Stigbergets IF

Handboll har traditionellt haft ett starkt fäste i Göteborg med många aktiva spelare och föreningar. Ett av de mindre kända lagen är Stigbergets IF, vars verksamhet pågick mellan 1936 och 1967.

 

En av många bortglömda idrottsföreningar i och runt Majorna är Stigbergets IF, bildat 1936 (eller möjligen 1937) av ett gäng entusiastiska skolungdomar runt Klamparegatan och Mattssonsliden i Masthugget. Då man saknade egen lokal hölls mötena i en av grundarnas föräldrahem på Vaktmästaregatan 2.

Handboll hade ett starkt fäste i både Masthugget och Majorna under 1900-talets första hälft, med Majornas IK som det stora laget. Under 1930- och 40-talet tillhörde klubben landets främsta och vann åtskilliga SM-guld både inomhus som utomhus. Även Göteborgs IK, bildat av ett gäng skolpojkar från Masthugget, nådde Allsvenskt spel under ett par säsonger.

 

Handbollsstaden Göteborg

Många idrottsföreningar vid denna tiden var mångsysslare där flera olika grenar ingick i verksamheten. Kvarterslaget Stigbergets IF var dock mer eller mindre en renodlad handbollsklubb, även om det periodvis spelades en del bordtennis.

Klubbens färger gick i gult och blått, blåa byxor och gula tröjor. I början spelades en del av hemmamatcherna i Nya Varvets gymnastiklokal, den hade sedan början av trettiotalet lånats ut av de militära myndigheterna till olika handbollsutövare. Detsamma gällde för militärens lokaler i Kviberg och på Heden. Dessa lokaler kom att få en stor betydelse för handbollens utveckling i Göteborg, tidigare hade det nästan uteslutande kunnats spela utehandboll på elvamannaplaner.

Främst höll dock Stigbergets IF till i Majornas sporthall. Här hade man en stående träningstid klockan åtta varje lördag.

 

En liten förening

En av föreningens eldsjälar var Gunnar EK som var med redan från starten. Han var under den första tiden både ordförande och lagledare.

Första säsongen anmälde man ett juniorlag i Göteborgsseriens klass II, serien vanns före Gamlestaden. Därefter ställde Stigbergets IF upp i en serie som gick under namnet Stjärnserien. Matcherna spelades i 2x15 minuter och eftersom planen var så liten användes bara fem utespelare. Stigberget vann serien på bättre målskillnad före IK Roxy. En av lagets stora profiler var Per Johannesson, som senare skulle komma att bli fotbollsklubben Göteborgs FF kanske mest lojala och tongivande spelare någonsin. Johannesson spelade över 500 a-lagsmatcher för GFF, med 165 mål och ett oräkneligt antal framspelningar på meritlistan. Göteborgs FF, också kända som Polkagrisarna, är en av Sveriges äldsta fotbollsklubbar och har sin klubblokal belägen vid Majvallen. Vår artikel om GFF finner du här.

Några större framgångar nådde aldrig Stigbergets IF, flera av grannklubbarna var betydligt framgångsrikare och större. Oftast höll man till i dåvarande division 3 eller Göteborgsseriens klass 1. Som bäst var föreningen i början av 1940-talet då man fick känna på att spela i division 2 under säsongen 1942/1943.

 

Gunnilse IS tar över

1964 var ekonomin usel och det rådde brist på både ledare och spelare. Ett flertal av spelarna kom vid den här tiden av någon anledning från Gunnilse och eftersom Gunnilse IS, bildat 1950, precis upptaget handboll på programmet så blev det logiskt att spela där i stället. Säsongen 1965 anmäldes inget lag från Stigbergets IF, men eftersom Gunnilse inte tillhörde Göteborg fortsatte man att spela under namnet Stigbergets IF fram till 1967 då Gunnilse införlivades med Göteborg. Handbollssektionen i Gunnilse är numera nedlagd, men klubben har ett framgångsrikt fotbollslag och inte minst en gedigen ungdomsverksamhet. www.gunnilseis.se

När det gäller Stigbergets IF så föll denna förening ganska snabbt i glömska och har aldrig mer återupptagits.

 

 

Text: Johan Lundin | 2013-04-17

Foto: Lennart Pålsson (Klamparegagatan) Övriga okänd fotograf.

Fler idrottshistoriska artiklar finner du här

 

Källor:

* Gamla Masthuggspojkars Tidning 1987

* Gamla Masthuggspojkars Tidning 2002/2003

* Gamla Masthuggspojkars Jubileumsnummer 2005

* Jerneryd, Roland. Hur idrotten kom till stan


http://creativecommons.org

handboll, stigbergets if, stigberget, majorna, masthugget, 1940

Handbollslaget Stigbergets IF bildades 1936 och var verksam fram till mitten av 1960-talet. På bilden syns 1940-års upplaga som vann Göteborgsserien klass 1

Stående fr v. Lagledare Ragnar Wall, Vidar Lewin, Ingvar Karlsson, Per Johannesson, Rune Wall, Per Olof Berntsson, tränare Henry Lindahl. Sittande fr.v. Bertil Lilja, Axel Öst, Bertil Frisk, Helge Svensson, Stig Lind

Klamparegatan masthugget göteborg

Föreningen bildades av ett gäng idrottsintresserade ungdomar från Masthugget. På bilden syns Klamparegatan där flera av dem växt upp. Foto Lennart Pålsson, 1963.