Porterfestivalen 2011

 

Den 19 november gick Porterfestivalen av stapeln nere i Carnegies gamla fabriker som numera innehåller Novotel. På schemat stod provsmakningar, rundvandringar och utställningar samt annat som har med den ädla drycken porter att göra. Majorna.nu var på plats och lät sig väl smakas samtidigt som den historiska atmosfären från det gamla bryggeriet insöps.

Porter är i högsta grad en angelägenhet för Göteborg och Majorna. Carnegie är ju ett varumärke som är känt över hela världen och det är också det äldsta ännu aktiva svenska varumärket överhuvudtaget. Dessutom är ju Göteborg hemvisten för Porter Drinkers Association (www.porter.se) (PDA). PDA som bildades redan 1937 är de som håller i Porterfestivalen som arrangeras vart annat år. Intresset för porter och andra mörka ölsorter har ökat kraftigt under de senaste åren och de små bryggerierna får väl ta åt sig en del av äran för detta. Även de större bryggerierna verkar nu ha hakat på trenden och både Åbro och Spendrups (Visby Bryggeri) har nu porter i sortimentet. Samma sak verkar vara fallet i utlandet och ett antal utländska bryggerierna fanns också representerade på festivalen. Eftersom porter och kvalitetsöl numera är populärt att inmundiga så var det förstås ett välbesökt arrangemang. Runt 700 törstiga besökare fanns på plats och till buds fanns ett stort antal olika portersorter ur både fat, flaska och burk att testa och diskutera.

 

Invigning med formell porter

Festivalen invigdes med säckpipemusik och ett kort tal innan den formella portern avslutade invigningen. Den formella portern är en skål till porterns ära där samtliga vänder sig i riktningen mot den gamla bryggpannan. Därefter var det bara att gå loss på de olika bryggeriernas bidrag. Inträdet gav dig fem smakprov och fler kunde inköpas så långt det fanns porter kvar, vilket det dock inte verkade vara brist på. Festivalen innehåller också ett tävlingsmoment där man betygsätter portern. Det finns ett tiotal olika klasser samt det stora priset som förstås är bästa portern alla kategorier. Eftersom undertecknad inte är ett porterproffs så höll jag mig till klassen promenadporter som är lite svagare och mildare porter. Ett par smakprov ur andra klasser hann dock slinka ned och att det är ett stort smakspann mellan portersorterna är det ingen tvekan om. En del kanske är lite för avancerade för min enkla smak som till exempel kaffe- eller chokladporter.

 

Testprovningar och rundvandringar

Festivalen innehöll en del olika arrangemang man kunde anmäla sig till. Bland annat fanns provsmakning av Carnegieporter, ost och porter, mummaprovning och bryggerirundvandring. Jag och min kompanjon anmälde oss till provningen av Carnegieporter och bryggerirundvandringen. Först ut var provningen av olika Carnegiesorter. Här fanns fem olika sorter att prova under det att intressant historia och kunskap kring porter förmedlades av en mycket kunnig guide från PDA. Bland proven fanns bland annat två lagrade varianter samt den nya Jubileumsportern som Carnegie släppt till minne av det i år är 175 år sedan David Carnegie tog över porterbruket. Provsmakningen var mycket trevlig och informativ även om Jubileumsportern (finns på systemet för den som vill prova själv) kanske var lite för avancerad i min smak. Men porter är ju likt vin en dryck som kan vinna på att lagras, så om några år kanske Jubileumsportern faller mig bättre i smaken. Bäst i min smak var en cirka 10 år gammal porter som fått en mycket fyllig smak med drag åt madeira- och grönmögelosthållet. Rundvandringen var också intressant men kanske lite kort. Roligast var att se att en del av den gamla utrustningen finns kvar i form av pannor, rörledningar och annat. Jag skulle dock gärna ha hört mer om historiken kring själva bryggeriet. Nu blev det mest en ganska snabb bryggteknisk genomgång om hur porter tillverkas. Dock ingick ett glas porter i rundvandringen som kunde vara till viss tröst.

 

Utställningar och porterhistoria

Novotel har under åren samlat på sig en del saker som affischer, flaskor och annat från Carnegietiden och eftersom baren alltid har ett utbud av porter så kan en sväng ner till hotellet rekommenderas för att ta en titt och ett glas. Eftersom Carnegie är gammalt och deras varor gått på export över hela världen så finns det förstås mycket material för samlaren och på festivalen brukar det finnas en del sådant utställt. Flaskor, menyer, etiketter, askfat, glas, skyltar och serveringsbrickor är bara ett fåtal exempel. Anledningarna till Carnegies stora export var flera. En orsak var att den svenska förbudstiden tvingade bryggarna att hitta nya marknader och en annan var av rent transportekonomiskt slag. Eftersom Carnegie hade ett sockerbruk i anslutning till bryggeriet och socker också är en viktig beståndsdel i porterproduktion så behövdes ju råvaror till att producera sockret. Denna råvara var ofta sockerrör som kom från platser som Indonesien, Indien och Sydamerika. Så när båtarna gick för att hämta sockerrör så hade de porter med sig ner som på så vis betalade för både transporten åt ena hållet och sockerrören!Text & Foto: Tobbe Johansson | 2011-11-20

Pennteckning på Carnegie: Maria Röhl
http://creativecommons.org

David carnegie, porterfestivalen, porterfestival, porter, ölfestival, göteborg
David Carnegie d.y. var bara 23 år när han köpte Lorentska bryggeriet.

Några år senare bytte bryggeriet namn till David Carnegie & Co. Idag är det Sveriges äldsta aktiva varumärke.Det uppskattade Provsmakningsbordet på Porterfestivalen