REPORTAGE/EVENEMANG

Majorna.nu brukar försöka vara på plats när det arrangeras något större evenemang i stadsdelen. På denna sidan har vi samlat en del av våra reportage. För dig som gillar fotografier från Majorna så innehåller de flesta av reportagen nedan en stor mängd sådana.

För aktuella och kommande evenemang se vårt Kalendarium.
Gathenhiemska Reservatets Dag

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som brukar äga rum första söndagen i september. Denna dag öppnar man upp de de gamla husen för allmänheten, och för den som är nyfiken på Majornas historia är det ett utmärkt tillfälle att ge sig i samspråk med folket i föreningsstugorna. Det bjuds också på livemusik, lotteri, fika och en del försäljning.

 

Gathenhielmska Reservatets dag 2010

 

Gathenhielmska Reservatets Dag 2011

 

Gathenhielmska Reservatets Dag 2013

 

Gathenhielmska Reservatets Dag 2014

 

 

 

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet är en av årets största folkfester i staden och behöver ingen närmare presentation. Vi brukar hålla till vid Ostindiegatan med vår kamera.

 

Göteborgsvarvet 2009

 

Göteborgsvarvet 2014

 

 

 

Klippandagarna

Under två dagar i slutet av augusti eller början av september kan man ta del av musik, porterprövning, rundvandringar, uppvisningar och föredrag med anknytning till områdets historia och nutid. Klippandagarna arrangeras av föreningen "Bevara Södra Älvstranden".

 

Klippandagarna 2013

 

● Klippandagarna 2014

● Klippandagarna 2015

 

 

 

Konstrundan i Majorna

Konstrundan i Majorna startades 1997 med syfte att samordna professionella konstnärer och konsthantverkare med anknytning till Majorna. Evenemanget brukar äga rum i slutet av april och har sitt centrum nere vid Klippans kulturreservat.

 

● Konstrundan i Majorna 2009

 

● Konstrundan i Majorna 2010

 

● Konstrundan i Majorna 2013

 

 

 

Majornadagen


Bakom projektet Majornadagen ligger Majornas samverkans-förening. En ideell paraplyförening med runt trettio medlemsföreningar som samverkar för att ta ett socialt ansvar över stadsdelen. Evenemanget brukar äga rum i slutet av september på Karl Johanstorg. Förutom att föreningslivet visar upp sin verksamhet så bjuds det ofta på en rad olika aktiviteter som loppis, fotbollscuper, tipspromenader, fika och utställningar.

 

● Majornadagen 2009

 

● Majornadagen 2010

 

● Majornadagen 2011

 

● Majornadagen 2013

 

 

 

Megaloppmarknad


Sista söndagen i maj är en högtidsdag i Majorna! Då anordnas den populära Megaloppisen där folk ställer ut sina prylar till försäljning utmed gator och torg. Loppisen sträcker sig från Stigebergstorget till Sandarna och lockar mer än tio tusen besökare varje gång. Majorna.nu har varit på plats samtliga år och publicerat stora fotoreportage.

 

● Megaloppis 2009

 

● Megaloppis 2010

 

● Megaloppis 2011

 

● Megaloppis 2012

 

● Megaloppis 2013

● Megaloppis 2014

 

 

 

Sjöbergens dag


Sjöbergens dag är ett litet trevligt evenemang som äger rum i slutet av augusti eller början av september varje år. Förutom en rad aktiviteter finns möjlighet att lära känna djuren, naturen och människorna.


● Sjöbergens dag 2012

● Sjöbergens dag 2014

 

 

 

Sommarmelad

Sommarmelad är ett konsertevenemang som annordnas under sommaren av Kultur 414 och Kafé Marmelad. Under trevliga former kan kan man fika och ta del av olika artister från uteserveringen på Marmelad, Tapasbaren, Götas Kök & Bar eller eller varför inte trottaren bredvid. Konserterna är helt gratis.

 

● Sommarmelad 2008 (Artikel från första säsongen)

 

● Sommarmelad 2011 (Säsongsavslutning vid Plaskis)

 

● Sommarmelad 2012 (Säsongsavslutning vid Plaskis)

 

 

 

Stigberget Svänger & Svär

Denna endagsfestival i Söderlingska trädgården anordnas under ledning av föreningen "Kultur 414". Festivalen har främst fokus på musik men också andra kulturyttringar.

 

● Stigberget Svänger & Svärl 2013

 

● Stigberget Svänger & Svär 2014

 

 

 

Way Out West


Kan tyckas ligga utanför Majorna, men med sin placering i Slottskogen hänger det liksom ändå samman med stadsdelen. Evenemanget som sådant behöver knappast någon närmare beskrivning...

 

● Way Out West 2008 (Allt om årets artister)

 

● Way Out West 2010 (Summering av årets festival)

● Way Out West 2013 (Summering av årets festival)

 

 

 

 

Övriga evenemang

 

● Alternativ allsång på Röda sten

   Allsång på ett lite annorlunda vis| 2008-07-19

 

Göteborgs Blues Party

   Uppskattat evenemang i Slottskogen & Villa Bel Belpark | 2009-07-11

 

Kulturnatta 2009

   Årets upplaga invigdes vid Sjöfartsmuseet i Majorna

 

Majorna.nu's invigningsfest

   Foton från vår enkla invigningstillställning på Plankan Kök & Bar  | 2008-06-13

 

Poetry Slam

   Populärt arrangemang på Café Hängmattan om söndagarna | 2009-02-18

 

Poetry Slam

   Reportage från vårfinalen 2009 | 2009-04-02

 

Porterfestivalen 2011

   700 besökare  prövade och lärde sig mer om porteröl vid Klippan

 

Röda Sten / Mynningsladdare

   Samlingsutställning med graffitikonstnärer | 2013-03-11

 

Visans Vänner

   Under sommarhalvåret anordnas Viscafé med öppen scen i kustens hus

 

 http://creativecommons.org


Klippandagarna är ett besöksvärt, men lite förbisett evenemang som äger rum sista helgen i september varje år. På schemat står musik, porterprovning, hantverk, rundvandringar, uppvisningar , föredrag och diverse annat. Foto: H Johan Lundin.Under Gathenheilmska reservatets dag öppnas de charmiga stugorna upp för allmänheten. På bilden står tre medlemmar ur Gamla Masthuggspojkar och säljer lotter och medlemstidningar. Foto: H Johan Lundin


DJ, Göteborg, majorna
Majornadagen är ett årligt evenemang som arrangeras på Karl Johanstorg av Majornas Samverkansförening, en ideell paraplyförening med runt 30 medlemsföreningar. Föreningslivet är i fokus men det anordnas också loppis, fotbollscuper, livemusik, tipspromenader, fika och utställningar. Även en del lokala hantverkare och politiker brukar vara på plats och visa upp sig. Foto H. Johan LundinGöteborgsvarvet brukar locka ut mycket folk längs gatorna runt om i Göteborg. Vi brukar hålla till vid Ostindiegatan och Slottsskogsgatan med vår kamera.
Foto: H Johan Lundin"Stigberget Svänger och svär" är en charmig liten festival som hade premiär 2013 i Gathenhielmska trädgården. På bilden syns Göteborgsbandet "Den stora vilan".
Foto: H Johan Lundin.