhet: www.gt.se/goldenlee

 

GOVINDAS VERKSAMHET UTÖKAS
Govindas restaurang har börjat servera både frukost och mat på kvällarna. Även take-away finns. Maten och priset är detsamma som deras vanliga dagens lunch erbjudande.


NYTT SNABBMATSSTÄLLE
Koles hamburger- och salladsrestaurang har öppnat på Slottsskogsgatan. Recension kommer snart.http://creativecommons.org