Restaurang Oceanen

Restaurang Oceanen på Stigbergstorget etablerade sig snabbt som en av Majornas mest populära krogar. Med en inbjudande lokal, härlig uteservering och en allmänt skön stämning gör det även stället till en av våra favoriter i stadsdelen. Att man dessutom serverar en av de bättre hamburgarna i området gör det inte sämre.


Restaurang Oceanen hade premiär i slutet av maj 2014 och har sedan dess varit ett välkommet nytillskott och en uppskattad vitamininjektion för Stigbergstorget och dess omgivning.
Restaurangen eller krogen är belägen i det så kallade Oceanografiska institutet, precis bredvid Gathenhielmska huset. Både lokalen och uteserveringen har en inbjudande och tilltalande estetik och kan sägas vara såväl trendigt och hippt som opretentiöst och avslappnat i samma andetag. Det finns med andra ord utrymme för de flesta, vilket också märks i den blandade publiken.
Varje vecka bjuds det på Dj-kvällar och spelningar, inte sällan med fokus på hiphop och beat. Särskilt angenämt är det under sommaren när Dj´n flyttar ut på den lummiga uteserveringen och tonerna ljuder ut över det något underutnyttjade torget. Överhuvudtaget är Oceanen ett skönt sommarhäng och det är uppenbart att det är först nu, sedan restaurangen startat, som det lite strama funkishuset och dess tillhörande trädgård kommit till sin fulla rätt. Under många år förde det en ganska tynande tillvaro.

Lokalbrygd öl från andra sidan torget
För den törstige finns här ett tämligen bra sortiment av öl och vin. Det förvånar oss dock en aning att man inte profilerat sig mer när det gäller öl. Känslan är att det finns en publik som skulle uppskatta just detta. Ett mikrobryggeri som är representerat är dock Stigbergets bryggeri. Och det är en härlig känsla att kunna beställa in en öl som är tillverkad några stenkast bort, på andra sidan torget. Stigbergets goda öl finns att tillgå både på flaska och fat.

Mat av det enklare slaget
Oceanen är inget utpräglat matställe och den något avskalade och enkla menyn ser lite annorlunda ut än de mer traditionella restaurangernas. Därmed inte sagt att det är något fel på maten (även om man blev ganska sågade när Göteborgs posten var på plats förra året). Det mesta vi smakat håller hygglig standard och priserna är ungefär som man kan förvänta sig.
Gemensamt för många rätter är (eller var i alla fall) dess förkärlek för det franska köket. Ett sådant exempel är den franska potatissalladen som i princip varit stående på menyn sedan starten och som när vi provade den serverades tillsammans med en god bit makrill. Menyns innehåll verkar bytas ut lite då och då och ofta erbjuder kocken någon form av tillfälligt komponerad rätt. Kvällens soppa brukar exempelvis alltid finnas att tillgå.
Pizzorna som serveras emellanåt tillhör visserligen inte våra favoriter, men de fungerar och vissa dagar finns billiga pizzaslice att tillgå. Dessa brukar man ställa fram på bardisken för att locka till köp, vilket uppenbarligen är ett smart drag då vi tenderar att fastna för frestelsen varje gång. Ett perfekt tilltugg till ölen!

Fantastiska hamburgare
När det gäller Oceanens hamburgare så håller den mycket hög klass och tillhör de absolut bästa vi smakat i Majorna. Burgaren som är gjord på högrev är saftig, bra kryddad och har en utsökt textur. Den serveras i ett briochebröd med vanliga pommes och en Coleslawvariant med rödkål som bas. Föredömligt nog finns även två vegetariska alternativ att tillgå, varav en är ostburgare gjord på halloumi.
Det man möjligen kan ha lite invändning mot när det gäller maten, är de långa väntetiderna. Kommer man en kväll när stället är välfyllt hinner du ofta dricka både en och två öl innan maten dyker upp. Sedan kunde man kanske fyllt ut menyn med ytterligare någon rätt.


Innan Oceanen blev Oceanen

Om vi förflyttar oss tillbaka i tiden, långt innan Restaurang Oceanen såg dagens ljus, möts vi av en plats med en lite egendomlig historia. Under 1800-talet och ett par år in på 1900-talet låg det två anspråkslösa båtmanstorp placerade på tomten och på den västra delen låg även en fotoateljé som drevs av en man vid namn Lefvin eller Lefin. 1902 gjorde den elektriska spårvagnen entré på Stigbergstorget och det började snart höjas röster för att området borde få en mer stadsliknande karaktär. Blickarna riktades åt de Gathenhielmska- och Söderlingska ägorna och det beslutades att fastigheterna på tomten Stigbergstorget 8 skulle rivas som ett första led i en modernisering av området. 1905 uppförs ett fem våningar högt stenhus, alldeles intill Gathenhielmska huset. Kontrasten mot omgivningen blev enorm och fastigheten bemöttes med en del skeptiska blickar och kritik. Inte minst ogillades projektet av de boende i Gathenhielmska huset som fått en hög, grå brandväg alldeles intill sin fastighet.
I folkmun får det snart namnet Skandalhuset!

Ölcafé och Majornas första biograf
När man studerar den väldiga stenfastigheten ser den ut att vara hämtad från Vasastaden, vilket kan förklaras med att den ursprungligen var ritad för att uppföras just där, men sedan blev över när stadsplaneringen färdigställdes.
1916 öppnar Maxim-Biografen i den västra delen av husets bottenplan. Det var (med undantag för Majornas Kinematograf som var verksam under åren 1905 och delar av 1906 i Stigbergsliden) Majornas första riktiga biograf. Denna nymodighet blev snabbt en populär inrättning, åtminstone för de som hade några pengar att avvara åt nöjen. Redan året efter byter man namn till Majornas biografteater, vilket den heter fram till att den flyttas till nya lokaler på andra sidan gatan och får namnet Kaparen 1940 (fastigheten där Lidl idag är beläget). 
Innan filmen började, kunde den som önskade, stärka sig med några pilsner på ölhallen West Hartlepool. Den klassiska ölhallen, som var belägen bredvid biografen på byggnadens bottenplan, flyttade senare (förmodligen i samband med rivningen) ett stenkast ner på Allmänna vägen där den kom att ligga ända in på 1990-talet då den stängdes för gott.

Skandalhuset rivs
Trots att åren gick och huset blev en del av tillvaron, så fortsatte Skandalhuset att irritera många invånare. När det dessutom börjar projekteras för fler byggnader i området, får det till följd att kulturetablissemanget och en rad namnkunniga herrar som Torgny Segerstedt, Karl Bengtsson och Elov Lindälv tar strid i frågan. Denna tidiga miljöpolitiska debatt rönte stor uppmärksamhet på sin tid och  uppmärksammades även utomlands. Till slut går man vinnande ur striden mot Göteborgs stad och vintern 1937-1938 rivs det så kallade Skandalhuset, bara drygt tre decennier efter att det uppförts. Den livliga debatten leder även fram till bildandet av Kulturreservatet Gathenhielm och genom generösa donationer skyddas delar av närområdet från exploatering.

Oceanografiska institutet
Den nya fastigheten som idag innehåller Restaurang Oceanen och en rad olika kulturverksamheter invigdes i januari 1939. Den funkisinspirerade byggnaden är ritad av arkitekten Anders Funkqvist och uppfördes åt Oceanografiska Institutet, vilket också fastigheten kallades under många år innan det blev Kulturhuset Oceanen. Förutom att byggnaden inte är lika högrest som sin föregångare, så ligger den även placerad på mer behörigt avstånd från Gathenhielmska huset. Att det inte finns någon entré mot själva torget kan tyckas lite märkligt, men har antagligen sin förklaring i att huskroppen vetter med gaveln mot torget.
Inget ont om dagens byggnad, den har sin charm. Men med facit i hand hade nog det så kallade Skandalhuset ändå varit att föredra. Det ser onekligen väldigt ståtligt ut när man betraktar det på gamla bilder. Och vem vet, kanske hade vi då suttit på West Hartlepool i stället för Restaurang Oceanen och intagit våra öl och hamburgare!

 

Text: H Johan Lundin | 2015-08-28

Länkar: Hemsida / Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 http://creativecommons.org

Den lummiga uteserveringen vid Stigbergstorget lockar många att slå sig ner med en kall öl under sommarhalvåret. Foto: H Johan Lundin, juli 2015.

hamburgare, majorna, göteborg, godaste hamburgaren, coleslaw, restaurang oceanen, högrev, högrevsburgare
Restaurang Oceanens hamburgare är gjord på högrev och tillhör de bättre vi smakat i stadsdelen. Foto: H Johan Lundin, juli 2015

Kulturhuset Oceanen, restaurang, funkis, funktionalism, uteservering, stigbergstorget
Restaurang Oceanen ger liv åt det något underutnyttjade Stigbergstorget. Sommaren 2015 utökades dessutom uteserveringen så att man sitta i kvällssolen med blicken riktad ut över torget. Foto: H Johan Lundin, augusti 2015.

 

Gathenhielmska huset, majorna, göteborg, historia, stigbergstorget
Vid sekelskiftet 1900 låg det två små båtmanstorp på den plats där dagens funkisinspirerade fastighet med Restaurang Oceanen är beläget. Till vänster anas resterna efter repslageriet som präglade platsen i äldre tider. Foto: Göteborgs stadsmuseum.

stigbergstorget, skandalhuset, Gathenhielm, gathenhielmska, mathuggskyrkan, bangatan, restaurang oceanen,
1905 uppfördes ett stenhus i fem våningar bredvid Gathenhielmska huset. Det var ursprungligen ritat för att uppföras i Vasastaden men blev "över" och hamnade i Majorna i stället. Det ståtliga huset uppskattades emellertid inte av alla för sin väldiga höjd samt att det låg för nära den gamla 1700-talsklenoden. Drygt tre decennier efter dess uppförande revs fastigheten till förmån för dagens funktionalistiska byggnad, detta efter en miljöpolitisk debatt som rönte stor uppmärksamhet på sin tid och som även uppmärksammades utomlands. Debatten kan sägas ha varit startskotten på det som senare föranledde bildandet av Kulturreservatet Gathenhielm.
Foto: hämtat från bloggen "
Göteborgs biografer"