Vilken klädsel kan man ha på begravning?

De kläder du bär på en begravning ska vara respektfulla och lämpliga för tillfället. I allmänhet är det bäst att undvika allt för färgglada kläder. Du vill genom de kläder du bär hedra och respektera den bortgångne personen – så håll dig till mer neutrala färger som svart, grått eller marinblått.

Förr i tiden var det mer strikt gällande vilka kläder man fick ha till en begravning. Nu är det dock generellt sett friare att ha på sig vad man känner sig bekväm med, så länge det är respektfullt. Med det sagt, om du är osäker på vad du ska ha på dig är det alltid bäst att vara försiktig och klä dig så neutralt som möjligt.

Skickades det ut någon klädkod i inbjudan?

Det första som du bör du kan kontrollera om det skickades ut någon info kring klädkod tillsammans med inbjudan till begravningen. Om så är fallet, se till att följa den. På så sätt kan du se till att du är respektfull och i linje med vad den avlidnes familj vill.

De som ordnat med begravningen har sannolikt tillsammans med begravningsbyrån lagt upp en bild om hur de vill ha begravningen, och då är det viktigt att du följer dessa riktlinjer. Och när vi ändå är inne på ämnet begravningsbyrå så kan det vara bra att känna till att det oftast finns ett flertal aktörer att välja mellan (beroende på var man bor) så jämför dem gärna med varandra. I Göteborg finns exempelvis Fenixbegravning.se tillgänglig om man letar efter begravningsbyråer i det området.

Om det inte skickades med någon info om klädkod är det bäst alltid ta det säkra före det osäkra och klä dig så neutralt som möjligt. Återigen så vill du se till att ditt klädval är respektfullt mod den avlidne och dennes familj. Är du osäker på vad som gäller kan du självklart kontakta någon nära anhörig och fråga dem direkt vad som gäller.

Vad gäller vid fri klädsel?

Det blir som sagt allt vanligare att begravningar med så kallad ”fri klädsel”, där människor får bära det de känner sig bekväma i. Om den begravning du ska gå på faller in i denna kategori kan det trots detta finnas några allmänna riktlinjer som du bör följa för att minimera risken att dina kläder och accessoarer misstolkas.

Du bör undvika allt som är för flashigt eller som söker uppmärksamhet. Fokus ska ligga på den avlidne och inte på vad du har på dig. Försök dessutom att hålla dig borta från kläder med stötande ord eller bilder. Begravningar är högtidliga tillfällen, och dina klädval bör återspegla detta Generellt sett är det bäst att undvika överdrivna smycken, urringning, smink eller parfym. Du bör även undvika att visa för mycket ben, oavsett kön.