Plankan Kök & Bar - enkelt och trivsamt

 

I kvarteret bakom Kafé Hängmattan, närmare bestämt i hörnet av Allmänna vägen och Kommendörsgatan huserar sedan några år Plankan Kök & Bar. Plankan är ett enkelt och trivsamt ställe för en bit mat eller några öl. Här serveras inga kulinariska sensationer men bra mat och dricka till rimliga priser. Lokalen med sin rustika inredning uppblandad med lite äldre second hand möbler och sin lugna atmosfär är en bra början på en kväll ute. Vill du partaja så finns bättre ställen, dels stänger man ganska tidigt och dels är det helt enkelt inte den typen av ställe. En liten trivsam uteservering finns också under det varma halvåret, men de få platserna fyller den snabbt


Plankan började egentligen som ett kafé och lite av den känslan finns nog kvar, vilket inte på något sätt är otrevligt. Efter något år eller så sadlade man om till restaurang, om det berodde på konkurrens från alla andra kaféer runt om eller ett önskemål om att hellre servera öl än kaffe är okänt för oss. Kaféet var på inget sätt dåligt men lokalen passar lika bra som restaurang och fungerar nog bra för de kringboende som ett alternativ till Västerhus som är den närmaste konkurrenten. Ölen och maten är nog billigare på Västerhus men det är inte samma klientel, ”if you know what I mean…”. Till Plankan kan man ta sina barn, det vill man kanske inte till Västerhus lite senare en helgkväll.

 

Ganska typiskt kök & bar utbud

Precis som de flesta ställen med tillägget kök & bar så är det en blandning av pubmat och andra lite enklare rätter som serveras. Några olika hamburgaralternativ (helt okej), ett par pastarätter och enklare kötträtter med klyftpotatis eller gratäng serverad med någon kladdig sås till det hela är en ganska rättvis sammanfattning. Noterbart att dock att man alltid brukar ha ett par lammrätter stående på menyn. Bland de vegetariska alternativen utmärker sig de fetaostgratinerade färska rödbetorna, goda och omtyckta av många.

Maten smakar bra men skiljer sig i det stora hela inte från något annat av kök & bar ställena, i en blindtest hade det varit svårt att säga att denna rätten är från Plankan medan den andra är från ett annat ställe. Den kritiken kan förvisso gälla för alla kök & bar ställen och bör inte ligga Plankan ensam till last, men kontentan är att det vore kul om någon hade tagit ut svängarna lite grann. Svängarna har man däremot tagit ut på ölsidan. Det finns ett lite bättre utbud än vad man först kan tro och även om många krogar har många sorter så har Plankan kanske inte flest sorter men en del lite ovanligare. Och det är ju alltid roligt att prova något nytt. Priserna på både mat och dryck ligger i medelklass åt det billigare hållet och lär inte skapa några gigantiska håll i plånboken. Dessutom finns även någon form av kvällserbjudande på varmrätterna.

 

Tvådelad lokal

Plankan är indelad i två avdelningar uteserveringen borträknad. Den första är delen med bardisken som är lite formellare med lite större bord. Den andra har lite mindre bord och en mysig hörna med murade bänkar med kuddar och mattor att sitta på. Inredningen är som sagt rustik och det finns väl en anledning till namnet Plankan. Något bord är tillverkat av en gammal symaskin och andra inredningsdetaljer följer samma mall. Stället är ganska trevligt och lugnt, söker du ett trendigt ställe har du kommit fel. Ibland kan det dock kännas lite för tillbakalutat med hänvisning till personalen, ibland får man vänta onödigt lång tid på både order och mat utan att det för den skullen är särskilt fullt i lokalen. Stora beställningar eller om man vill byta ut något i en maträtt kan också ställa till det. Om det berott på dåliga rutiner, ny personal eller att man helt enkelt är lite lata låter jag vara osagt. Det finns även en tendens att jaga ut gästerna lite väl snabbt vid stängningsdags.  På det hela taget funkar dock det mesta bra på Plankan och stället är väl värt ett besök även om du inte bor i kvarteret.

  ● Fetaostgratinerade färska rödbetor på spenatbädd - en klassiker!

  ● Bra ölsortiment.

  ● Skön och avslappnad atmosfär.

 

  ● Man kunde tagit ut svängarna något mer på maträtterna.

  ● Emellanåt upplevs personalen som lite oengagerad.

  ● Stänger tyvärr alldeles för tidig


Text: Tobbe Johansson | 2008-09-25

Foto: H. Johan Lundin


http://creativecommons.orgPublicerad 2008-09-25


Charmig kvarterskrog på Allmänna vägen

kvarterskrog majorna


alf ekblad göteborg