Komplett guide till dig som planerar att åka på bilsemester i Sverige

Att åka på bilsemester här i Sverige kan vara en mycket trevlig och minnesvärd upplevelse. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du ger dig av på resan för att säkerställa att bilsemestern blir så bra som möjligt. 

Det handlar om allt från att välja rätt väg att köra på och planera var man ska åka, till all förberedelse innan man ger sig ut på vägarna. Här är några tips som kan göra din bilsemester i Sverige en av de bästa du någonsin har haft!

Bestäm i förväg vilka platser ni ska besöka 

Det finns massor av olika platser att se och upptäcka i Sverige, så det är viktigt att ni har en ungefärlig idé om vilka ni vill besöka. Vill ni se mer av storstäderna eller föredrar ni naturupplevelser? Det finns många olika vägar och rutter att välja mellan, så det gäller att hitta den som passar er bäst. Ta gärna hjälp av en karta eller en GPS för att hitta den bästa rutten. 

Såklart behöver du inte planera upp din resa i allra minsta detalj. Det finns en viss charm med att ta dagen som den kommer och låta sig ledas av spontanitet. Men det är som sagt alltid bra att ha en ungefärlig idé om vilka destinationer du vill besöka under semestern, så ni slipper köra runt i onödan och riskera att slösa bort dagarna med att försöka komma på var ni ska åka.

Planera boenden 

En annan viktig sak att tänka på är boendet under resan. Att ha ett boende bokat i förväg underlättar förstås mycket, och det finns många olika webbplatser där man kan jämföra och boka boende till så billigt pris som möjligt.

Men det går givetvis också att ta hand om boendet på plats också. Vanligtvis är det inte särskilt svårt att hitta en ledig campingplats, oavsett var i landet du befinner dig. Om du sover i tält är detta inget större problem för dig eftersom det i regel oftast finns gott om platser där du kan sätta upp ditt tält och sova över natten.

Kontrollera bilen innan du ger dig av

Utan en fungerade bil kommer du inte långt på bilsemester. Därför är det mycket viktigt att kontrollera att din bil fungerar som den ska innan du ger dig ut på resan. Kolla bromsarna, däcken och oljan för att säkerställa att de är i bra skick. 

Se även till att du har med dig nödvändigt verktyg så att du kan fixa eventuella problem med bilen som kan uppstå under resans gång. Det kan vara allt från skiftnyckel och reservdäck, till lampor och startkablar.

Det är också bra att ta med lite bränsle för att säkerställa att du inte får slut detta när du är långt ifrån någon möjlighet att fylla på. Om du är osäker var närmaste bensinstation finns kan du alltid använda dig av webbplatsen hitta-bensinstation.se för att kolla upp vilken station som är närmast dig.

Packa smart och säkert

När du har allt förberedd och är redo att ge dig av på resan finns det några sista saker du bör tänka på när du packar bilen.

Se till att inte packa för mycket, med risk för att bilen blir överfyll och överskrider sin maxlast. Var noga med att placera alla saker på ett smart och säkert sätt, så de inte far runt i bilen om det blir lite stökigare på vägen än planerat. 

Några riktlinjer när du ska packa säkert är följande:

  • Packa last mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor
  • Lägg alltid den tyngsta packningen längst ner och i mitten om möjligt
  • Packa ingenting i hatthyllan
  • Lasta inget ovanför ryggstöden
  • Se till att alla packning står stabilt så de inte rasar vid inbromsning, acceleration eller i kurvor

Turas om att köra under längre sträckor

Sist men inte minst vill vi passa på att ge ett tips till alla bilförare där ute: ta regelbundna pauser och turas om att köra. Att köra långa sträckor utan att stanna och vila kan vara både farligt och tröttsamt. Därför är det alltid bra att ta tillfället i akt och försöka vila lite när du har möjlighet. 

Om flera i bilen har körkort kan ni turas om att köra under längre sträckor, så alla får möjlighet att vila och varva ner. Är du den enda som har körkort är det viktigt att du emellanåt stannar och tar  pauser.