Hur ska man tänka inför att anlita hantverkare?

För dig som varken har tid lust eller kunskapen för att utföra reparationer, utbyggnader och renovering i hemmet så kan det vara en bra lösning om du behöver få hjälp med att få dessa arbeten utförda.

När det gäller att anlita hantverkare är det bra att se sig omkring för att man är säker på att man hantverkare som möjligt. Kolla om det finns recensioner på nätet, be vänner och familj om rekommendationer och ta offerter från flera olika företag. Utöver detta finns det såklart en hel del andra överväganden att göra. Innan du anlitar en hantverkare. Läs vidare för att ta reda på mer!

Gör research innan du bestämmer dig

Vi föreslår alltid att du göra lite research innan du bestämmer sig för vilken hantverkare man ska anlita.

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när man gör denna research, och genom att jämföra och få en bättre förståelse för vilken hantverkare som kan vara den mest lämpliga för just det du behöver hjälp med kommer du kunna göra betydligt klokare beslut.

Var någonstans du bor i landet kommer såklart att påverka utbudet av de tillgängliga alternativen. Det betyder att det naturligtvis kommer att finnas fler alternativ i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö än i mindre orter. Men om du söker efter byggare Uppsala behöver du dock inte vara orolig för även där finns det flertalet bra alternativ att välja mellan.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja hantverkare:

  • Se till att välja en hantverkare som har den kompetens och erfarenhet som krävs för att utföra den uppgift man behöver göra. Det kan vara bra att fråga efter referenser eller att söka efter omdömen och betyg på nätet.
  • Se till att välja en hantverkare som är pålitlig och ansvarstagande, och som du kan lita på att utföra uppgiften på ett professionellt sätt.
  • Be om att få en tydlig och detaljerad offert på vad arbetet kommer att kosta, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Kolla med familj och vänner

Det kan vara en bra idé att kolla med familj och vänner om rekommendationer när man letar efter en hantverkare, eftersom det kan ge dig tips på vilka hantverkare som har gjort bra jobb för dem.

Det är mycket lättare att lita på en hantverkare som har fått bra rekommendationer från någon man känner, eftersom det ger en känsla av att hantverkaren har god kompetens och är pålitlig.

Kontakta Kronofogden

Sist men inte minst är det också alltid bra att ta reda på om företaget har några aktiva skulder hos Kronofogden, eller har gått i konkurs tidigare. För detta behöver du hantverkarens person- och/eller organisationsnummer. Det kan även vara klokt att kolla upp om företaget i fråga innehar F-skattsedel och om de är momsregistrerade.

Genom att göra denna koll kan du öka sannolikheten att du enbart överväger att anlita seriösa aktörer. Det kan kännas onödigt men faktum är att det kan vara helt avgörande.