Briljant och magiskt för de små!

 

En lördagseftermiddag i mars var Majorna.nu och kikade på Dockteater Sesams nybyggda lokal vid Chapmans torg och deras nya föreställning Bokens hemlighet. Föreställningen visade sig vara en riktigt magisk liten pärla för de minsta.

Foajén är välfylld. Små händer håller i popcornmuggar och saft, det bläddras i böcker som ligger i ett hörn av rummet, fler kommer in, biljetter köps, sorlet stiger. Så välkomnas vi in i salongen, in i mörkret och förväntan är mycket hög. Barnen får sätta sig på mattan framför scenen och de vuxna på stolar. Fast de minsta sitter tryggt i famnar, den är ändå från bara två år och uppåt. Och så börjar den, den nyskrivna föreställningen av Nasrin Barati som nyligen hade premiär och som spelas för de allra minsta och deras föräldrar på dockteater Sesams nya scen. Pjäsen kommer att spelas fram till och med den 2 maj och kommer att visas parallellt med dockoperan Mikado, som har nypremiär i den gamla lokalen den 25 mars, sedan ska den ut på turné under hösten 2009.

 

Nya lokaler

Majornas egen dockteater Sesam har alltså utökat. Från och med mars månad tog teatern över ytterligare en lokal på Chapmans torg, vilket innebär att de nu har två fasta scener att förfoga över. Den nya scenen är döpt till ”lilla scenen” och är placerad där svensk kassaservice höll till tidigare. Det här är deras första pjäs på den nya scenen och den bör absolut inte missas. Bokens hemlighet är helt enkelt en magisk liten pärla för de minsta.

 

Konsten att trollbinda en publik

Magnus Hjelm och Lisa Johansson gör en fantastisk insats och scenografin är nog det snyggaste jag sett för så små. En stor eloge till scenograferna. I Bokens hemlighet är det berättelsernas förtrollande kraft, läsandets magi och äventyrets tjusning som lyfts fram. I en hemlig del av ett bibliotek hittar barnen Viggo och Vida en magisk kista med instrument i. När de spelar på trumman så börjar en av böckerna att lysa och förvandlas till en jättebok som rymmer två spännande sagor.

Och det är här som berättelsen i berättelsen börjar. Med hjälp av skuggspel, skådespel och levande musik väcks magin och sagornas figurer till liv och trollbinder publiken. Skickligt rör sig skådespelarna mellan att vara berättarna till sagorna på scen, genom att bläddra och läsa ur den enorma boken, och att framföra sagorna bakom scen med hjälp av de skira skuggfigurerna. Spontanapplåder utbryter då och då på mattan då det går bra i sagorna, annars är det tyst och stora vidöppna ögon följer handlingen med stort intresse. När sagorna är färdiga får vi lära oss att det som är så fantastiskt med böcker, och bibliotek, är att fler kan läsa och uppleva sagoäventyren.

 

Bästa betyg

Så jag köper med mig häftet med de två sagorna så att de kan läsas om och om igen, och går hem med en mycket nöjd fyraåring, som genast frågar när vi ska se föreställningen nästa gång. Och det måste väl ändå vara det bästa betyget.

 

Teater Sesam är en fri teatergrupp som startade sin verksamhet 1987 och som sedan starten har skapat ett stort antal uppmärksammade skugg- och dockteaterföreställningar för både barn och vuxna. Dockor och skuggfigurer tillverkas i deras egen verkstad.

 

 

Text: Jennie Wangel | 2009-03-12

Mer info: www.teatersesam.se


http://creativecommons.org
Gäller ej fotografierna


teater sesam, göteborg, dockteater
Bokens Hemlighet - en magisk liten pärla för de minsta.


Teatter sesam, göteborg, mikado, dockteater, chapmans torg, majorna
Parallellt spelas även föreställningen Mikado