Majornas 3dje rote

 

Detta folkmusiksinspirerade band bildades redan 1977 och har under årens lopp byggt upp en stor låtskatt och en hängiven publik.

Majornas 3dje Rote har i sin nuvarande form har funnits sen 1996 men startades redan 1977. Bandet fick sitt namn 1981 då en skylt i en portgång på Krukmakaregatan i Majorna uppmärksammades.På skylten stod att kvarteret låg i "Majornas 3dje Rote" (roteindelningen kommer från brandförsvaret och Majorna var indelat i fyra brandrotar). Alla i bandet bodde då i just detta kvarter och namnet var givet.

Från början var bandet ett rent folkmusikband med enbart instrumentala, oftast traditionella, låtar på repertoaren. Texterna kom in i bandet med Göran Premberg som satte text till flera av de traditionella melodierna. Texterna var inte skrivna i traditionell "folkvisestil" utan var ofta aktuella och engagerade men också med en omisskännlig humor.

Gruppens musik har idag otvivelaktigt sina rötter kvar i den svenska folkmusiken, men med något vidgade vyer. Idag kan man säga att bandet spelar en  mix av brittisk, amerikansk och svensk folkmusik med egna, svenska texter. På repertoaren finns både låtar med en klar amerikansk cajun- prägel, låtar i "Dylan- anda", skotska reels och låtar i svensk folkmusik och vistradition.

De flesta låtarna är komponerade av Göran Premberg men även Göran Berg har skrivit flera av gruppens låtar. Du kan lyssna på deras musik på Spotify

 

 

Text & Foto är hämtat från bandets hemsida

www.majornas3djerote.se
http://creativecommons.org

majornas 3dje rote
Majornas 3dje Rote har turnerat flitigt med
Tomas Von Brömssen under senare å