Snabbmat i Majorna

 

Det finns ett par olika alternativ för den som är ute efter något snabbt att äta i Majorna. Vi har tittat närmare på tre av snabbmatshaken.

Mariaplans Korvkiosk

En klassik korvkiosk utan krusiduller. Ett måste att prova på för den seriöse snabbmatsätaren, inte minst för det suveräna hemlagade moset. Billigt är det också. Däremot ett ganska begränsat utbud.

 

Mariaplans gatukök är närmast att betrakta som en kulturinstitution i Majorna. Här har det serverats korv, köttbullar, bröd, mos och hamburgare i många år. En och annan Pucko har nog letat sig ut genom luckan också. Några nymodigheter som sallad eller gud förbjude sådana förskräckligheter som kebab och falafel hittar du inte här. Men till en relativt billig peng kan du få en stadig portion kötbullar med mos och brunsås, en halv special eller en dubbel ostburgare. Bra smakar det också, speciellt moset som är av egen produktion med rikligt med smör och grädde. Och ställen där taxichaffisarna väljer att äta kan ju aldrig vara fel i snabbmatsvärlden…

 

 

Mac´s Gatukök

Mac’s gatukök som ligger på motsatt sida till Preem på Karl Johansgatan är ett hak som seriösa nattsuddare hamnar på. Inte för den fantastiska maten eller för den trevliga miljön utan för de generösa öppentiderna.

 

Mac’s ingår i Sibylla-kedjan och serverar allt det som Sibylla normalt erbjuder vilket innebär allt från hamburgare till Chorizo, pommes frites, kebab och falafel. Maten är väl inget man direkt jublar över men en sen natt kan man å andra sidan bli glad över det mesta. Nått speciellt finns inte att rekommendera men det går bra att slänga lite käft med personalen som brukar vara med på noterna även om man själv kanske slirar lite på grund av den sena timmen. Dessutom kan du komponera nästan vilken galenskap som helst så länge ingredienserna bara finns på menyn. Så vill du ha pommes med mos och pitabröd så går det utmärkt. Miljön inne är minst sagt torftig men om vädret tillåter så kan du sitta på den lilla uteserveringen istället. Till sist så jobbar man undan ganska kvickt här vilket ju är en fördel när hungern gör sig påmind.

 

 

Palles Gatukök

I början av hängmattan i det gamla posthuset ligger det lilla snabbmatshaket Palles. Här serveras det mesta inom snabbmat och en specialitet verkar vara olika sorters rullar. Maten är bra även om portionerna är ganska små. Men ”less is more” heter det ju och det kan ju kanske stämma.

 

Min personliga favorit på Palles är kebaberna. Troligen Majornas minsta men också i mitt tycke godaste. Men överlag så smakar det mest ganska bra och på en snabbmatsskala så ligger Palles på den övre halvan. Även om det är svårt att hävda att stället är mysigt så är det klart mycket trevligare här än på t.ex Mac’s Gatukök och under den varmare tiden på året så brukar det finnas en liten uteservering vilket ju höjer trivselfaktorn. Kommer du hit när det är lite folk så kan du få vänta lite på maten, det är inte samma löpande bands tempo här som på en del andra ställen vilket antingen betyder att man månar mer om tillagningen eller helt enkelt är lite långsamma

 

 

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-05-01

Foto: Johan Lundin


http://creativecommons.org

Publicerad 2008-05-01

korvkiosk, mariaplan, majorna, göteborg
En av Göteborg mest klassiska korvkiosker ligger vid Mariaplan

 

palles, gatukök, kebab, hamburgare, mat, uteservering

 

korv i mos, korv, noa lundin, hel special, halv special, göteborg, liseberg

Kiosken Korva är en blogg med fokus på Korvkioskar, inte minst från Göteborg och Västsverige www.kioskenkorva.blogspot.se