Poetry slam

 

Poetry slam på Hängmattan är en uppskattad och populär tillställning som börjar få några år på nacken. Hit kommer folk från hela staden för att deltaga eller lyssna på poesi i en inte sällan fullsatt lokal. Majorna.nu var på plats och besökte vårens första deltävling.

Kan man verkligen tävla i diktuppläsning? Ja, varför inte, det tävlas ju i det mest konstiga saker ändå, schlagermelodier t. ex. Men att kalla det för tävling i diktuppläsning smäller inte så högt så därför har man valt att använda det engelska uttrycket – Poetry Slam.

 

Rötter i USA

Poetry Slam är en tävlingsform av estradpoesi, dvs muntligt framförd poesi inför en publik. Som så mycket annat har det sitt ursprung i USA och poeten Marc Smith startade redan 1986 på jazzklubben The Green Mill i Chicago. Svenska mästerskap har hållits sedan 1997 så därmed kan vi konstatera att det är en väl etablerad verksamhet.

 

Många besökare

Vårens tävlingar pågår för fullt i Café Hängmattan, Musikens Hus. Så här långt har två av fyra deltävlingar avverkats och det hela utmynnar i en vårfinal den 29:e mars. Jag har väl tänkt både en och två gånger att jag skulle besöka ett sådant här evenemang, men det har inte riktigt passat, förrän just nu den första deltävlingen och tillika första söndagen i februari. Den, inte speciellt stora lokalen och egentligen inte speciellt lilla heller, är nästan fullsatt när jag kommer så den som ämnar besöka finalen bör nog vara ute i god tid. Det gör å andra sidan inget för Cafét erbjuder både ätbart och drickbart, även starköl för den som vill komma på bra humör inför tävlingen.

 

Två går vidare till vårfinalen

Fem jurygrupper utsågs på frivillig basis i publiken. Sex poeter hade anmält sig till kvällens batalj och en turordning lottades fram. Varje poet läste en dikt som direkt efter uppläsningen betygsattes av jurygrupperna. I väntan på jurygruppernas betyg underhöll kvällens värd, Joel Landberg med litterära ankedoter. Efter två omgångar summerades varje poets poäng och fyra gick vidare till två semifinaler. Här läste man var sin dikt, som betygsattes och följaktligen blev det två kvar till den spännande finalen. Kvällens final kom att stå mellan den äldre, Anders och den yngre, Cecilia och här visade det sig att gammal var äldst och tog hem den av publiken insamlade vinstpotten. Vi får väl se hur det går för Anders Pettersson i finalen, som själv påstod att han bara kom hit för att lyssna och anmälde sig så där lite bara på skoj. Ja, ja det kan man ju alltid hitta på när man väl står där med segerns sötma. Båda finalisterna går vidare till vårfinalen och här kan Cecilia få sin revansch.

 

Krävs en del av deltagarna

Nu är det inte bara att komma hit och dra en dikt så där lite på en höft utan här krävs både skicklighet och taktik, spetsat med lite tur, för att ta hem segern. Den tävlande måste ha ett antal dikter i bakfickan, beroende på hur långt man avancerar i tävlingen. Och det gäller att känna in vilken dikt som kan ta mest poäng vid rätt tillfälle. Segraren förväntas naturligtsvis att läsa upp en “segerdikt” så den måste också finnas på lager. Den som kan sina dikter utantill och har övat lite på framförandet tror jag kan tjäna några extra poäng även om innehållet har nog så stor inverkan på juryn.

 

Text & Foto: Alf Sjöberg | 2009-02-18
http://creativecommons.org

Anders Pettersson, poetry slam
Anders Pettersson vann deltävling nummer ett

och tog sig därmed till den kommande finalen

poet, göteborg, majorna, skriva poesi


       


poetry slam, majorna, göteborg    skriva poesi, tips   
                                                                        
Referenspoet Josef Molin i mitten värmde upp och testade juryn. Till höger kvällens värd, Joel Landberg.