Göteborgs Roddklubb (1921)I vår serie "Tankar kring ett gammalt fotografi" beger vi oss denna gång till Säveån, där en okänd fotograf fångat ett träningspass med Göteborgs Roddklubb 1921.

Året är 1921 och vi har hamnat vid Säveån där Göteborgs Roddklubb är ute och tränar. Säveån som tillhör Göta älvs huvudavrinningsområde har sitt ursprung i Vänga socken med Säven som källsjö (mellan Vårgårda och Borås)

Att bilden är tagen vid Säveån är ingen tillfällighet, klubben hade sedan några år tillbaka sitt båthus beläget vid ån, alldeles i närheten av gasverket. Huset var flyttat från Kvillebäcken 1914, förmodligen i samband med att Frihamnen skulle uppföras. Klubben hade också ett båthus vid Saltholmen, vars stomme var flyttad från Kvillebäcken. Det var beläget ungefär där färjorna till södra skärgården numera lägger till. Mycket av träningen förlades i Säveån, däremot var det nog mindre vanligt med tävlingar. Traditionellt har roddtävlingarna i Göteborg förlagts i Göta älv. Dessa började anordnas redan i mitten av 1800-talet och kom med åren att bli enormt populära tillställningar. Under 1880- och 1890-talet var det inget ovanligt med bortåt 20 000 åskådare som trängdes längs älvstränderna.

 

Göteborgs Roddklubb grundades våren 1880. Bakom initiativet låg flera välkända namn som James Keiller, S A Hedlund, George Douglas Kennedy, J V Salander, G. Von Krusenstierna och A Trygger. Redan under första året återfinns flera prominenta släkter som Pripp, Dickson, Reuter, Wijk, Röhss och Gyllenhammar bland medlemmarna. Det kom med åren att bli en framgångsrik klubb, med en rad mästerskapstitlar och SM-guld i olika discipliner.

Tyvärr är det inte känt vilka roddarna på bilden är. En framgångsrik konstellation vid den här tiden var annars det så kallade Ananderska laget, som tog SM-guld i ”inriggad fyra” både detta och föregående år. Men om det är dessa vi ser, får vara helt osagt. En annan profil som dök upp vid denna tid var Folke Möller. Han kom att ta en rad individuella SM-guld och var med när tidningen ”Svensk Rodd” skulle kora landets största roddprofil genom tiderna i början på 2000-talet.

Klubben finns fortfarande kvar och håller till vid Delsjöområdet.

 

Text: H Johan Lundin

Foto: okänd

Fotokälla: Gamla Majgrabbars arkiv
Fler bilder i vår serie Tankar kring ett gammalt fotografi" finner du här