Restaurang Västerhus

klassisk pub med gamla anor


Västerhus på Karl Johansgatan är en av Majornas mest legendariska krogar och ett ställe vi besöker tämligen regelbundet. Denna gången har vi även grävt lite i dess förflutna.

 

Senast vi skrev något längre om Restaurang Västerhus var vi ganska hårda i tonen. Det var 2008. Då möttes vi av en matservering som var nästan obefintlig och direkt usel. Dessutom rådde ofta en stökig och i bland direkt otrevlig miljö med gäster som borde gått hem för flera timmar sedan...

Interiören hade då nyligen genomgått en mindre bra omdaning och bestod av en märklig blandning av maritima inslag, kvarterskrog och försök till att vara city-hippt. Det var även stängt under en period, och ryktet gjorde gällande att det var Hälsovårdsmyndigheten som låg bakom det hela. Sant eller ej så är man tillbaka i en ny och betydligt bättre skepnad!

 

Levande musik från hela stan

Västerhus har under senare år genomgått flera förändringar både i själva interiören och i hur restaurangen drivs. Mycket av inredningen är utrensad och den välkända gatukonstnären Ollio har designat flera av väggarna med sina målningar.

Direkt in till höger finns numera en liten permanent scen där mindre artister uppträder emellanåt. På scenen arrangeras också "Open stage" regelbundet. Det är ett uppskattat evenemang som lockar musiker och gäster från hela Göteborg. Dessa kvällar är partyfaktorn ofta hög och lokalen välfylld.

Emellanåt arrangeras också en del quiz, och på väggarna brukar olika konst- eller fotoutställningar hängas upp.

 

Maten...

Maten har aldrig varit Västerhus styrka och är inte det idag heller. Men den är billig och fungerar om man bara är ute efter lite enklare pubmat. Undvik dock hamburgaren som är i det närmaste oätlig! Panerad ost är en klassiker som hängt med på Västerhus så länge jag kan minnas och som fungerar för det mesta. Annars kan du alltid slå till med en klassisk pytt i panna eller ägg och bacon!

Ett trevligt inslag i fall du är hungrig efter att köket stängt, är deras "Supercombo" som går att beställa sent på kvällen. Rätten är sprängfylld på kalorier och består i huvudsak av friterade mozzarellasticks, lökringar, nachochips och dipsås. Inte nyttigt och inte någon kulinarisk upplevelse, men det kanske spelar mindre roll när hungern sätter in vid den här tiden på dygnet!

Västerhus serverar också dagens lunch med husmanskost som bas. Den håller hygglig standard, även om den kan vara lite ojämn. Framförallt är det för dåligt med ordentliga vegetariska alternativ.

 

Lång tradition

Restaurang Västerhus har en gammal historia, äldre än man kan tro. Redan i mitten av 1920-talet och möjligen tidigare än så låg här en servering med rättigheter att sälja öl. På den tiden var det ett landshövdingehus i stället för dagens tegelfastighet. Huset var uppfört 1886 och hade 32 lägenheter, de flesta bestående av ett rum och kök och med utedass på innergården. Serveringen kom ganska tidigt att få namnet Gathenhielm eller Restaurang Gathenhielm. Det var vid en jämförelse, ett relativt fint ställe som i början av 1940-talet flyttade verksamheten upp till Stigbergstorget. Tyvärr är det inte känt vem som tog över lokalen på Karl Johansgatan 11, men det var i alla fall då restaurangen fick namnet Västerhus. Namnet har alltså bortåt 75 år på nacken!

I folkmun har Västerhus länge kallats Suggan, ett namn det förmodligen fått efter den legendariska krogen och bordellen Gyllene Suggan på Allmänna vägen. Det var ett av Majornas mest ökända ställen på sin tid.

I samma fastighet som Västerhus, med ingång mot Kommendörsgatan, låg också  Fiskareläsrummet. Dit kom i huvudsak fiskare som landat sin fångst nere i Fiskhamnen för att få en kopp kaffe, en smörgås och något att läsa. Böckerna som ofta hade en religiös ton gick även att låna med sig hem. Särskilt frekventa besökare sägs Vrångöfiskarna ha varit. Initiativet till Fiskareläsrummet hade tagits av diakon Sigurd Eluhed 1941, men rörelsen förknippas mest med pastorsdiakon Axel Karlsson som var föreståndare och i princip den som skötte verksamheten från 1948 och framåt.

 

Dagens fastighet

1958 tog byggmästare Holger Blomstrand över som fastighetsägare och lämnade in en ansökan om att få riva det gamla landshövdingehuset. Då detta låg helt linje med stadens ambitioner vid tiden, bifölls det hela och senare samma år påbörjades rivningen. Den nya fastigheten som stod klar för inflyttning 1961 ägs än idag av Holger Blomstrands Byggnads AB med kontor på Prinsgatan. Västerhus kom att fortsätta verksamheten i samma hörn som tidigare och är idag en av Majornas äldsta pubar.

Kvarteret heter sedan gammalt Segelvävaren och är beläget i det vi kallar Majornas 2: rote.

 

Västerhus idag

Västerhus har genom åren gjort sig känt över hela Göteborg som något av ett kultställe. Idag är detta mer nedtonat, men visst finns gamla Västerhus atmosfär kvar, inmurat i väggar och tak och speglat i sina flitigt återkommande besökare. Sedan att allting inte är helt perfekt, det är något man får ta. Utbudet är exempelvis inte det mest spännande och det hade varit önskvärt om det gick att dricka något annan än Carlsbergs sortiment emellanåt.

På Västerhus finns folk av alla de slag och stället fyller en stor social funktion för många invånare. Personalen är överlag trevlig och det finns en välkomnande atmosfär.

Tyvärr är det dock fortfarande lite väl stökigt emellanåt och det är inte helt ovanligt att det utbryter bråk och regelrätta slagsmål, i synnerhet under helgkvällarna. Ironiskt nog inträffade just en sådan incident bara några dagar innan artikeln skulle publiceras. När krogen stängde denna lördag, så gjorde den det med tre polisbilar och en ambulans parkerade utanför...

Annars är det relativt stillsamt här nu för tiden.

 

 

Text: H. Johan Lundin | 2014-10-28

Foto: se bildtexter
http://creativecommons.org

restaurang västerhus i majorna. ölcafé, porter, majorna, göteborg, kommendörsgatan, karl johansgatan, Ända sedan mitten av 1920-talet, kanske tidigare än så, har det funnits krogverksamhet i hörnet Karl Johansgatan/Kommendörsgatan. På bilden har dåvarande ägare Nilsson ställt upp sig framför ingången med några anställda (möjligen Thorsten Nilsson som ägde fastigheten). Om det hette Gathenhielmska redan då är osäkert, men det namnet fick serveringen tidigt och kom att heta så under åtskilliga år innan det bytte ägare och namn till Västerhus på 1940-talet.
Foto: okänd (Gamla Majgrabbars arkiv)


Restaurang Västerhus, landshövdingehus, majorna, göteborg, café, 1958
Denna bilden togs den 25 juni 1958. Landshövdingehuset i korsningen Karl Johansgatan / Kommendörsgatan väntar på att rivas. Det framgår inte av skylten, men namnet Västerhus var i bruk och hade varit så ända sedan början av 1940-talet. I fastighetens bortre del låg Fiskareläsrummet dit fiskare och annat sjöfolk vände sig för en kopp kaffe och en stunds läsning eller samtal. Längre bort, vid det låga huset som skymtas, låg Mobil Oils lager.
Foto: Gunnel Sylvan (Göteborgs stadsmuseum)


Utedass i landshövdingehus. Gamla Majgrabbars arkiv
Utedassen på innergården kom på plats 1920 och kom att delas av tre hushåll. Några riktiga toaletter installerades aldrig i fastigheten, med undantag för restaurangen och möjligen Fiskareläsrummet.

Foto: Karl-Olof Johansson KOJ (Gamla Majgrabbars arkiv)

 

 

panerad ost

Panerad ost med stekt potatis har serverats på Västerhus i många, många år och tillhör de mer prisvärda rätterna i den annars ganska begränsade menyn. Foto: H Johan Lundin

 

 

Dagens lunch på Restaurang Västerhus i majorna, Göteborg

Dagens lunch får godkänt, men inte mer. Framförallt kunde man önska lite mer av de vegetariska alternativen. På bilden, helstekt rödspätta med kokt potatis och smögenröra. Foto: H Johan Lundin

 

 

västerhus, restaurang västerhus, karl johansgatan, majorna, göteborg

Uteserveringen som den såg ut när vi passerade förbi en sommardag 2013. Foto: H Johan LundinStefan Ganslandt, majorna, göteborg, sverige,

På Västerhus råder oftast en avslappnad atmosfär med många olika typer av besökare.
Foto: H Johan Lundin