Café Kultur ger
liv åt Bangatan


Wayne´s Coffe är ett ljust, trendigt café med ett överlag ungt klientel. Här finns ett digert bakverksutbud, hyggligt kaffe, en förnäm uteservering men Majornas kanske dyraste priser.

I Januari 2008 öppnade Waynes Coffee sina dörrar för Majornas invånare, beläget i den lokal där eminenta lunchrestaurangen Karl Johans Kök o Bar tidigare huserade. Cafe´t står med sin trendkänsliga miljö i ganska stark kontrast till de mer bohemska konkurrenterna Zenit, Hängmattan och Marmelad.

Lokalen är ljus och trendigt inredd men av naturliga skäl med en hängande känsla av "kedjekoncept". Om man gillar denna typ av miljö är förstås en smaksak, i min värld blir det lite kliniskt och fantasilöst även om Waynes´s lyckats bättre än många andra kedjor när det gäller inredning. Lokalen är ren o snygg och i det stora hela klanderfri.

Uteserveringen är ett trumfkort. Trots att miljön och utsikten egentligen är ganska bedrövlig så besitter man en av Majornas förnämare uteserveringar. Den är väl tilltagen, har exceptionellt många soltimmar och det finns gott om folk i rörelse att studera. Det enda som egentligen stör är alla bilar som susar förbi. Och att man inte länge kan köpa sig en öl...

 

Mat och Dryck med hygglig standard

Kaffet håller hygglig klass, såväl det vanliga klassiska kaffet som espresson och lattevarianterna. Fast för riktiga kaffekännare finns bättre alternativ, exempelvis Café Marmelad vid Mariaplan. Vidare har man ett väl utvalt utbud av te. Bland bakverken som är imponerande många till antalet är morotskakan att betrakta som nummer ett. Inte heller fruktpajerna som serveras med vaniljsås behöver skämmas för sig. Däremot känns det lite billigt att tårtbitarna som serveras kommer från Almondy och går att finna i vilken mataffär som helst. I synnerhet då man får betala en ordentlig slant för det hela.

Värre är det med lunchalternativ, här har Wayens sannerligen inte mycket att komma med. Soppa, lasagne och Paj till överpris. Toast, wraps eller Bagels om man föredrar en enklare variant. Smakmässigt är det godkänt men några större sensationer rör det inte sig om. Ett plus för toasten, som dels är av imponerande storlek och som med sitt innehåll i form av bland annat parmaskinka och soltorkade tomater sticker ut från standardmodellen. Men de talrika lunchrestaurangerna i området behöver knappast oroa sig över konkurrens. Waynes är ett café.

 

Gästerna

Publiken är tämligen blandad men överlag ganska ungt. Det syns en hel del småbarnsföräldrar. Och en hel del trendkänsliga skolungdomar av vilka många säkerligen ser Waynes som ett komplement till caféerna inne i centrum. Det var nog en del som var lite skeptiska till att en kedja som Wayens gav sig på en etablering i Majorna. Huruvida kundunderlaget räcker till för att hålla fiket lönsamt i längden låter vi vara osagt, men lokalen har känts hyfsat välbesökt när vi varit där eller tittat in genom de väldiga glasfönsterna. Kundbemötandet och servicen är bra och dess rykte verkar vara helt okej.

 

Priserna avskräcker

Waynes största bekymmer är deras priser. Muffins från 22 kr och uppåt, lunchalternativ i form av lasagne eller paj för 75 kr. Toast från 55 kronor. Bagels med grönsaker modell standard 40 kronor, uppåt 60 kronor för de mer exklusiva. Runt 30 kronor för en latte. Överlag är det mesta dyrt, i bland väldigt dyrt. Priserna avskräcker och drar också ner betyget. Mest prisvärt är den mindre varianten av frukostpaketen som serveras under förmiddagen, där det dessutom ingår en gratis DN i priset.

 

Omdöme

Waynes Coffee är ett hyggligt café som utan tvekan får godkänt, även om det känns lite fantasilöst i sitt koncept. Mat och dryck håller god standard, ungefär som man förväntar sig. Ett plus för de talrika antalet bakverk. Servicen är klanderfri, lokalerna rena och fräscha, dessutom besitter man en av Majornas mer förnäma uteserveringar. Hade det inte varit för priserna och det begränsade matutbudet hade intrycket klättrat upp ytterligare ett steg.

Slutligen kan man inte låta bli att irritera sig på de paranoida kedjornas ledare och ägare  "På alla våra caféer råder ett strikt fotoförbud"

 

Text: Johan Lundin | 2008-03-23
Foto: CharlieCharlie ©
http://creativecommons.org (Gäller ej fotografiet)

waynes coffe göteborg

För den som mot förmodan inte känner till Waynes Coffee kan jag berätta att det är en McDonaldsliknande kafékedja som bredde ut sig över Sverige i slutet av nittiotalet och vars varumärke är ungefär som TV4s. Dumpiffigt nittiotalsfräscht och med helt oestetiskt och korkat innehåll

 

                                                              Per Hagman, författare