Bästa semlan
i Majorna 2014

 

Det var något år sedan vi jämförde stadsdelens olika semlor med varandra, den gången utsåg vi Kampanilens* till den godaste. I år blev det delad seger mellan Franska bageriet och Mariakonditoriet.


Det sägs att vi köper omkring 40 miljoner semlor i Sverige varje år. Hur många av dessa som säljs i Majorna får vara osagt, men semlor går att köpa på minst ett fyrtiotal ställen. Vi har gjort ett helt ovetenskapligt test av 11 slumpässiga (nåja, nästan) ställen. Ett test är alltid lika mycket ett test av smaken på de som testar som själva testobjekten. I vårt fall är vår idealsemla en enkel semla med bra råvaror. Vi vill ha en luftig bulle med lätt smak, fin textur och grädde som smakar just grädde. Mandelmassa kan man blanda på många sätt, men får aldrig bli huvudnumret. Så balans är det vi söker.

Detta är vår smak - har du en annan åsikt så dela gärna med dig av den på vår Facebooksida. Och glöm inte,  en vanlig semla innehåller upp emot 500 kalorier och blir dämed ett snabbt sätt att slippa middagen!

 

* Gamla anrika Kampanilen finns inte längre. I samma lokal finns idag Café Nina


Franska Bageriet

Betyg: 8/10

Pris: 25 :-

En förträfflig semla utan några krussiduller eller nymodigheter. Ser dessutom mycket aptitlig ut och är billigast av de vi har provat. En vinnare!

 

 

Mariakonditoriet

Betyg: 8/10

Pris: 29 :-

Testets kanske enklaste men godaste semla, vilket än en gång bevisar att man inte behöver krångla till det. Det enda man kan invända mot, är möjligen den något lösa mandelmassan. Ännu en vinnare!

 

 

Chapmans Konditori

Betyg: 7/10

Pris: 29 :-

Precis som de båda vinnarna, en enkel och klassisk semla. Dock tar kanske smaken av mandelmassa över lite för mycket. Äldsta konditoriet i Majorna och still going strong.

 

 

Sanna Konditori

Betyg: 7/10

Pris: 32 :-

Fluffig bulle med tydlig kardemummasmak och lagom lös mandelmassa. Klassiskt god semla, från ett klassiskt konditori!

 

 

Biscotti

Betyg 7/10

Pris:

Lagom stor och smakrik bulle med mycket karakteristisk nötig smak på mandelmassan. God för den som gillar en tydlig mandelmassasmak.

 

 

Hemköp - Stigbergstorget

Betyg: 6,5/10

Pris: 2 för 35 :-

Snabbsköpsvarianten (levereras av Johnséns konditori) står sig bra. En halvljus, kardemummakryddad bulle med fluffig grädde och krämig mandelmassa. God utan att brilljera, dock kunde man lagt i lite mer mandelmassa. Billigast i testet.

 

 

Café Hängmattan

Betyg:  6/10

Pris: 35 :-

En godkänd semla med tydlig smak av kardemumma och lagom mängd mandelmassa. Dock känns semlan en aning söt och generellt lite karaktärslös. Dyrast i testet.

 

 

Preem - Jaegerdorffsplatsen

Betyg:  5,5/10

Pris:  22 kronor

Här är beviset på att även en bensinmack kan göra en helt godkänd semla!

 

 

Kafé Kultur

Betyg: 5/10

Pris: 35 :-

Det finns två invändingar, grädden verkar smaksatt (vanilj?) och locket saknar florsocker (för många en petitess). I övrigt en god, smakrik bulle med mandelmassa åt det grövre hållet - hade vi bara gillat gräddsmaken hade Kultur hoppat upp några snäpp. Dyrast i testet.

 

 

Cum Pane

Betyg: 5/10

Pris: 31 kronor

Elitbageriet slår till med en helekologisk semla med god grädde och fin mandelmassa. Tyvärr är bullen för matig, på gränsen till fullkorn, vilket vi inte riktigt uppskattar. Vi äter semlor för att njuta, inte för att bli smala...

 

 

Shell/7-Eleven - Jaegerdorffsplatsen

Betyg: 3/10

Pris: 25 kronor

Det utmärkande med semlan är den undermåliga mandelmassan(sockergegga). I övrigt en tämligen ordinär semla.

 

 

 

Text: H Johan Lundin, Tobbe Johansson

Foto: H Johan Lundin

Smakpanel: Johan Lundin, Tobbe Johansson och M. Andersson

 

Tack för smakråd:

Moa Andersson, Stefan Ganslandt, Morgan Motorfantast och Jennie Wangel.
http://creativecommons.org

semla, majorna, göteborg, franska bageriet, godaste semlan, bästa semlan, test, bäst i test, ingredienser, recept, bulle, bageri

Franska bageriets läckra semla tog hem förstapriset tillsammans med Mariakonditoriet

Bageri och konditori o sandarna, kungsladugård, majorna, göteborg. postmoped, sanna konditori
Charmiga Sanna Konditori erbjuder goda, klassiska semlor

semla, café hängmattan i majorna göteborg
Café Hängmattan hade testets dyraste semla. 35 kronor.