Red sky at morning

 

Den 14 april 2012 öppnas dörrarna upp till utställningen Red Sky At Morning på Röda Sten konsthall, där vårens avgångsstudenter från kandidatprogrammet vid Högskolan för fotografi, Göteborgs universitet, visar sina examensarbeten. Varmt välkommen att möta sjutton färska verk som riktar sig såväl inåt mot fotografiska teman som utåt mot politiska och metafysiska frågor.

Är det bara jag eller har vi på senare tid blivit mer varse vinden? En intimitet har uppstått oss emellan, vi har blivit du med den, vi har gett den namn. Varför, kan man undra? För att göra den mer lättbegriplig, för att förklara den, tämja den? Eller kanske helt enkelt för att minnas den? Trots mänsklighetens alla framsteg är vi i slutändan hänvisade till dess godtycke och det krävs inte mycket för att skaka om oss. Bara en vind.

 

År 1610 skriver William Shakespeare sin allra sista pjäs, sitt farväl till konsten, Stormen. Ett drama som samtidigt är dröm, saga och verklighet, och där både karaktärernas och intrigens djup öppnar upp för flertalet tolkningsmöjligheter. Pjäsen börjar med ett skeppsbrott. En storm. En sammandrabbning där alla går till botten.

 

År 2012 tar sjutton nyutbildade konstnärer farväl av sin skola och steget ut i konstvärlden. När jag ser på deras arbeten tänker jag på just stormen; dels som det mångfacetterade dramat i Shakespeares pjäs men också som meteorologiskt fenomen och som metafor. Det handlar om makt, politik och begär. Det handlar om längtan, sorg och mörker. Det handlar om kärlek, minnen och förgänglighet. Det handlar om oss.

 

Jag tänker på den stilla, annalkande stormen, den vi ännu inte anar, den vi blundande står vända emot, den som stryker vår kind. Men det är någonting som skaver, någonting som är skevt. En förskjuten blick, ett ändrat perspektiv. Samtidigt finns där en påtaglig längtan efter att bli drabbad, en längtan efter att någonting ska svepa in över en och ta en ur tingens tillstånd. Lika kittlande som dragningen man kan känna till en plats, utan att riktigt veta varför. En plats där någonting händer, har hänt eller kanske kommer att hända. Någonting som väntar.

 

Hur låter moderna tiders varningar? Hur vet vi när vi ska ta skydd och vart vi ska söka oss då begrepp som världen och universum är så ofattbart stora? Vet vi ens vem eller vad vi skyddar oss emot? Hur kan man överhuvudtaget fly från mörkret då det är just detta som så totalt omsluter en? Kanske ger man sig istället hän, går upp i det och låter sig absorberas totalt. Eller så stretar man emot och försöker se.

 

Vi överraskas trots att vi anat och mitt i kaoset är allt ändå märkbart koreograferat. Kan man stå ansvarig för sina handlingar när man bara sveps med? Kan ens gärningar här orsaka en storm någon annanstans? Är vi delaktiga eller bara drabbade, eller både och? Mellan vindar som aldrig möts och konfrontationer som aldrig uppstår skapas en nästintill surrealistisk stiltje. Hisnande och svårförklarligt.

 

Sedan, tystnaden. Det finns någonting kusligt i ljudets frånvaro. Och i ljuset, så intensivt och överexponerat att det obarmhärtigt blottar det vi kanske ännu inte vill se. Kvar återstår försöket att förstå och foga samman. Samla sig själv.

 

 

Text: Greta Voćar, curator

www.rodasten.com

Röda sten, röda sten logo,

Program under utställningen

 

Ons 18 april, kl 18.30

Jan Jörnmark berättar om boken Avgrunden, en undersökning i efterdyningarna av kollaps, skenande statsskulder och ödeplatser.

 

Lör 21 april, kl 18

CD-släpp och uruppförande av två verk av Fredrik Hagstedt: Sinfonia per due violini och Depurazione.

Framförs av Duo Gelland (violiner) tillsammans med Eva Ingemarsson (dans), Johannes Nyholm (performance), Marcus Gustafsson och Lisbeth Johansson (teater), Ida Lod, Emma Augustsson och Viktor Turegård (improviserad musik) m fl.

 

Lör 21 april, kl 16

Studenter från Högskolan för fotografi visar utställningen Red Sky At Morning

 

Ons 25 april, kl 18

Peo Olsson, masterstudent från Högskolan för fotografi, presenterar sin utställning Glömskans imperium (slutförvaring)

 

Lör 28 april, kl 16

Studenter från Högskolan för fotografi visar utställningen Red Sky At Morning

 

Lör 5 maj, kl 16

Curator Greta Voćar och studenter från Högskolan för fotografi visar utställningen Red Sky At Morning

 

Sön 6 maj, kl 13–16

Röda Sten 20 år. Andra saluten! Ta med bilder, texter och minnen och vad som varit eller kan önskningar om framtiden. Tillsammans skapar vi Fanzine Röda Sten!


Medverkande konstnärer:

Hannes Anderzén, Anna Bergsten, Malin Bernalt, Simon Blanck, Anna Classon, Suany Estay Madera, Ivar Hagren, Azra Halilovic, Niilas Helander, Cora Hillebrand, Alexander Kirkhoff, Anna Kovalieva, Simon Skuteli, Peter Stenkvist, Johan Stenström, Adel Szakacs, Lotta Törnroth