Saigon Zoo

 

Majorna är en stadsdel med ett rikligt antal asiatiska restauranger. Den minsta av dem heter Saigon zoo och serverar prisvärd mat från det vietnamesiska köket.

 

Saigon Zoo är Majornas enda restaurang med fokus på Vietnamesisk mat. Den är belägen i en gammal kioskbyggnad på Stigbergstorget och har legat där i omkring tio år. Lokalens storlek och utformning gör det till ett utpräglat take away-ställe, även om det är möjligt att äta sin mat på plats.


I vår recension från 2008 fick Saigon Zoo ett hyggligt omdöme, men drogs ner en aning av att maten blir lite enahanda och saknar den lilla extra finessen. I mångt och mycket gäller detsamma även idag då stället förändrats förbluffande lite. Maten är god och personalen är alltid mycket trevlig. Men när man ätit här några gånger önskar man att de kunde ta ut svängarna lite mer. Ett genomgående problem är den försiktiga grundkryddningen och det faktum att samma sorts sås används till flera rätter. Visserligen är vietnamesisk mat generellt något mildare än exempelvis den från Thailand och rätterna går att beställa starkare om så önskas, men det är inte riktigt där problemet ligger.

Asiatiska restauranger är ofta frikostiga med storleken och Saigon Zoo är inget undantag. Är man inte allt för stor i maten så räcker vissa rätter nästan till två portioner. När det gäller priserna så tillhör Saigon Zoo de billigare i Majorna. Rätterna kostar i regel mellan 65-70 kronor och under lunchtid ingår även en dricka i priset.

 

Menyn består av knappt 40 rätter där man själv väljer om den skall innehålla kyckling, biff, räkor eller tofu och till de flesta av rätterna serveras ris. Just vid detta tillfälle valde vi tre rätter. Den ena var Sốt dậu phong med kyckling, en mild och snäll rätt med jordnötssås, morötter och vattenkastanj. Smaken var bra, med en lagom avvägd balans i sötman och väl tillagade grönsaker. Just i denna rätt är det dock extra påtagligt att man borde arbeta mer med kryddningen. Fullt godkänd och en rätt vi kan tänka oss att äta fler gånger.

Den andra valet blev Xào Xä som beställdes med biff. Den serveras med ostronsås, vilken är lite av Saigon Zoo´s kännetecken. Såsen är god, men blir lite tung i längden. Biffen upplevde vi en aning seg, men framförallt föll rätten på grönsakerna som var för många till antalet sorter och överlag väldigt smaklösa. Precis som med den förra rätten hade den tjänat på mer kryddning. När det gäller riset så smakade det ungefär som man kan förvänta sig, kanske något torrt men inte så störde.

 

Trots att vi förefaller en aning kritiska så är det är absolut inget fel på Saigon Zoo. Vi har ätit här många gånger tidigare, som lunchalternativ fungerar det utmärkt och överlag smakar maten bra.  Kanske ger dock Saigon Zoo inte det vietnamesiska köket riktigt full rättvisa. Dels för att det är ett utpräglat take away-ställe där maten skall tillagas snabbt, men kanske främst för att variationen på rätterna är tämligen begränsad. Har man möjlighet och vill bekanta sig närmare med vietnamesisk mat så rekommenderas ett besök på Steamy Pho, det öppnade på Odinsgatan förra året och har fått mycket gott betyg i bland annat Göteborgs posten

 

 

Text & foto: Johan Lundin | 2016-06-17
Äldre recension här
Hemsida | Facebook
http://creativecommons.org

Saigon zoo, majorna, stigbergstorget, vietnamesisk mat, asiatisk mat, asien, vietnam, göteborg

I Pressbyråns gamla kiosk serveras sedan många år vietnamesisk mat

saiogon zoo, xao xä, vietnam, vietnamesiska köket, vietnamesisk mat, bambuskott, biff, Steamy Pho, göteborg