Mynningsladdare

 

Röda Sten Konsthall 9.2 – 7.4 2013
Curator: Carolina Falkholt

Medverkande: AKAY, AMAN, BLUE, BUFF-IT, DWANE, EKTA, KARMA, NUG, PIKE och WIRAEUS

   Första gången jag kom i kontakt med Blues konstnärskap, vilket är Carolina Falkholts artistnamn, var på ateljékooperativet på Första Långgatan som var en levande mötesplats för Göteborgs undergroundvärld för ett decennium sedan. Hon var en del i den grupp av konstnärer och klubbarrangörer som levde i detta hus med en innergård och loftgångar fyllda av olika uttryck.

 

    Det som fascinerade mig då med hennes konstnärskap och person är detsamma som idag. Hon är en suverän och enastående person som i sitt uttryck kapslar in element av det som jag förknippar med frihet och gränslöst experimenterade med tillvaron.  Den sensuella aspekten av hennes verk är inte påklistrad på grund av en vilja att reta upp andra utan kommer ur en självklar egen källa.

 

    Hon är just nu på Röda Sten curator för en grupp av konstnärer som tillhör den utskällda genren graffiti, en bannlyst tillfällig form av modern konst som från början var helt utanför lagens ramar. Den poetiska aspekten i att verken hela tiden förändras, förstörs, målas över eller tvättas bort är en stark del av hela filosofin runt detta uttryck som är ett av hip-hopens fyra element.

 

    Carolina Falkholt har helt och hållet lyckats behålla den gränslöshet som graffitin har i sitt arbete med Röda Sten. Konsthallen har en naturlig råhet, det är ett gammalt pannhus med grova rör och kala cementväggar och högt i tak. I rummet som kallas Katedralen har Blue med stora mängder blå färg mutat in en vägg. Det blåa rinner som vatten utmed den stora ytan och det har en metallisk erotisk glans. Det svämmar över och fyller utrymmet.

 

    Bredvid detta finns en stor omålad träskulptur med raka kanter och avsatser, som ett slott eller en borg. Den inbjuder till att klättra och spionera gömd bakom en av kanterna på de andra besökarna och den har en lekfull och jordnära kvalité som berör.

 

    En våning upp finns ett mindre rum med lägre i tak, fyllt av NUG med fluorescerande orange och svarta vilda spraylinjer som spiller ut på golvet. Utrymmet är fyllt av ett brusande pulserande ljud som förändras när man rör sig därinne. Ljussättningen skiftar också mellan skarpt argt som gör att det orangea sticker ut från väggen med en nästan fysisk skarphet och ett mjukare brunare ljus som gör att det känns som om rummet är fyllt med en tunn rök. Hjärtat bankar snabbare i skräckblandad förtjusning över denna upplevelse.

 

 

Text: Lena Lidén | 2013-03-13

Foto: H Johan Lundin

www.rodasten.com


http://creativecommons.org

myningsladdare, wiraeus, blue, carolina falkholt, röda sten, dwane

Röda sten, konsthall, utställning, blue
graffiti, göteborg, graffitivägg, majorna, röda sten,
mynningsladdare, carolina falkholt