Röda sten konsthall
Program våren 2012

 

Det är inte alla som har förmånen att ha en plats och en inrättning som Röda sten på behagligt gångavstånd från hemmet. I det gamla massiva pannhuset finns alltid något intressant evenemang eller utställning att ta del av, och skulle inte detta locka just för dagen så går det ju utmärkt att bara luta sig tillbaka med en kall öl eller något gott att äta.

Röda sten är ett älskat område av många Göteborgare, och som närboende är det många gånger lätt att glömma bort vilken unik och inspirerande plats det faktiskt är. Här möter, som någon uttryckte det, "den urbana storslagenheten det västsvenska kustlandskapet".

Majorna.nu har alltid haft ett mycket gott öga till Röda Sten, men kanske varit lite dåliga på att skriva om stället. Vi hoppas därför kunna erbjuda lite fler och längre reportage från både kulturen inuti Pannhuset, men också om det säregna området runt omkring.

Röda sten är idag mycket väletablerat och har betydligt större muskler än många andra konstprojekt och gallerior i Göteborg. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en medlemsdriven verksamhet som till stor del ligger till grund för dess framgång och som fortfarande är beroende av idella krafter.

 

Obstruction

Underrubriken "Om rymd och maktrelationer" visas nu i februari två nya utställningar samt en Performance. På andra våningsplanet finner man 'Obstruction' som är en installation av Gustav Hellberg. Installationen bjuder in besökaren att ta sig fram genom ett myller av fysiska och psykiska hinder liknande dem vi möter på vår väg genom livet.

 

Tillfällig Status

På tredje våningen och i Videosalongen kan man ta del projektet 'Tillfällig Status'. Projektet 'Tillfällig status' tog sin början genom en rad resor till Moldavien och Armenien, länder där det civila samhällets engagemang i den politiska debatten är mer regel än undantag. Synen på staten är en ständigt pågående diskussion och territoriets gränser är omtvistade.

Inför utställningen har tre nya verk producerats: en film av den uppmärksammade konstnären Pavel Braila, en första installation av dramaturgen Nicoleta Esinencu, inspirerad av de senaste valen i Ryssland, och en intervention av Göteborgsbaserade konstnären Goran Hassanpour. Dessutom visas det historiska verket Art Demonstration av den Jerevanbaserade gruppen "ACT" från Jerevan, Armenien, nu första gången utanför det forna Sovjetunionen.

Till utställningen hör också publikationen "Temporary Status - A project book on political imagination"

 

Mer att vänta

Längre fram i vår och framåt sommaren kommer man i sedvanlig ordning kunna ta del av Kandidaturutställningen från 'Högskolan för fotografi'. Troligtvis dyker även samlingsutställningen för "Konstrundan i Majorna" upp i slutet av april. Vidare kommer bland annat två olika festivaler att anordnas på Röda sten.

Barnens har också en egen plats på Röda Sten där de tillsammans med vuxet sällskap kan skapa utifrån egna idéer och med inspiration hämtat från aktuell utställning. Denna skaparverkstad pågår varje lördag mellan 12-15.30 under utställningsperioderna.

Förhoppningsvis blir det även lite trevliga klubbar och tillställningar i själva restaurangen, nyligen startades en Fredags-Afterwork med inbjudna Dj´s som spelar musik fram till midnatt. Restaurangens program följer man enklast genom deras Facebook-sida.

Vi ses på Röda sten i vår!

 

 

Text: Johan Lundin | 2012-02-03

 

 

Länkar:

http://rodasten.com

http://facebook.com/rodasten

http://facebook.com/RodaStenRestauranghttp://creativecommons.org

Översiktsprogram, våren 2012

 

Söndag 22 januari

Heldag med Ollio//Jonathan Josefsson

– graffitimålare och konstnär - föredrag och workshop

 

28 januari – 5 februari

People and the City

I samarbete med Göteborg International Film Festival

 

Fredag 10 februari

Presentation av årets utställningar och program,

planer och visioner. Fredag 10 februari kl.18 – 20

 

11 februari – 18 mars

Plattform #2: Om rymd och maktrelationer

 

24 mars – 1 april

Ungdomssalong

 

14 april – 6 maj

Högskolan för fotografi: Kandidatutställning

 

18 – 27 maj

Göteborg Dans & Teater Festival

 

1-3 juni

GAS-festivalen (Göteborg Art Sounds)

 

16 juni – 19 augusti

Phil Collinsröda sten restaurang, restaurang, röda sten

Restaurangen vid Röda sten erbjuder både enklare mat och riktiga varmrätter. Det går förstås också bra att bara sätta sig ner och avnjuta en kall öl eller en kopp kaffe. Foto: H Johan Lundin