Stena Café

 

Stena Café är ett ganska nytt budgetalternativ som öppnade på Kusttorget under våren 2009. Priserna är mycket föredömliga och utbudet är hyggligt med tanke på caféets storlek. Tyvärr är kvalitén dock något ojämn och lokalen inte den bästa.

Vi bor i en stadsdel som är berikad med förhållandevis många caféer. Ändå är nya caféer något som vi verkligen uppskattar på Majorna.nu. Det ger liv och rörelse och bidrar starkt till att stadsdelen förblir en levande plats. Under våren 2009 öppnade ett nytt café på Kusttorget med det något egendomliga namnet Stena Café. Någon koppling till Stenaterminalen en bit bort har det inte. Däremot är det vad vi förstår, delvis samma ägare som under en kort tid drev en liten finsk brödbutik i samma lokal. Annars har lokalen främst tjänstgjort som spelbutik genom åren.

 

Lokalen lämnar mer att önska

Lokalen är förhållandevis liten och lämpar sig kanske inte riktigt för caféverksamhet. Den har sin charm, men i sanningens namn har man inte inrett den särskilt föredömligt. Lila väggar, stålbord, plastblommor, drickakylar - ja det känns nästan som om man stiger in i en godisbutik från 80-talet. En liten uteservering förgyller dock något. Frågan är bara hur man kommer klara verksamheten under vinterhalvåret när uteserveringen inte finns att tillgå? Billiga priser räcker förvisso en bit...

Nyligen ställde man in två maskiner för att möjliggöra surfning på Internet. Kanske en och annan turist har nytta av det, utöver det känns det mest som en väldigt onödig och påkostad investering.

 

Bra matutbud

Med tanke på storleken på caféet är utbudet väldigt bra. En enklare lunchmeny finns att tillgå. Det är en typisk så kallad cafélunch med lasagne, paj, bakad potatis, fylld paprika, grillad focaccia, fyllda auberginer m.m. Många av rätterna finns dessutom att få i en rad olika varianter, varav en del vegetariska. Bröd och ganska rikligt med sallad ingår. Vidare finns det piroger, pastasallader, frallor och en lång rad baguetter till mycket förmånliga priser. Som sagt, utbudet behöver man inte skämmas över. Och inte priserna heller. Det är ingen kulinarisk smaksensation man bjuds på, men överlag smakar maten ganska bra.

 

Billigt, billigt, billigt

Utbudet av kakor, desserter och andra små godsaker håller också god bredd. Vissa dagar har vi funnit tryffeltårta, cheese cake, kladdkaka och flera varianter av brownies. Lägg därtill muffins, biskvier, kärleksmums, kokosbullar och du har ett riktigt bra utbud. Andra dagar har det varit betydligt skralare. I synnerhet vid de senaste besöken har vi noterat en markant nedgång i utbudet. Kanske är helt enkelt  underlaget för dåligt för att kunna erbjuda allt på en gång. Kanske var det också därför som brownien med vit choklad, som vi prövade vid vårt senaste besök, av allt att döma legat någon dag för länge i disken...

Muffins och brownies för 12 kronor är billigt, riktigt billigt.  En större variant som serveras som en tårtbit kostar 18 kronor. Efterrättspajer har funnits från och till när vi besökt caféet, även dessa till mycket förmånliga priser. För femton kronor får du exempelvis en bit drottningpaj vilket är riktigt billigt. Även om utbudet minskat avsevärt så har man i dagsläget ett godkänt, men framförallt väldigt billigt utbud av godsaker.

 

Snabb service

En och annan gäst har synts till vid våra besök, men överlag känns stället ganska tomt, vilket väl till stor del förklarar den snabba servicen. Det är nästan alltid samma herre som står bakom disken, och han har onekligen en lite speciell stil i bland.  Exempelvis kan han få för sig att tala i telefon samtidigt som gästerna servas... Men man bemöts trevligt och lagom intimt och det hela har ändå fungerat klanderfritt vid våra besök.

Ett trevligt inslag är att man med lite tur blir serverad lite bröd och smör vid bordet medan man väntar. Men nog kunde man väl få ett glas till sin dricka också?

 

Kaffe som inte håller måttet

Kaffepriserna är precis som allt annat föredömligt låga. Vanligt bryggkaffe går att få för tolv kronor, vilket mycket väl kan vara billigast i hela Majorna. Såväl espresso som cappucino finns för under tjugan. En stor latte får man betala tjugofem kronor för. Dessvärre håller kaffet riktigt, riktigt usel kvalitet. Speciellt innan stängningsdags då bryggaren verkar stått på hela eftermiddagen med alldeles för hög värme. Inte heller latten håller någon vidare standard.

Även om det är billigt så är det fullständigt oacceptabelt att servera kaffe som för tankarna till någon halvsunkig vägkrog eller pizzeria. På ett café ska kaffet vara nybryggt och det ska inte vara gjort på några lågbudgetbönor. Detta är det allra minsta man kan begära av ett café, alldeles oavsett prisnivå! Här krävs en uppryckning om vi ska komma tillbaka fler gånger!

 

Trots allt ett välkommet bidrag

Stena Line Café är inget för den trendige och inte heller något för  finsmakaren. Vill man fika billigt är det däremot ett bra alternativ och alldeles oavsett ett välkomet bidrag på det annars så tysta och förbisedda Kusttorget. Kusttorget som en gång i tiden tillhörde en av Majornas mest livfulla platser...

 

Text & foto: H Johan Lundin | 2008-08-20


http://creativecommons.org

udde interiör göteborg
Oftast möts man av denna trevliga herre när man fikar på Stena Café

kusttorget fika, café
  Kaféet är beläget i en liten lokal på Kusttorget

äcklig kaffe latte majorna göteborg
Kaffet är synnerligen billigt men smakar också därefter...

Noa Lundin majorna, kusttorget göteborg