Tips kring underhåll och renovering av träfasad

En träfasad är en viktig del av det visuella utseendet på ett hus och kan bidra till dess charm och karaktär. För att bevara träfasadens utseende är det viktigt att regelbundet underhålla den.

Genom att ta hand om träfasaden på rätt sätt kan man säkerställa att den håller i många år framöver. I denna text kommer vi att ge tips och råd om hur du kan underhålla och renovera din träfasad på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt. Vi kommer att täcka allt från grundläggande skötsel till mer omfattande renovering, så att du har all information du behöver för att hålla din träfasad i toppskick.

Tvätta fasaden regelbundet

Den största delen av underhållsarbetet som är förknippat med att ta han om en träfasad är att hålla den ren.

Att tvätta fasaden med en mjuk borste och ett milt rengöringsmedel hjälper till att avlägsna smuts och alger och håller träet fräscht och rent. Undvik att använda inte hårda borstar, eftersom detta kan skada träets yta och färg.

Hur ofta du behöver tvätta fasaden beror på exponering för väder och vind. Med det sagt bör du planera att tvätta fasaden minst en eller två gånger om året.

Ommålning av träfasad

När det gäller att skydda och bevara fasaden är ommålning en av de bästa metoderna. Att måla om fasaden bör göras vart 10-15:e år eller när du märker tecken på slitage och att färgen börjar flagna.

Innan du börjar måla ska du se till att använda en färg av god kvalitet som är avsedd för utomhusbruk. Dessutom bör du innan du målar om även slipa bort och ta bort all gammal färg och för att se till att den nya färgen fäster ordentligt.

Är det så att du behöver hjälp med att måla om finns det bra aktörer att anlita. För att hitta och komma i kontakt med dessa kan du göra en enkel Google-sökning för att se vilka som finns tillgängliga i ditt närområde. Om du t.ex. bor i Stockholm kan du söka på ”fasadmålning / måla fasad stockholm”, och bor du i någon annan stad kan du helt enkelt bara byta ut Stockholm mot namnet på det område där du bor.

Byt ut skadade delar av fasaden

Man vet aldrig när en del av fasaden kan skadas. Om du märker att en bräda eller planka är sprucken eller på något annat sätt skadad bör den bytas ut så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador. För att göra detta måste du ta bort det gamla träet och ersätta det med nytt trä.

Det är viktigt att virket som du använder på fasaden är utav riktigt hög kvalitet, eftersom den kommer att utsättas för en hel del väder och vind och måste tåla detta.

Slutliga tankar

Att ta hand om din träfasad är viktigt för dess livslängd och utseende.

Om du följer dessa tips om underhåll, rengöring, målning och utbyte av skadade delar av fasaden kan du se till att din fasad håller sig i toppskick i många år framöver.