Zenit Kafé

 
Zenit, inrymt i ett gammalt fint landshövdingehus, bjuder på både bra atmosfär och gott fika. På sommarhalvåret har kaféet en av Majornas mysigaste uteserveringar placerad i hörnet av Söderlingska parken. Enbart den gör att kaféet förtjänar ett besök. På minussidan finns långa köer och väntetider plus ganska höga priser.

Zenit kafé, placerat i hörnet av Allmänna vägen och Djurgårdsgatan, har funnits ett antal år och får väl numera sägas tillhöra Majornas inventarier. Läget är ypperligt då några av Majornas finaste landshövdingehus finns att beskåda i grannskapet. Lägg därtill Söderlingska parken där kaféet strategiskt lagt sin uteservering och Gathenhielmska kulturreservatet som bara ligger ett stenkast ifrån och inte många fik i stan kan konkurrera med Zenit´s trivselfaktor. Själva kaféet är enkelt inrett med gamla möbler som passar bra till omgivningarna. Flashigare inredning hade bara känts fel och den typiska besökaren skulle nog inte uppskatta en modernare inredning heller.

 

Någonting att äta, någonting att dricka

Utbudet på Zenit är väl inget revolutionerande utan följer standardmallen för ett kafé i denna del av staden. Bakverk, sallader och baguetter plus de vanligaste sorterna av kaffe, te och kalla drycker är en ganska bra sammanfattning. Allt smakar bra och portionerna är av normalstorlek, vegetariska alternativ finns och för laktosintoleranta finns sojamjölk att tillgå för några kronor extra. Priserna ligger generellt en liten bit över medel men eftersom kaféet har en hel del besökare så verkar det inte spela någon större roll. Värre är de långa köerna för att få beställa och den långa väntan som följer innan maten blir serverad. En solig sommardag kan man se fram emot minst 20 minuters väntan innan du kan sätta tänderna i din macka. Om du nu överhuvudtaget hittar en plats. Det har hänt mer än en gång att något annat kaffe i området fått bli lösningen på lördagsfikan.

 

Förströelser

En del tidskrifter finns att tillgå vilket i princip sammanfattar de förströelser som erbjuds. Spel verkar inte finnas att låna och gudskelov finns heller ingen TV att störa sig på. För barn finns hela Söderlingska parken med tillhörande lekplats att tillgå vilket gör fiket till den perfekta lösningen för barnfamiljer under sommarhalvåret. På sommaren utgör också trottoar- och parkserveringen en utmärkt plattform för timslånga fikor med kompisarna. Och är man lagd åt att studera (läs spana in) folk så är Zenit ett utmärkt ställe att befinna sig på då ett stort antal personer passera på sin väg från eller till Stigbergstorget. Om man nu inte hittar någon trevlig att lägga ögonen på vid bordet bredvid vilket är en betydande risk.

 

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-08-28

Foto: Johan Lundin

Hemsida: www.kafezenit.se


http://creativecommons.org

Publicerad 2008-06-10

Landshövdingehus uppfört 1894

Blåbärspaj med vaniljsås. espresso
Blåbärspaj med vaniljsås