Mariaplan -
Guide 2013

 

Mariaplan har under de senaste åren genomgått stora förändringar. Från att ha varit ett kvarterstorg i mängden är nu Mariaplan ett seriöst alternativ för fikan eller kvällens aktiviteter. Vi tackar de som arbetat för att utveckla området och hoppas på en fortsatt positiv trend. För er som inte är helt bekanta med Mariaplan presenterar vi här en enkel guide.

1. Pizzeria Gambero

Nyöppnad kvarterspizzeria som ligger i gamla Rårörda Lingons lokaler. Majorna.nu har ännu inte besökt stället och återkommer när vi vet mer.

 

2. Café Skogen

Ett av Göteborgs få kvarvarande arbetarfik. Klart värt ett besök, inte minst för sin genuina stil och inredning. Här serveras hederligt bryggkaffe och maffiga mackor.

Artikel

 

 

3. Seven Eleven

Tyck vad du vill om Seven Eleven, men de finns här och har en publik. Fungerar för en snabb och enkel fika, men inget vi skulle valt.
Facebook

 

4. Da Marco

Pizzeria och ölhak som hängt med i decennier. Skön uteservering, hyggliga priser och en inredning som kunde designats av Austin Powers.

Artikel | Pizzaguide | Hemsida

 

 

5. Enoteca Maglia

Italiensk restaurang med högre ambitioner. Att en kock av den här digniteten väljer att öppna här säger en del om de senaste årens utvecklingen av Mariaplan. Majorna.nu uppskattar satsningen och återkommer med en artikel.

Hemsida | Facebook

 

6. Mariaplans Smörgås & Salladshörna

Här kan du beställa landgångar,smörgåstårtor och andra delikatesser. Eller bara köpa en enkel lunch i form av baguette eller sallad. Här finns även glutenfria alternativ.

Hemsida

 

7. Fast Food

Majornas äldsta Thai-ställe med fokus på take away. Här serveras väl tilltagna portioner med god och enkel thaimat.

Äldre artikel | Hemsida

 

 

8. Khoki Sushi

Det enda Sushialternativet runt Mariaplan. Föregångaren var bra, hur stället är i nuvarande regi låter vi vara osagt.

Hemsida

 

9. Mariakonditoriet

Gammalt, hederligt konditori/bageri där du också kan ta en enklare fika till en billig peng. Gynna din lokala bagare!

Hemsida | Artikel

 

10. Korv Kiosk

Namnet säger allt, här serveras det korv (och en och annan hamburgare). Förmodligen en av Göteborgs mest klassiska korvkiosker! Ett av taxichaffisarnas älsklingsställen, och få yrkeskategorier vet mer om snabbkrubb än dem.

 

 

11. Red Lion

En av Majornas mest älskade och genuina pubar! Hit kommer folk från hela Göteborg för att ta del av ett stort ölutbud, god pubmat och en trevlig atmosfär. Flera gånger utnämnd till Majornas bästa pub av oss. We love it!

Hemsida | Facebook | Artikel | Pubguide

 

12. Café Godhem

Arbetarcafé med en trogen publik. Hit kommer folk för att äta stekt ägg, potatis, falukorvsmackor och dylikt. Ett annorlunda alternativ till ställena runt omkring.

 

13. Restaurang Silverkällan

Gammal klassisk kvarterskrog som genom åren bytt skepnad. Varje år lite mer nedgånget, lite sämre mat, men ändå ett ställe man inte kan låta bli att gilla. Om inte annat för de billiga priserna!

Pubguide

 

14. Götas Bar & Kök

Götas har hängt med sedan slutet av nittiotalet och skapade i mångt och mycket förutsättningarna till det vi ser idag runt Mariaplan. Tack för det! Håller kanske inte samma höga klass längre, men fortfarande ett bra och mycket besöksvärt ställe.

Artikel

 

15. Kafé Marmelad

Inte bara ett prisbelönt och populärt kafé. Marmelad har även genom åren varit en drivande kraft för Mariaplans utveckling. Ett av stans bästa café!

Hemsida | Facebook | Artikel

 

 

16. Tapasbaren

Trångt och jävligt emellanåt, men en härligt frisk fläkt i Mariaplans uteliv. Tapasbaren med sin kontinentala känsla är ett ypperligt komplement till de "vanliga" ställena.

Hemsida |  Facebook

 

17. Cum Pane

Världsklass! Göteborgs godaste bröd hittar du vid Mariaplan. En av Sveriges bästa bagare erbjuder dig bröd, kakor och andra bakverk, allt ekologiskt och serverat av trevlig personal. We Love it!

Hemsida

 

 

18. Kardemumma

Ett av barnvagnsmaffians favoritställe. Ganska stort utbud av vegetariska alternativ, speciellt på salladsidan. Stor uteservering som sväljer både barnvagnar, föräldrar och en och annan hundägare. Ett alternativ till ett fullt Marmelad eller för lite variation i tillvaron.

Facebook

 

 

19. Phad Thai

Ett bra thaimatställe med lunchbuffé för den hungrige. Kanske inte den roligaste lokalen, men en ganska trevlig liten uteservering.

 

 

Text: Johan Lundin, M. Andersson & Tobbe Johansson

Foto: H. Johan Lundin

Illustration: Tobbe Johansson

Publicerat: 2013-09-10http://creativecommons.org