Restaurang Västerhus

 

Västerhus på Karl Johansgatan är ett hak där tiden stått i det närmaste stilla. Hit beger sig företrädelsevis äldre, törstiga män för dagens obligatoriska öl. Såväl mat som öl är billigt, föredömligt billigt, men utbudet är bedrövligt. Trots detta är det en krog väl värd att besöka..

Restaurang Västerhus på Karl Johansgatan tillhör av olika anledningar de mer berömda krogarna i Majorna. För oavsett vad man har för åsikter om stället, så går det inte ta i från dess kultstatus. På Västerhus finner man ett överlag mycket slitet klientel av företrädelsevis äldre män. Krogen öppnar tidigt och redan mitt på dagen hänger stammisarna vid bardisken. Även en hel del alternativt folk har hittat in genom dörren under årens lopp. Självaste Thåström brukar visst försöka ta sig hit när han är i Göteborg. En annan prominent gäst som ofta sågs i baren under sin levnad var Kent Andersson, en av Göteborgs mest älskade skådespelare. Ihågkommen inte minst för sina många föreställningar på Teater Aftonstjärnan i Göteborg. Hans minne är i dag hedrat genom ett fotografi vid bardisken.

Det går förstås att döma ut Västerhus som ett riktigt sunkhak dit man aldrig mer vill återkomma. Samtidigt är det i bland ett skönt ställe att sätta sig ner och få vara i fred på, ett litet andrum där du kan vara dig själv. Stämningen är sällan hotfull och stället har på sitt egna vis något väldigt genuint över sig. Det är lite gammelgöteborgskt och lite av ett andra hem för många i stadsdelen.

 

Maritim prägel

Inredningen på Västerhus för tankarna tillbaka till 1970-talet. Det är rustikt, med mörka grovhuggna bord och bänkar. Längs väggarna står en rad spelmaskiner och en väldig jukebox av klassiska märket Wurlitzer. Och precis överallt pryds stället med diverse marina prylar. Några större förändringar har inte gjorts på många, många år.

Puben gick länge, och går i viss mån fortfarande, under smeknamnet Suggan, eller Gyllene Suggan. Namnet har hämtats från Majornas sista bordellkrog Gyllene Suggan. Denna legendariska krog på Allmänna Vägen 9 var ett ökänt tillhåll på sin tid. Dess geografiska läge var ypperligt, Allmänna vägen var dåtidens huvudgata och alldeles utmed husknuten gick en stig som många sjömän och varvsarbetare använde för att ta sig ner till hamnen. Dryckerna flödade och på andra våningen fanns en glädjenymf, belägen i ett välisolerat rum dit en ofantligt smal och krokig trappa ledde upp. Huset är idag kulturminnesskyddat och tillhör det så kallade Gathenhielmska reservatet.

 

Usel meny

Framtill ganska nyligen serverade Västerhus ett dussin enklare, billiga rätter med inriktning på husmanskost. Utbudet kunde variera en aning men rörde sig vid rätter som schnitzel, skånsk kalops, köttbullar, pannbiff med lök, panerad spättafilé, pytt i panna och hamburgare. Under många år var Västerhus dessutom det enda stället i Majorna som serverade panerad ost. Rätten nådde förstås inte upp till storheter som Gyllene Prag i Linnéstaden men den fungerade, speciellt med tanke på det låga priset.

Numera återfinns endast en mycket enkel och torftig pubmeny. Toast, paj Nachos, Pizzaslice och lasagne för mer tankarna till ett café än till en restaurang. Pytt i pannan har man förvisso behållit är tillsammans med en ägg- och baconröra det enda i någorlunda riktig matväg som erbjuds. Särskilt innovativ eller elegant har maten aldrig varit, vilket förvisso inte varit restaurangens syfte heller, men priset kunde motivera vissa rätter. Nu är den bara tråkig. Priserna är fortfarande föredömliga men ska du gå ut för att äta finns betydligt bättre budgetalternativ i närheten

 

Dagens lunch

Västerhus serverar dagens lunch mellan 11.00-1500. Basen i menyn består av hygglig traditionell husmanskost, biff stroganoff, stekt fläsk med löksås, köttbullar, bruna bönor, ärtsoppa och olika varianter av fisk och pasta. Kvaliteten är lite ojämn och salladsbordet något tunt. Dessutom förekommer en del något egendomligt komponerade rätter emellanåt. Som lunchmiljö kan Västerhus säkerligen upplevas som aningen tveksam av många. Ovandelen är inte den mysigaste och i den nedre alldeles för mörka delen sitter folk och hänger över sina stora starka redan mitt på dagen. Lunchen får trots allt godkänt, men med tanke på Majornas rikliga utbud av dagens lunch så finns det ingen stärre anledning att bege sig hit.

 

Personal, service och övrigt

Emellanåt kan personalen kännas lite trött, vilket kanske är förståeligt på ett ställe som Västerhus där en del gäster kan kännas lite tjatiga i längden. Oftsat brukar bemötandet vara helt okej, men förvänta dig inte att de kommer och tar upp någon beställning vid bordet. Mat och dryck beställs i baren, utan några krussiduler.

Den här typen av pubar står som en skön och nödvändig kontrast till allt modernt och trendkänsligt runt oss. Visst kan en och annan suspekt figur dyka upp emellanåt, men överlag är det rekorderliga och flitigt återkommande besökare. Att en betydande del av besökarna är stammisar sätter sin prägel på atmosfären, det blir något av en udda familjär stämning. Att droppa in för någon öl emellanåt är något som rekommenderas. I alla fall så länge man tar stället för vad det faktiskt är:  ett klassiskt ölhak.


Text & foto: H. Johan Lundin | 2008-10-01

(Fotografiet på Kent Andersson, Copyright Leif R Jansson Scanpix)


http://creativecommons.org

Publicerad 2008-10-01

Kent Andersson, skådespelare, göteborg, majorna, Kent Andersson, en av Göteborgs mest älskade skådespelare tillhörde stamkunderna på Västerhus före sin bortgång 2005