Skogens IF

Skogens IF bildades i början av 1920-talet av ett gäng unga fotbollsentusiaster. Matcherna spelades på klassiska Gröna Vallen, ofta inför en stor och hängiven publik. Idag återfinns klubben i division 5 och hemmamatcherna kan skådas på Majvallen.

 

Grundstommen i svensk fotbollsrörelse utgörs av otaliga småklubbar. En sådan är Skogens IF.  Skogens IF bildades 1921 av några unga fotbollsentusiaster som samlats på Byströms schapp vid Klippan. Egentligen kallade man klubben Klippans IF, men detta namn visade sig redan vara upptaget. 1922 registrerades föreningen i stället som Skogens IF som snart blev en av Majornas populäraste föreningar. Matcherna spelades på klassiska Gröna Vallen, ofta inför en stor och hängiven publik, med en klack som länge leddes av den entusiastiska legenden Allan "Spejan" Larsson. 1940-talet brukar räknas som klubbens storhetstid då man gjorde goda placeringar i dåvarande division 2. Men då som nu ryckte storklubbarna i de mest talangfulla spelarna. Blåvitt värvade bl.a. Henry Andersson och Henry Larsson och Örgryte IS gjorde detsamma med Nils Olsson och Lars Hugo Olsson, för att nämna några av den tidens stora namn. En annan spelare värd att nämnas är Göteborgslegenden Glenn Hysen som varvade ner i Skogens IF efter de stora åren i bl.a. Blåvitt och Liverpool.

 

Flitigt byte av klubblokal

Klubblokalen har varit ett bekymmersamt ämne genom åren, med ett flackande mellan olika ställen. Föreningen har haft lokaler bl.a. på Höglundsgatan och Seglaregatan, på den sistnämnda har man förövrigt haft samma lokal vid två olika tillfällen. Vidare har man hållit till på Ostindiegatan, Sannaplan och Ärlegatan. Slutligen byggdes med medlemmarnas egna pengar en riktig klubbstuga vid Slottskogsvallen. Och någon gång runt 1970 lyckades man även få tag i nya lokaler i Frölunda, dessa ingick i en ungdomssatsning och restaurerades med bland annat finansiellt stöd från Fritidsnämnden. Moderniteter som riktigt omklädningsrum, dusch, servering och pingis blev då verklighet. Idag håller man till permanent i sin klubblokal alldeles i närheten av Frölunda borg.

 

Skogens IF idag

Skogens IF har alltid haft fotboll som sin huvudsakliga verksamhet och föreningen består idag av ca 200 medlemmar, fördelat på Ungdomssektion, Seniorsektion och Pensionärsförening. Under senare tid har laget främst hållit till i division 4. För närvarande spelar man i division 5 men har ambitionen att "med en sammansvetsad trupp klättra uppåt i seriesystemet". Lagets hemmamatcher har kunnats beskådas bland annat på Grönavallen och den vackra, klassiska Slottsskogsvallen. Den sistnämnda invigdes förövrigt ungefär samtidigt som bildandet av Skogens IF. Numera ser man främst laget spela på en annan klassisk arena  - Majvallen.

 

Text: Johan Lundin | 2008-03-23

Foto: Okänd

 

 

Källor:

* Carlsson, Raymond. Folkets lag i Väster. (Tidningsartikel 1997)

* Gamla Majgrabbars Jultidning 1975

* B.P-De.  Skogens Idrottsförening 1975.

* Jerneryd, Roland. Hur idrotten kom till stan

* www.laget.se/skogensif  (Officiell hemsida)


http://creativecommons.org

Skogens IF, fotboll, 1925, Göteborg, Majorna, Gröna vallen

Skogens IF A-lag år 1925

 

skogens if, 2014, lagbild

Skogens IF, seriesegrare 2004

SKOGENSÅNGEN

Melodi: Svenska sjöman

 

Heja Skogens rödblå gossar uppå vallens gröna äng när kanonen hårt vi lossar skall det bliva tre poäng.

 

Inte dribbla bara passa dessemellan går vi på det skall bli vår melodi alltid kämpa ligga i . Heja Skogens rödablå.

 

Ej publiken blir besviken när vi stämmer upp i dur du får gärna stå på sniken bara bollen går i bur.

 

Heja målvakt båda backar halvbackskedjan likaså alla grabbar på en gång stämmer upp vår segersång

Heja Skogens röda blå.