Sushi i Majorna

 

Majornas tre sushirestauranger, Raw Fish, Fukuoka och Wasabi, bjuder inte på några större överraskningar. Vilken du väljer beror nog mest på vilken som är närmast…

Sushi har gått och blivit en uppskattad snabbmatsrätt de senaste åren. Och eftersom det är nyttigt, och enligt undertecknad, även gott så är det ju bara bra. Då sushi mest består av rå fisk och kokt kallt ris så kunde man tro att det inte spelar så stor roll var man äter den. Men konstigt nog kan det skilja mycket på smaken från ställe till ställe. Kanske är det så att det till synes enkla är svårare att tillaga än man tror. Dessutom avslöjas kvalité på råvarorna på ett obarmhärtigt vis eftersom man inte kan dölja eller förstärka den med hjälp av kryddor eller andra grepp. Men var äter man då den bästa sushin i Majorna?

 

   +Raw Fish

Raw Fish ligger i början av Kungsladugårdsgatan, ett stenkast från Mariaplan, och är i princip inte mer än ett hål i väggen. En disk, en fönsterbänk och ett par tavlor sammanfattar den minimala inredningen. Under det varma halvåret kan man visserligen sitta på trottoaren där restaurangen ställer ut några bord och stolar men det är mer ät och gå som gäller än ett regelrätt restaurangbesök. Sushin på Raw Fish håller bra kvalité och en ovanligt god misosoppa serveras. Priserna är varken höga eller låga utan håller normalpris för sushi, vilket innebär att det är lite dyrare än annan snabbmat. Raw Fish är således ett toppenställe för avhämtning. Vill du sitta ner och äta med några vänner så finns bättre alternativ. Hemsida: www.rawfish.biz/

 

  Wasabi

Det relativt nystartade Wasabi ligger på Karl Johansgatan på motsatt sida till Jeffrey’s pub. Även Wasabi är ett litet ställe men här finns några bord och lite inredning och medger att sushin intas på plats. Sushin här håller ungefär samma klass som Raw Fish och vilken som egentligen är bäst kanske är upp till var och ens personligt smak snarare än att den ena är bättre än den andra. I mitt tycke är Wasabi’s sushi och misosoppa lite mildare, om man vore stygg lite smaklösare, i smaken. Prisnivån är densamma, ge och ta någon krona, som på Raw Fish och vilken av dessa två man väljer beror lika mycket på personlig smak som huruvida man vill äta maten på plats eller hemmavid.

 

 

  Fukuoka

På Karl Johansgatan ligger även Fukuoka med utsikt mot Café Hängmattans gård. Det tredje och sista sushistället i Majorna är det största av de tre men kan trots det inte kallas stort. Några bord och en disk trängs en trappa ned från gatuplan. Av de tre ställena är detta det som känns mest gemytligt och trevligt vid ankomsten. Tyvärr är sushin inte lika bra här som på de andra ställena. Smaklösast av det tre är domen och vid ett besök var riset inte helt genomkokt vilket ju är en ganska grov miss när det i princip är det enda tillagade förutom soppan som förekommer på en sushirestaurang. Prisnivån är densamma som på de andra två ställena, ett plus är dock att misosoppan serveras i en stor gryta där var och en kan ta hur mycket man vill. Är du i grannskapet så är Fukuoka väl värt ett besök och hade du tänkt dig att sitta och äta och språka en stund så är detta det trevligaste ställe att spendera tiden på. Så det Fukuoka eventuellt missar i smak tar man igen på miljön.

 

Sammanfattningsvis så är Majornas, för tillfället, tre sushiställe alla godkända och det bästa tipset är nog trots allt att prova dem själv! För även om det kan skilja mycket på smaken på maten mellan olika sushirestauranger så är det i Majornas fall inte den avgörande faktorn. Utan det är nog snarare var du råkar vara när sushisuget sätter in.


Text: Tobbe Johansson | 2008-08-26
http://creativecommons.org