Vårfinal i poetry slam

 

Tidigare i våras besökte Majorna.nu en av deltävlingarna i årets upplaga av Poetry slam på Café Hängmattan. I söndags var det dags för säsongsfinal och Majorna.nu sände åter ut Alf Sjöberg och hans kamera för att se sju poeter göra upp om segern.

Som vanligt är jag lite sent ute och förbannar mig själv att jag inte kan leva som jag lär. Det är med nöd och näppe jag får en plats vid ett bord och kan mumsa i mig en kladdkaka med grädde innan tävlingen drar igång. Spänningen stiger, mera folk fyller på, pallar plockas fram och även golvet får bli sittplats, de sista står och trycker i dörröppningarna.

 

Kvällens tävling

Startfältet bestod av sju poeter och en turordning hade lottats fram. Redan efter första omgången kunde man ana åt vilket håll det lutade. Oskar rivstartade och Alice hade kanske lite tur med lottningen eftersom hon fick avsluta första omgången och sedan börja andra omgången i kraft av högsta poäng. Detta blev extra tursamt eftersom hennes första dikt var tvådelad pga av tidsregeln. Anders, Cecilia och Sayam fick här se sig utslagna. Oskar vann knappt över Thom i första semifinalen som gjorde en stark upphämtning på slutet. Sofia kämpade bra i den andra semifinalen men här var Alice återigen mera övertygande.

 

Gammal konstform

Joel Landberg ledde tävlingen med fast hand och bjöd på språkliga knepigheter i väntan på jurygruppernas resultat. Han hävdade dessutom att diktuppläsning har väldigt gamla anor. Det är bekräftat att det förekom redan för 3000 år sedan så vi kunde känna oss stolta som ägnade söndagskvällen åt denna ädla konstform. Siv räknade febrilt poängen och höll även koll på tiden. Om poeten håller på längre än tre minuter blir det nämligen poängavdrag, så det så. Henrik agerade referenspoet och värmde upp jurygrupperna med politisk doft.

 

Alice dansade hem segern

Vårens final blev alltså en tuff kamp mellan två rävar i branschen. Oskar Hanska, med intensiva och utlevande dikter fick ge vika för Alice Strövare, med sin underfundiga diktning. De möttes i finalen i Borås Open 2008 där Oskar tog hem segern lite oväntat då den egentliga finalisten lämnade över finalplatsen till Oskar med motiveringen att han är en bättre poet. Nu blev det allstå Alice som välförtjänt knep segern framför näsan på Oskar. Hennes segerdikt om dansens betydelse var också bokstavligt talat ett dansnummer. Juryn bedömmer på innehåll och framförandet av dikten så måhända var det hennes dansande som gav det lilla extra som krävdes för att vinna. De kommer dock att mötas igen ganska snart ty årsfinalen går av stapeln redan den 19:e april. Här möts då de fyra semifinalisterna från höstfinalen med likaledes fyra från denna final. De fyra bästa i den finalen kommer att representera Göteborg i årets SM i Poetry Slam som utspelar sig i Norrköping, 20 – 23 maj.Text & Foto: Alf Sjöberg | 2009-04-02


http://creativecommons.org
poetry slam, tips, regler, anmälan, göteborg
Henrik agerade referenspoet och värmde upp jurygrupperna med politisk doft.


Poetry slam lockar alltid rikligt med nyfikna besökare.


 I brist på platser fick golvet användas när säsongsfinalen anordnades.

poetry slam
Cecilia

anders pettersson, göteborg
Anders Pettersson vann deltävling nummer ett tidigare i våras.

Men i säsongsfinalen fick han se sig bli utslagen.

Alice Strövare, göteborg, poetry slam
Alice Strövare tog med sin lite underfundiga diktning hem segern i säsongsfinalen i Poetry slam på Musikens hus i Majorna.


regler poetry slam, regler, poetry slam, anmäla, göteborg, malmö

Siv räknar poäng och håller reda på tiden

Oskar Hanska, göteborg, poetry slam, malmö,
Oskar Hanska kom tvåa och blev därmed en av poeterna som tog sig vidare till årsfinalen den 19:e april. Även den arrangeras på Café Hängmattan.

poet, publicera dikter
 Sofia tog sig till semifinal där hon fick se sig besegrad.

poetry slam, café hängmattan, musikens hus, majorna, göteborg
Thom åkte ut i semifinalen, med knapp marginal föll han mot Oscar.


open stage, göteborg, öppen scen, poetry slam
Sayam på den lilla intima scenen på Café hängmattan i Majorna.